Verőfényes napsütésben, kokárdával a mellükön gyülekeztek március 13-án délután a színház előtt azok, akik úgy érezték, idén is meg kell ünnepelni nemzeti ünnepünket. Az ünnepséget Major Zsuzsa műsorvezető nyitotta meg, az első szónok városunk polgármestere, Béres Csaba volt. A városvezető ezúttal a forradalom azon személyiségeit emelte ki, akik névtelenségbe burkolózva lettek naggyá, váltak hőssé. „A mai ünnepen gondoljunk azokra, akik meghozták a legnagyobb áldozatot, életüket áldozták a hazáért! Ezzel párhuzamban azonban feltevődik a nagy kérdés, vajon lenne-e a mai emberekben elegendő forradalmi kedv és bátorság, hogy hasonlóképpen cselekedjenek, ha kellene” – hangsúlyozta a polgármester.

 

Az ünnepi műsor következő mozzanataként Kovács Melinda elszavalta Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című versét, majd Lakatos Péter RMDSZ-es képviselő méltató szavai következtek. „Európa csendes, újra csendes, elzúgtak forradalmai…” – kezdte beszédét a képviselő Petőfi soraival, majd elmondta, hogy a ’48-as események nagy tanulsága az, hogy a magyarságtól végérvényesen semmit nem tudtak elvenni. Kiemelte, hogy mennyire fontos a gazdasági válság idején az összefogás, és hogy magyar vezetőink milyen sikereket értek el ezen összefogás megteremtésében. Bátorságra szólította fel a kisebbségben élő magyarságot és Ilyés Gyula szavaival búcsúzott: „Amit mi kaptunk: előleg csupán… s duplán vesztünk, ha nem nyerünk vele.”

 

A Petőfi Sándor Elméleti Líceum gitárcsoportjának előadása után Szabó József szavalta el nemzeti költőnk A vén zászlótartó című versét, majd a Karancsi Béla vezette férfikórus előadásában hallgathatott meg a közönség néhány hazafias dalt, úgymint Kossuth Lajos táborában, Gábor Áron rézágyúja és Föl, föl, vitézek.

 

Az emlékezés koszorúit Lakatos Péter képviselő, Székelyhíd város önkormányzata nevében Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester, a Bihar Megyei Tanács nevében Gavrucza Tibor, az érmelléki egyházmegye nevében Rákosi Jenő esperes, Bara László egyházmegyei főjegyző és Futó Ferenc tanácsos, a székelyhídi RMDSZ nevében Domahidi Sándor elnök és Cservid Levente, a Magyar Polgári Párt (MPP) helyi szervezete nevében Fetco Mihály és Antal Adalbert, az MPP Bihar megyei szervezete nevében Kozma Csaba elnök, a történelmi vitézi rend nevében Veres János kapitány és Karancsi Béla, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum nevében Hegyesi Viktor igazgató és Boros István aligazgató, a Székelyhídi Diáktanács nevében Püsök Levente és Takács Tamás s végül a szervező Pro Székelyhíd egyesület nevében Erdei Imre elnök és Magyari Attila helyezték el. A színház előtt megtartott ünnepség utolsó momentumaként a férfikórus vezetésével a közönség elénekelte a Szózatot. Ezután mindenki bevonult az épületbe, ahol először a Létavértesről érkezett, régi ismerősként fogadott Csatári Viktor szavalta el Petőfi Magyar vagyok című versét.
A szavalat után a magyarországi Tihanyi Társulat előadása következett, akiket már szintén láthatott a székelyhídi közönség. Az öt művész – Tihanyi Tóth Csaba, Bognár Rita,Taskovics Judit, Turpinszky Béla és Bognár Balázs – a tavalyi János vitéz után az idén egy más stílusú, Éljen a magyar! című műsorral érkeztek hozzánk, ami szervesen kapcsolódott az ünnepséghez. Nóták, operettek, bordalok hangzottak el, melyeket korhű ruházatban adtak elő a művészek, akik most is nagyszerű előadást mutattak be, amelyet a közönség a műsor alatt is vastapssal jutalmazott, majd a végén felállva ünnepelt, és a társulattal közösen előbb a magyar, majd pedig a székely himnuszt énekelte el.

 

Cseh Tímea