A magyar néptánc remekeiből kapott ízelítőt a közönség az az Együtt dobbanó című ünnepségen

„A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása az életnek, hanem az élet maga.” (Martha Graham)

Az Együtt dobbanó címet viselő néptáncos színházavató régen áhított esemény volt Székelyhídon. A szeptember 4-i eseményen a házigazda székelyhídi Zajgó Néptánccsoport meghívására felléptek a Szeged Táncegyüttes, a Micskei Görböc és a Csokalyi Fényes Néptánccsoport táncosai az alig egy hete nevet kapott Szabó Ódzsa Városi Színházban. Fekete Katalin kultúrigazgató felkérésére Béres Csaba polgármester üdvözölte a közönséget, majd felgördült a függöny és a Zajgó kiscsoportjának tagjai eszközös táncokkal nyitották az előadást. Ezután az együttes nagycsoportjának táncosai felcsíki és dél-alföldi táncokkal örvendeztették meg a közönséget. A színpadra vitt művek koreográfusa Gombos András, a Szeged Táncegyüttes művészeti vezetője volt, aki jó ideje oktat is Székelyhídon. Ez alkalommal négy tánccsoport érkezett vele Székelyhídra, a Ficergők, az Arany-Zsendice, a Senior csapat és a Bodzavirág.

A nagy múltú Szeged Táncegyüttes Bodzavirág csoportja Hell Nikolett és Simoncsics Pál vezetésével szilágysági táncokat hoztak, a koreográfus Vámos László volt. Kolumbán Norbert kalotaszegi táncok koreográfiáját a Gombos András vezette Arany-Zsendice vitte színpadra. A szegedi Senior csoport bonchidai táncokat mutatott be, Hell Nikolett és Simoncsics Pál vezetésével-koreográfiájával. A Ficergők marossárpataki táncokkal jeleskedtek a színpadon, ezt a csoportot is Gombos András vezeti, a koreográfiát Juhász Zsolt jegyezte. Őket követte a micskei Görböc Néptáncegyüttes, amelynek tagjai makkfalvi és tyukodi táncokkal szerepeltek a táncrendben.

Színpadra lépett az alig két éve alakult csokalyi Fényes néptánccsoport is, tagjai ugrós és csallóközi táncokat mutattak be, amelyeknek a közönség legifjabbjai nem tudtak ellenállni. A csoport életre hívásában és fejlődésében nagy szerepet játszik Csuka József alpolgármester, Tokár Sándor helyi református tiszteletes és Jenei Tibor, a csoport művészeti vezetője.

A közönség minden egyes tánc után vastapssal jutalmazta a fellépőket, akiknek sorát a házigazda Zajgó Néptánccsoport zárta, dél-alföldi táncokkal. Ezen az estén magyar néptánckultúra remekeiből kapott ízelítőt a lelkes közönség, aki azzal a reménnyel hagyta el a színházat, hogy hamarosan hasonló élményekben lesz része.


A Zajgó Néptánccsoport

A 2013-ban helyi és környékbeli kisiskolásokból alakult Zajgó Néptánccsoport létrejötte Béres Csilla csoportvezető elkötelezettségét dicséri. Fejlődését a csoport olyan neves szakembereknek köszönheti, mint Gombos András, Jaziminszky Éva – szintén a Szeged Táncegyüttes oktatója – és Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője. A mára már három korosztályban működő tánccsoporttal való foglalkozáshoz csatlakoztak Czapp Hanna és Püsök Julianna pedagógusok. Repertoárjukban népi gyermekjátékok, dél-dunántúli eszközös, moldvai, szilágysági, felcsíki és rábaközi táncok szerepelnek.


A Szeged Táncegyüttes

Az 1955-ben alakult Szeged Táncegyüttes a város legnagyobb létszámú és legrégebbi múltra visszatekintő hagyományőrző együttese, amely Szeged kulturális-közművelődési és művészeti életében évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be. Az együttes célkitűzése a Kárpát-medencei magyar és más nemzetek folklórhagyományainak megismertetése, terjesztése és színpadra vitele korszerű koreográfiák képében.


A micskei Görböc Néptáncegyüttes

Az 1987 őszén alakult táncegyüttest Erdei Sándor és Hod­gyai Edit vezeti, utóbbi a székelyudvarhelyi táncházból vitte az alapokat a Bihar megyei Micskére. Átadott mindent, amivel a Venyige Együttes felruházta és elindította a néphagyomány éltetésének útján. Az együttes vezetői oktatással is foglalkoznak, a megye területén több néptánccsoport létrejötte mellett bábáskodtak.

Az együttes mellett felnövekvőben van a hasonló nevet viselő zenekar.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla