A Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar védőnői szakának tanára tartott szombaton január 19-én előadást a Székelyhídi Baba-mama Körben a védőnői szolgálatról.

Szép számmal jelentek meg székelyhídi és Székelyhíd vonzáskörzetében élő várandós kismamák, kisgyermekes édesanyák gyermekeikkel a baba-mama kör által szervezett előadáson, amelyen helyben rendelő háziorvos is részt vett.

 

 

A védőnő megvédi a gyermekeket, anyákat, családokat a veszélyektől

 

 

 

Jávorné Erdei Renáta előadásából megtudhattuk, hogy a védőnői szolgálat orvosi ellátást kiegészítő rendszerként működik Magyarországon. Kezdetei az 1910-es évekre nyúlnak vissza. Európában egyedülállóan csak Magyarországon működik  ilyen jellegű átfogó egészségügyi és szociális szolgáltatás.

A védőnők figyelemmel kísérik a várandós anyukák egészségi állapotát, a terhességük folyamatát, figyelmeztetik őket a soron következő terhességi szűrésekre, tanácsokkal látják el az anyát a gyermekágyas időszakban, segítik a 0-6 éves korú gyermekek gondozását, amibe beletartozik az egészségügyi tanácsadás, szűrések, csecsemő- és gyermekgondozási, csecsemő és gyermektáplálási tanácsadás, kötelező védőoltások és a gyermekekkel kapcsolatos adatok nyilvántartása, stb. Az iskolás korú gyermekek ellátásáról iskolavédőnők gondoskodnak a gyermekek 16 éves koráig.

A védőnők munkája az egész magyarországi társadalmat átfogja, ami azt jelenti, hogy minden terhességről, szülésről, gyermekgondozásról, védőoltásról tudnak, szoros kapcsolatban állnak a háziorvosi hálózattal, szakorvosokkal.

A védőnők, munkájához hozzátartozik a nővédelem is, amely segít az anyáknak, nagymamáknak egészségük megőrzésében.

 

 

 

Magyarországon a védőnő a kórházból hazaérkező újszülöttet már az első héten meglátogatja az otthonában, ahová törvényi szabályoknak megfelelően a gyermek hatéves koráig rendszeresen visszajár és ezen kívül tanácsadó helyiségben is fogadja az anyukát a gyermekkel súlymérésre és egyéb, otthon el nem végezhető vizsgálatokra. A tanácsadó helyiség az orvosi rendelőkben van.

A szűrések alkalmával megvizsgálja a gyermeket, kikérdezi az édesanyát, a vizsgálatok eredményét kiértékeli és elmondja a javasolt teendőket. Bizonyos meghatározott életkorokban felméri a gyermek fejlettségi szintjét, egészségi állapotát, mint a látás, hallás, súlyfejlődés, idegrendszeri érés, képességfejlődés, beszédfejlődés szintje, stb.

Munkájának nagy jelentősége van a gyermekek egészségének megőrzésében, betegségek kialakulásának megelőzésében.

 

 

Székelyhídon beindul a védőnői tanácsadás

 

 

Arra egyelőre nincs lehetőség, hogy a magyarországival megegyező átfogó és mindenkire kiterjedő védőnői szolgálat alakuljon ki, illetve, hogy a családokat az otthonukban látogassa a védőnő Székelyhídon, mivel ehhez egy egész jogszabályi rendszer, sok képzett védőnő, és mindezek financiális fedezetére volna szükség. Jávorné Erdei Renáta, a helyi együttműködő háziorvosok és a Baba-mama Kör jóvoltából azonban Székelyhídon és székelyhíd vonzáskörzetében élő, a szolgáltatásra igényt tartó anyukáknak lehetőségük nyílhat arra, hogy havonta egy alkalommal védőnői tanácsadáson vegyenek részt.

A tanácsadásnak a Székelyhídi Baba-mama Kör ad helyet, amely szombatonként 10 órától működik a székelyhídi múzeum épületében.

 

 

Aki szeretne a tanácsadáson részt venni, elérhetőségével, (saját és gyermeke) pontos adatainak  megadásával a palczertjudit@yahoo.com e-mail címen jelentkezhet. A tanácsadások pontos idejéről a megadott címen értesítést kap.

 

Palczert Judit

Székelyhídi Baba-mama Kör vezetője