Több kiállító is teret kapott, sokféle alkotó egyéniség mutatkozhatott meg a művein keresztül a múzeum néhány négyzetméternyi területén. A XVIII. Érmelléki Ősz művészeti kiállításán többek között akvarellfestményeket, tájképeket, tusrajzokat, agyagból készült szobrokat, csomózott makramé faldíszeket láthat a műkedvelő. A kiállítás pénteki megnyitóját Csorján Melitta székelyhídi képzőművész nem mindennapi megnyitó beszéddel tette emlékezetessé. „Ugye nem haragszanak meg rám, ha nem egy unalmas tárlatvezetést fogok tartani?” – tette fel kezdetben a kérdést.

 

 

 

 

A művésznő inkább a szabadságra fektette a hangsúlyt, a szabadságra, amelyre egy művésznek szüksége van ahhoz, hogy alkosson. „Minden ember éli a mókuskerék életét, egy taposó malomba kerülünk” – hangoztatta. Csorján Melitta köszöntőjének egyedi hangvételét fokozták a hosszú szünetek, amelyek, elmondása szerint, hangsúlyos elemei volt az ő gondolatainak tolmácsolásában. Szavaival élve: „szeretnék hosszú szüneteket tartani, mert mindenki siet. Az emberek ne érjenek rá sietni, legalább akkor, ha már művészetről van szó”. Szerinte a szabadság és a művészet szoros kapcsolatban van egymással, mert akkor tud szabad lenni  egy művész, ha nem csak néz, hanem lát is. „Mindenkinek azt javaslom, hogy próbáljon meg nem sietni” – hangzott el útravalóként a művésznő záró gondolata.

 

 

 

 

 

 

A kiállító művészek a következők: Angyal Olívia, Csorján Dezső, Csorján Melitta, Cristian Dumeunier, Nicolett Duţă, Gavrucza Tibor, Juhász Imre, Kerekes Géza, Kerekes Zsuzsa, Kustán Erzsébet, Péter Emese, Alain Sqartiau és Szilágyi László.

 

 

Az alkotások a rendezvénysorozat egész ideje alatt megtekinthetőek. A most kiállított műveken kívül az emeleten a Széchenyi-emlékek nyomában című kiállítás is várja az érdeklődőket.

 

 

Mészáros Klaudia