„Volt egyszer egy Érmellék…” címmel nyolcadszorra tartottak keresztyén ifjúsági kézművestábort Székelyhídon július 12–18. között. Az egyhetes táborban – melynek  házigazdája Gavrucza Tibor református lelkipásztor volt – idén 82 gyerek vett részt. A környékbeli falvakból és külföldről is érkeztek gyerekek: képviseltette magát Siter, Nagyvárad, Éradony, Apátkeresztúr, Érbogyoszló, Varsolc, Zilah, Cegléd, Budapest és természetesen Székelyhíd is.A tábor idei mottója „Válságból váltság” volt, s ezzel kapcsolatban a hét minden napján előadások hangzottak el. Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, dr. Cseke Péter kolozvári egyetemi tanár, Rákosi Jenő egyházmegyei jegyző, szentjobbi lelkipásztor, Gavrucza-Nagy Emese siteri lelkipásztor, Hánka Levente, a ceglédi testvérgyülekezet lelkésze, Csűry István királyhágómelléki református püspök, Varga György Bihar megyei egészségügyi igazgató, Mike Pál, az érmelléki egyházmegye református ifjúsági lelkésze, magyarkéci lelkipásztor, valamint Sztankó Gyöngyi nyíregyházi lelkipásztor, evangélikus esperes, mind-mind a mai embert körülvevő válságról beszéltek, s hogy ezen válságból hogy juthat el az ember a váltságig, legyen az az olvasás, az egészség vagy az élet válsága. Ugyanakkor szó esett még a hasonló táborok megszervezésének fontosságáról is.Minden nap áhítattal kezdődött és fejeződött be, mintegy keretet adva ezzel az aznapi tevékenységeknek, amelyek nagyon változatosak és tartalmasak voltak.

 

Kézműves-tevékenységekben Nyéki István nyújtott segítséget, az agyagozást Tóth Tibor sárkovács felügyelte (aki e tábor miatt úgy időzítette szabadságát, hogy itt lehessen és részt vehessen benne), a festészeti foglalkozásokat Csorján Melitta székelyhídi festőművész vezette, a gyöngyfűzésben pedig Lukovics Judit és Lukovics Borbála segédkezett a gyerekeknek.Az előadások és megtartott tevékenységek mellett egy strandolással és gyalogtúrával egybekötött kirándulást is szerveztek Hegyközszentmiklósra a résztvevőknek.Az utolsóelőtti szombati napon, egy rendkívüli történelemórát tartott a Székelyhídi Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület, akik korhű ruhában mutatták be tudásukat, majd a vállalkozó szellemű gyerekek ki is próbálhatták, milyen íjjal lőni. Ezután Hájndt Lóránt vezetésével táncházat tartottak, ahol a zenét a létavértesi Bakata együttes szolgáltatta.

 

A vasárnapi zárónapon kiállították a hét folyamán a gyerekek által készített munkákat. Igét hirdetett Csűry István püspök, majd a Tálentum együttes koncertjét hallgathatták meg az egybegyűltek.Gavrucza Tibor tiszteletes, főszervező elmondta, a tábor jól sikerült, a gyerekek jól érezték magukat, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért bár az előadások nyitottak voltak, és azokat előzőleg ki is hirdette, a Kolozsvárról és Magyarországról érkezett vendégek mellett a székelyhídi lakosság minimális létszámban jelent meg ezeken. Reméljük, hogy a legközelebbi hasonlóan jól vagy jobban sikerült rendezvényen a vendéglátók is kitesznek magukért.

 

Cseh Tímea