Hogyan legyünk jobb szülők? Mit csináljunk, ha…? Mi fán terem a mesepszichológia? Mire jók az alternatív pedagógiai módszerek?… Az anyukák kifogyhatatlan ötlettárából, a Székelyhídi Baba-Mama Körön elhangzó beszélgetésekből, előadásokból áll majd össze az Ér hangja új rovata, a Szülői kör. Már több mint 40 család jár a baba-mama körbe, ahova a várandós anyukák és az édesanyák szoktak eljönni kisgyermekeikkel. Egy-egy alkalommal általában 20–30 fő a létszámunk, de előfordult már, hogy a gyermekekkel együtt 70-en voltunk. Bensőséges hangulatban telnek alkalmaink, ezért a hároméves kort elérő, baba-mama csoportból kinövő gyermekeket sem szeretnénk elengedni. Így kis közösségünk egy része lassacskán szülői körré alakul. Mindannyiunk számára a legfontosabb gyermekünk egészséges testi, lelki, értelmi fejlődése. Egy gyermek kiegyensúlyozott fejlődése a családban érhető el, anyuka, apuka és nagyszülők közelében. Nagy érték a család, a családi harmónia.

 

 

Rovatunk témája kiterjed majd a családalapításra, családtervezésre, gyermekvárással kapcsolatos kérdésekre, csecsemőgondozásra, gyermeknevelésre, de nem csak három éves korig, hanem a kamaszkoron át egészen addig, amíg gyermekünk a szülői fészekből kirepül. A gyermekek számára nagyon fontos, hogy egészséges családban nőjenek fel, a szüleik biztonságot adó közelségében, ezért rovatunk a párkapcsolati kérdésekkel, a női élet állomásaival, feladataival, szerepeivel is foglalkozni kíván. Az anyaság, az apaság, a nagyszülők szerepének fontossága, a gyermekek nevelésében szerepet vállaló intézmények (óvoda, iskola), a gyermekegészségügy és minden, ami a gyermekeinket érinti, foglalkoztat bennünket, szülőket. Mivel az köt össze minket, hogy gyermekeink vannak, szülők vagyunk, rovatunk a Szülői kör elnevezést kapta.
Hogyan választjuk ki a témákat? Baba-mama körünkben az anyukákkal körülbelül háromhavonta összedugjuk a fejünket és megbeszéljük, mivel foglalkozzunk szombatonként. Ezeket a napokat „Hogyan tovább?”-napoknak hívjuk. Az anyukák ilyenkor elmondják, milyen problémákkal kell szembenézniük éppen.

 
Örök kérdés számunkra, hogy hogyan legyünk jó (jobb) anyák, mit csináljunk, ha fáj a kisbabánk hasa, ha hisztizik a kétéves gyermekünk, mit tegyünk, ha nem eszik rendesen, hogyan készüljünk fel már terhesség alatt a szoptatásra. Tudni szeretnénk, hogyan tehetnénk jobbá a kapcsolatunkat az anyósunkkal, hogyan legyünk türelmes, mindig bájos feleségek, de azt is, hogyan őrizhetjük meg egészségünket. Érdekel bennünket a mesepszichológia, a vallásos nevelés, az alternatív pedagógiai módszerek (Waldorf-pedagógia, Step by Step) és még nagyon sok minden, például az elsősegélynyújtás vagy játékkészítés. Az anyukák ötlettára kifogyhatatlan. A témakörökben gyakran hívunk előadókat is.
Ezekből az előadásokból, beszélgetésekből teszünk majd közzé a szülői rovatban. Reméljük, hogy az Ér hangja olvasói számára is érdekes és hasznos olvasnivalót kínálunk.

 
Palczert Judit