1 358 új mentőautóval bővül az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) gépjármű állománya. A befektetés összértéke közel 559 millió lej, közölte Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, miután aláírta hétfőn a vonatkozó szerződést. A szaktárcavezető elmondta: 1 122 mentőautót már megvásároltak, a fennmaradó 236 járművet idén és a jövő év folyamán szerzik be.

A járműveket a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek (ISU) között osztják el. A beszerzett járművek közül 120 két fekvőbeteg egyidejű szállítására alkalmas, 375 fokozott felszereltségű, 505 off-road típusú, fokozottan felszerelt, 122 pedig olyan mentőautó, amely a kritikus helyzetben lévő páciensek kezelésére és szállítására alkalmas.

A megyei felügyelőségek vásárolhatnak még kritikus állapotú újszülöttek és fertőző betegek szállítására alkalmas, két fekvőbeteg egyidejű szállítására alkalmas és off-road típusú menőautókat, valamint tömeges balesetek sebesültjeinek ellátására alkalmas és mobil elsősegélynyújtó pontokat is. A beszerzést a Regionális Operatív Program (POR) keretén belül bonyolítja a minisztérium, ennek eredményeként pedig a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek hatékonyabban tudnak majd beavatkozni sürgősségi esetekben. – agerpres.ro