Sárréti népmesék illusztrációiból nyílt vándorkiállítás Hegyközszentmiklóson március 2-án, megelevenedtek a magyar népmesék hősei a helyi kultúrotthonban. Szűcs Sándor Magyarországon élt néprajzkutató még 1950 táján népmeséket gyűjtött össze a Hajdú-Bihar megyei Sárrétről és környékéről – mondta el Mocsár László iskolaigazgató. Ezek népmesekötetben jelentek meg az 1980-as években. A kiállítás apropóját az adta, hogy megújult a Madárkereső királyfiak című népmesegyűjtemény, melyhez a berettyóújfalui Kolozsvári-Donkó Rebeka képzőművész készített igényes és szemet gyönyörködtető illusztrációkat, ezeket láthatta az érdeklődő közösség.

A kiállítás alkalmából a szervezők meghívták a nagyváradi MM Pódium Színházat, akik az Egyszer volt, hol nem volt című előadással és népmesékkel kedveskedtek a közönség soraiban helyet foglaló gyermekeinknek, amelyekben ők maguk is aktív szereplőkké válhattak. A rátóti csikótojás és A kis ködmön történeteit, illetve két Mátyás királyról szóló legendát Fodor Lénárd, Lucia Marin és Meleg Vilmos (színművész, a nagyváradi filharmónia volt igazgatója – szerk. megj.) jelenítették meg. A nap folyamán ugyanezt az előadást az érköbölkúti iskola lelkes kisdiákjainak is bemutatták.

A kiállítás a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház előcsarnokában is megtekinthető március 4-én 14 óráig, valamint március 5-én 10 órától, egészen a 16 órakor kezdődő Tavaszváró népdal- és néptáncelőadás végéig. Azok a székelyhídi diákok, akik eddig ellátogattak a kiállításra, szintén lelkesen fogadták a színes illusztrációkat, nagy érdeklődéssel tanulmányozták a népmesékből kiragadott részleteket, és mindannyian mosollyal az arcukon tértek vissza az osztálytermeikbe. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt szombat este 18 óráig. A vándorkiállítás képei a nagyváradi RMDSZ ügyvezető alelnöke, Kecse Gabriella meghívására jutottak el Bihar megye számos településére, amit ezúton is köszönünk neki.


Írta: Béres Angéla