Egyedülálló a Petrogas csokalyi munkapontja Romániában, hisz csak itt folyik a természetben fellelhető szén-dioxid tisztítása és feldolgozása. A munkálatokat szakképzett személyzet végzi, akik közül sok a helyi és környékbeli fiatal, a cég ezúton pártfogolja a helyi munkaerőpiacot.

 

A szén-dioxid (CO2) egy olyan természetes gáz, amely a minket körülvevő levegőben is fellelhető. Az emberek és állatok a légzés során oxigént vesznek fel és szén-dioxidot bocsátanak ki, míg más élőlények, mint például a növények ennek az ellenkezőjét teszik (fotoszintézis): szén-dioxidra van szükségük, hogy oxigént termelhessenek. A CO2 túlzott felgyülemlése a levegőben viszont súlyos ökológiai problémát okoz, amit üvegházhatás vagy globális felmelegedés néven ismerünk.
Azonban a szén-dioxid nem csak a légkörben, hanem más helyeken, például a talaj mély rétegeiben is megtalálható és pozitív dolgokra is felhasználható. Ezt a természeti erõforrást használja fel a Petrogas csokalyi üzeme, ahol a talajból mélykutak segítségével felszínre hozott szén-dioxid kerül finomításra, hogy ebből a hosszas munkafolyamatok során élelmiszer-ipari tisztaságú CO2-ot állítsanak elő.
Az így nyert minimum 99,98% tisztaságú CO2-ot az élelmiszeriparban szénsavas italok, ásványvizek, üdítőitalok gyártására, élelmiszerek szállítására, valamint melegházi növények termesztésére használják fel.
Amennyiben e rövidke tájékoztató anyag nem elégítette ki kíváncsiságukat, a cégről és CO2-kitermelésről, a hivatalos www.petrogas.ro honlapon további érdekes és részletes információkkal gazdagodhatnak.
Ér hangja