Rencz Csaba újságíró, a Bihari Napló munkatársa Közeli történelem című első könyvének bemutatójára látogathattak el az érdeklődők a székelyhídi múzeumba október 26-án.

 

A hűvös őszi délután eseményének számos közreműködője volt. A középiskolás diákok gitárjátéka oldotta a kezdetben kissé hivatalos hangulatot a könyvbemutatóra gyülekezők örömére. A nagyérdemű a megszokottnál is alacsonyabb számban képviseltette magát, de akik jelen voltak, egy kellemes egyveleg részesei lehettek. A bemutatót Kerekes Terézia könyvtárvezető nyitotta, akitől a szót a szerző régi barátja, Sóki Béla matematika szakos tanár vette át, betöltve ezzel a könyv méltatójának szerepét. Beszédében kiemelte Rencz glosszáinak fontosságát az egyre szürkülő napilapgyártásban, illetve az írások időtálló igazságértékét is, amely minden klasszikussá vált mű alapvető tulajdonsága.

 

Ezután következett az Illyés Ilona helyi magyar szakos tanárnő irányította rövidke színfolt. A tanárnő elmesélt publicisztikai élményeit, észrevételeit diákjai egy-egy glossza felolvasásával példázták. A felolvasások után szabadon kérdezhettek a jelen lévők a szerzőtől, így az eddig jól megszokott kérdező szerepből Rencz Csaba a számára szokatlan kérdezett szerepébe bújt egy rövid időre. A helyzet furaságának ellenére mindig őszinte, gyakran frappáns, olykor csipetnyi öniróniától fűszeres stílusú válaszokat kaphattunk kérdéseinkre, amiket a glosszákból már ismerhetünk s megszokhattunk. Megtudhattuk például, hogyan lett a „normális szakmával” rendelkező érmihályfalvi emberből – aki eleinte csak olvasói leveleket küldött a Bihari Naplónak – vidéki tudósító, majd belső munkatárs és végül oszlopos szerkesztőségi tag. A kötet 217 cikket tartalmaz a 2007-es uniós csatlakozás dátumától 2011 májusáig, válogatás nélkül. Azok a szerencsések, akik helyben megvásárolták a könyvet, dedikált példányt vehettek kézbe, akik pedig lemaradtak az eseményről, a városi könyvtárban kereshetik a kötetet korlátozott példányszámban.

 

 

Bíró Orsolya