„Bál, bál, maszkabál!
Minden jelmez készen áll,
tarka-barka sapka, sál,
Szól a nóta, messze száll:
Áll a bál, áll a bál
áll a fényes maszkabál!”
(Gryllus Vilmos: Maszkabál)


Itt a farsang ideje. A református napközi Méhecske csoportjában is tudják ám ezt, így kicsik és nagyok nagy örömmel vetették bele magukat a farsangi készülődésbe. Egész héten (február 14–18.) a farsang volt a téma: a gyerekek verseket és énekeket tanultak, farsangi maszkokat készítettek, de megtudhatták a farsangi fánk történetét is. Ezt szerintem kevesen tudják még a nagyok közül is, ezért elmesélem.
A fánk osztrák eredetű, a sütemény kitalálója ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye volt. Az asszony a férje halála után nem győzte a sok munkát, egy alkalommal a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát. De az célt tévesztett és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk! Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen. A történeten felbuzdulva a gyerekek péntek (február 18.) reggel, a farsangi mulatozás kezdetén meg is sütötték a finom fánkot.
Délután azonban megkezdődött az igazi farsangolás, így manók, hercegnők és nagy állatsereglet vette birtokába az óvoda épületét. A játékos kedvű zsűriből is beöltöztek néhányan, így a komoly óvónéni, Beke Anikó mellett, egy focista és egy párduc zsűrizte az egybegyűlt maskurásokat.
A megjelentek közt volt Kleopátra, Darth Vader, a Pókember, Hófehérke, Dumbó, néhány varázsló, tündérek, sőt még egy hirdetőtábla is tiszteletét tette. Az óvónénik, Bozsóky Orsi és Elekes Anna is beöltöztek, így két varázslatos varázsló vezényelte le a ceremóniát.
Természetesen minden jelmez olyan csodaszépre sikerült, hogy végül a zsűri nem tudott rangsorolni, ezért mindenki oklevéllel távozott és egy személyre szóló üzenettel. A farsangi felvonulást mulatozás követte, ahol meg lehetett kóstolni a jól sikerült fánkot és a sok finomságot, amit a szülők készítettek.
Az eszem-iszom után lufibuli indult, ahol a nagy mókázást csak néha-néha zavarta meg egy-egy durranás zaja, de a néhány pillanatra beállt csendet nemsokára újra visongás és önfeledt hancúrozás váltotta fel. A nagy buli után a főszereplők boldogan és fáradtan tértek haza, de kíváncsian, vajon milyen meglepetések és új élmények várnak majd rájuk a következő héten.
Ványa Blanka