Időtlen idők óta halljuk és beszéljük, válság van, alig van pénzünk, és hogy az ünnepek milyen sokba kerülnek. Közben a televízió, a rádió és a magazinok mind öntik magukból a „Karácsony szelleme” és a „szeretet ünnepe” hangzatos szövegeit. Ám mi mégis mindig ellentmondunk saját magunknak, és fordítottan cselekszünk.  Hiszen csomónyi giccses badarságot veszünk meg (olykor hajmeresztő árakon), amivel teleaggathatjuk az ajtókat, ablakokat, a szoba minden sarkát, s legfőképp a karácsonyfánkat, azt gondolván, hogy ez által szépen megteremtettük az ünnepi hangulatot, és részünkről mindent megtettünk ez ügyben. Nos, ez téves, abszurd és nevetséges.  Amikor megvesszük azt a sok csillogó-villogó műanyag csecsebecsét, akkor pazarolunk a legtöbbet, s azzal teszünk leginkább a Karácsony igazi hangulatának megteremtése ellen. Mivel mindeközben tökéletesen elfelejtjük, hogy mi a valódi jelentősége ennek az egész „hercehurcának”. Szerencsére van lehetőségünk arra, hogy tegyünk ez ellen.


A legkellemesebb és legpraktikusabb megoldás, ha például saját kezűleg készítjük el aprócska díszeinket. Az otthoni praktikák egész tárháza áll rendelkezésünkre, ha mondjuk, elbeszélgetünk kicsit nagyszüleinkkel, szüleinkkel, esetleg keresgélünk kicsit a világhálón, vagy épp szabadjára engedjük saját fantáziánkat és kreativitásunkat. Sokkal kellemesebbé teszi az ünnepi készülődést, összehozza a családot, a kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket. Gondoljunk csak bele, milyen jó érzés az, ha úgy nézünk a karácsonyfánkra, hogy azt a saját kezünk által készített apróságok díszítik. Már is átjár bennünket az a bizonyos karácsonyi szellem…
Néhány díszötlet, ha esetleg épp berozsdásodott volna a képzelőerőnk:
Az egyik legegyszerűbb és legaranyosabb: a színes papírcsíkokból készített apró karikák egybeillesztgetése révén alkotott füzér, más néven girland, amit a kisgyerekek is könnyedén el tudnak készíteni. Nem kell hozzá más, csak papír, olló és ragasztó, no meg egy pár ügyes kéz és jókedv.
Füzért lehet még készíteni úgy is, hogyha összegyűjtünk egy kis kosárnyi csipkebogyót, és azt tû segítségével felfűzzük egy hoszszú cérnára. Szintén nagyon mutatós és persze természetes is.
Közkedvelt díszeknek számítanak a préselt szalmából alkotott harangok, angyalkák, csillagok és hópihék vagy bármi egyéb, amit kitalálunk. Ez történhet hajtogatással, ragasztással vagy drótozással is, kinek hogyan könnyebb.
Angyalkákat készíthetünk színes rongydarabkákból is, a fejecskét lehet vattával bélelni, nagyon szépek a függönydarabkákból vagy más csipkés anyagból varrt szárnyak, a glóriát pedig oda lehet biggyeszteni fonott cérnából, gyapjúszálból vagy bármi ilyesmiből. Ezek különösen bájosak és tartósak, sőt ajándékként is megállják a helyüket. Ezeknek az apró babáknak egy kifinomultabb változata a horgolt, csupa csipke angyalka, amelyet a horgolni tudók nyugodtan elkészíthetnek szeretteik örömére.
Kellemes látványt nyújt még a száraz virágokból összeállított gömbcsokor, a színes gyöngyökkel teleragasztgatott fenyőtoboz, a bronzzal festett dió stb. De felfűzögethetjük a régi kinderfiguráinkat is vagy megfesthetünk más hasonló apró tárgyakat és bigyókat, amelyekből gyönyörű díszek és füzérek válhatnak.
Persze nem feledkezhetünk meg a legfinomabb díszekről sem, az otthon szórakozva sütött, cukormázzal díszített mézes keksz figurákról, a gyerekek kedvencéről.
Ezekhez hasonló ötleteket kitalálhatunk mi magunk is. Megoszthatjuk tippjeinket ismerőseinkkel, hogy ne csak a magunk, de mások számára is színesebbé varázsoljuk a Karácsonyt. Kellemes ünnepeket és sok sikert kívánok a kézműveskedéshez mindenkinek, aki kedvet kapott hozzá! Ne felejtsünk el az őrült rohanás és készülődés közben nevetni, mosolyogni és élvezni az ünnep adta lehetőséget, hogy együtt lehetünk a szeretteinkkel!
Major Zsuzsanna