Mindössze 20 számítógépes tomográf jut jelenleg 1 millió romániai lakosra, derül ki az országos helyreállítási terv (PNRR) dokumentációjából. A dokumentum szerint a diagnosztizálásban fontos szerepet játszó, a röntgen-átvilágítási technika ultramodern változatán alapuló berendezésből mindössze 385 darab van az országban.

Ezek körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg az állami közegészségügyi intézmények és a magánkórházak/rendelőintézetek között. A berendezések életkorát tekintve az állami ellátórendszer jobban áll, mint a magánszektor: előbbiben a komputertomográfok 14 százaléka régebbi 10 évesnél, míg utóbbiban ez az arány 25 százalék.

Mágneses magrezonanciás képalkotásra alkalmas (MRI) készülékekkel még gyatrábban van ellátva a hazai egészségügy, mindössze 298 ilyen berendezés van az országban. Ezeknek 31 százaléka van állami kórházak tulajdonában, nem csoda tehát, hogy gyakran hónapokat kell várnia annak, akit ilyen vizsgálatra előjegyeznek.

A magán egészségügyi intézményekben természetesen napokon belül sorra kerülhet az ember, feltéve, ha hajlandó kifizetni a vizsgálat borsos árát, ami általában, annak komplexitásának függvényében, 600 és 1 200 lej között változik. – Ziarul Financiar