A mezőgazdasági munkálatokban javában zajlik a nagyüzem. Szilágyi Dorin agrármérnök, állandó szakértőnk az alma- és barackfélék védelméről és a palántanevelés „furfangjairól” oszt meg velünk néhány gondolatot.

Az alma legveszélyesebb betegségei a lisztharmat és a varasodás, a virágzás kezdetétől egészen a kis, dió nagyságú gyümölcsök megjelenéséig tart. Előbbit nagyon könnyű felismerni, hisz a friss hajtásokon, a leveleken fehér bevonatként jelenik meg, sőt a levelek formáját meg is változtatja. A lisztharmat a legnagyobb intenzitással május végétől június elejéig támad. Védekezésként a következő gombaölő szereket ajánljuk: Folicur Solo 250 EW 0,05%, Mystic 250 EC 0,05 %, Topsin 500 SC 0,14 %, Score 250 EC 0,02 %, Thiovit Jet 80 WG 0,3%, Kumulus 0,3%, Topsin AL 70 PU 0,1%.

A varasodás az alma egyik legsúlyosabb gombás betegsége, ha nem kezeljük időben igazi járványt okozhat. A kórokozó a lehullott leveleken telel át, majd a spórák tavasszal az esők hatására szétszóródnak, melynek időtartama a zöldbimbós állapottól kb. június végéig tart. A spórák a légáramlat segítségével kerülnek a levelekre és a növekedő gyümölcsökre. A fertőzés nedves, meleg időben sokkal gyorsabb és akár súlyosabb is lehet, védekezzünk ellene a következő szerekkel: Bravo 500 SC 0,25%, Score 250 EC 0, 015%, Shavit F 72 WDG 0,2%, Merpan 80 WDG 0,15%, Topsin AL 70 PU 0,1%.

A virágzás után megjelennek az almamolyok, a levél- és pajzstetvek, az aknázó- és sodrómolyok nyári nemzedékei. Ebben az időszakban a gombaölő szerek mellett ajánlatos rovarirtó szereket is használni, mint: Actara 25 WG, Calypso 480 SC, Decis 25 WG, Karate Zeon 50 CS, Fastac 10 EC 0,015 %, Novadin Progres 0,1%.
Az őszibarack legveszélyesebb betegsége a tafrinás levélfodrosodás, melynek kórokozója alacsony hőmérsékleten szaporodik és kb. 14 Celsius-fok alatt fertőz. A gomba a rügyekből előbújó kis leveleket fertőzi meg. Az első zöld levelek megjelenésekor már feltétlenül védekeznünk kell, ajánlott a Bravo vagy a Dithan M45 használata, majd folytassuk a permetezést egy felszívódó gombaölő szerrel, a Score 0,02%-vel. Ez a levélfodrosodás mellett védelmet ad még a monília, a lisztharmat és a sztigminás levéllyukacsosodás ellen is. A lisztharmat és a monília ellen május közepétől június elejéig védekezzünk, kb. három alkalommal permetezzünk, 10–14 naponként.

A barack természetes kártevői közül a legtöbb gondot a zöld, a hamvas és a fekete tetvek okozzák. Azért ajánlatos ellenük Actarával védekezni, mert ennek a szernek idegölő hatása van és a rezisztens törzsek ellen is teljes pusztítást végez. De használhatjuk még a Karate, Calypso, Decis szereket is. Másik komoly kártevő a barackmoly, melynek első nemzedéke kb. május 10–15. között rajzik. Ellenük használjuk a következő rovarirtó szereket: Karate Zeon, Mospilan 20 SG 0,02%, Fastac 10 EC 0,02%, Calypso 480 SC 0,02%.

Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk néhány szót a palántanevelésről. Akár házanként is változó, hogy ki mikor veti a magokat, ki mikor rakja ki a palántákat. Ugyanakkor mindenkinek figyelni kell a palántanevelő ágyban legtöbb gondot okozó palántadőlésre, amit a Previcur 607 SL-lel állíthatunk meg, de használható még a Merpan, Captan 50 WP, Folpan 50 WP is. Az uborkát, paprikát, paradicsomot vagy a vinettát nagy előszeretettel támadja a lisztharmat is, ellene ajánlott a Topsin, Microthiol Special vagy a Kumulus.

Ami a palánták rovartámadásait illeti, a takácsatka ellen használjuk a Nissorun, Milbecknock, vagy az Omite rovarirtó szereket. A kiültetés után a talajban áttelelő drótférgek és pajorok, 12 Celsius-fokos talajhőmérsékletnél rögtön táplálkozni kezdenek. Kedvenc eledelük a különböző palánták gyökerei, de ugyanakkor támadják a különböző zöldségféléket a virágok vagy akár a kis gyümölcsfák gyökereit is. Ellenük ajánlott szer a Force 1,5 G. Sajnos különböző normák megjelenése miatt jó néhány szert betiltottak a lótücsök, lóféreg védekezése ellen, így mára kevés szer maradt, használhatjuk ellene a Corocid Fortét.


Írta: Juhász György