A Magyarok Kenyere program keretében idén Székelyhídon megtartott búzaszenteléssel, találkozásokkal, közös ünnepléssel, neves vendégek jelenlétében telt a húsvétot követő vasárnap.

Az Intés az őrzőkhöz Ady Endre-verscímet  mottóul választó egész napos program a katolikus templomban megtartott szentmisével kezdődött. Kuglis Gábor helyi plébános Tamás apostol hitben való megerősítéséről beszélt. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes elmélkedésében az Isten iránti szeretetünket boncolgatta, a Máté evangéliumából ismert gazdag ifjú példázatával, akinek azt mondja Jézus: „Menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; aztán jöjj, és kövess engem.”

Az Isten irántuk való szeretete, kegyelme mérhetetlen, és ma is tart, Ő ma is hív, azt mondja, hogy ma, az irgalmasság vasárnapján sem késő elindulni a szeretet útján üdvösségünk felé.

Évről évre egyre több gazda csatlakozik a Magyarok Kenyere programhoz

Bátran mondjunk igent, és merjük elkezdeni, amit szívünk diktál – így indult útjára a Magyarok Kenyere program is. Amint azt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondta, a program a magyar emberek lelkéből fakadt. Csaba testvér az első pillanattól melléállt, lelki tartalommal töltötte meg a kezdeményezést. A 2011-ben összegyűlt tíz tonna gabonából 2021-re ennek százszorosa, 1100 tonna lett, amelynek közel fele a határon túli magyar gazdák adományából származott. A magyarok kenyere 15 millió búzaszemből áll össze, a 15 millió magyart szimbolizálva. A maga nemében egyedülálló Kárpát-medencei sikertörténetet az anyaországi és külhoni magyar gazdák adakozó jókedve írja. A szertartásos búzaszentelés Isten áldását kéri az éppen sarjadó gabonára annak reményében, hogy bőséges legyen az őszi aratás, a búzából liszt, abból pedig éltető, mindennapi kenyér jusson az asztalokra.

Az ünnepélyes búzaszentelésre Csokaly határában, Domahídi Sándor gazda búzatáblájánál került sor. A vendégeket Fekete Katalin kulturigazgató köszöntötte, majd Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét adta elő. Béres Csaba, városunk polgármestere beszédében nyugtázta, hogy nagy megtiszteltetés, hogy a Magyarok Kenyere program búzaszentelésének idén településünk a házigazdája. A meghívott vendégek közül Jakab István MAGOSZ-elnök, Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora, Szatmár megyei parlamenti képviselő, valamint Bihar megyei frakciótársa, Szabó Ödön mondott ünnepi beszédet.

Séta a Szerelem-ösvényen, előadások a színházban

Böjte Csaba testvér a tőle megszokott szókimondó egyszerűséggel, elmesélt történetével derűt fakasztott a jelenlévők soraiban, és felhívta a figyelmet a Székelyhídon készülő Szerelem-ösvény megtekintésére. Kuglis Gábor atya megszentelte a vetést, Rákosi Jenő református esperes áldást mondott, majd a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport műsora következett. A megáldott búzatáblából szedett, nemzeti színű szalaggal átkötött csokrocskákból a jelenlévőknek is jutott. Záróakkordként pedig felcsendült a Himnusz. A ceremónia után a messziről jött vendég, Jakab István Csaba testvér vezetésével végig járta a Szerelem-ösvény névre keresztelt készülőben lévő kert kilenc stációját.

Az egész napot kitöltő programsorozat a Szabó Ódzsa Városi Színházban folytatódott, ahol a Szerelem-ösvény témájára tevődött a hangsúly. A színpadon Gyarmati Andrea és Richard Crăciun, az ösvény gazdái együtt szavalták Petőfi Sándor Szeretlek kedvesem című versét. Csomós Szintia gitárral kísért énekkel, a Zajgó Néptánccsoport szemet gyönyörködtető előadással, Marosán Csaba színművész pedig irodalmi összeállíttással örvendeztette meg a szép számban megjelent közönséget.

Az egész napos programot a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület, a székelyhídi polgármesteri hivatal és a Szabó Ódzsa-színház szervezte.


Írta: Ruparcsics Judit Csilla