Talán a szociális osztályra rótta a legtöbb pluszterhet a polgármesteri hivatalon belül a koronavírus-járvány megjelenése. A rendkívüli állapot bevezetésével nagyon sok olyan család is jövedelem nélkül maradt, ahol a családfenntartók akár itthoni, akár külföldi alkalmi munkából, illetve napszámból oldották meg családjuk ellátását. De olyanok is vannak, akiknek egyik napról a másikra megszűnt, bezárt a munkahelye, így egész családok megélhetése került veszélybe. Ilyenkor a bajbajutottak elsősorban a városi szociális osztálytól kérnek és várnak segítséget.

A hivatal eddig derekasan helytállt a szigorított korlátozó intézkedések bevezetése óta, korábbi feladataikat sem hanyagolva, az itt dolgozók mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a rászoruló lakosság nehézségein.

Nyilvántartásba vették a 65 évnél idősebb személyeket, és akik ezek közül igénylik, azoknak segítenek a bevásárlásban. Eddig másfél hónap alatt 69 idős személynek szervezték meg, hogy önkéntesek bevásároljanak nekik élelmiszert, gyógyszert, alapvető szükségleti cikkeket és azokat biztonságos körülmények között hazajuttassák a segítség nélkül élő időseknek. Ezzel biztosítják, hogy a legveszélyeztetettebb nyugdíjas korúak ne kaphassák el a vírust az utcán járva.

Eddig 70 rászoruló családnak biztosítottak nem élelmiszer jellegű segélycsomagot. Ezekben elsősorban tisztító- és fertőtlenítőszerek voltak. Sajnos élelmiszersegéllyel már sokkal több nélkülöző családot kellett ellátni.

Többek között több mint 300, nehéz helyzetben lévő család kapott lisztet segélycsomagban. Ezt a hivatal felkérésére helyi gazdák és vállalkozók adták össze búzaadományként. Ezt a gabonát a Sandy Impex őrölte meg és csomagolta be 10 kg-os csomagokba teljesen ingyen. Köszönjük a gazdák, a vállalkozók és a malomipari cég segítségét!

Szintén a szociális osztály vállát nyomja annak a 21 családnak az élelmiszerrel való ellátása, akik külföldről jöttek haza és emiatt otthoni elkülönítésbe kerültek.

A székelyhídi polgármesteri hivatal önként felvállalta a kijárási tilalom kezdetekor, hogy amilyen mértékben csak tudja, segíti a lakosságot az otthon elhagyásához szükséges felelősségvállalási nyilatkozatokkal. Természetesen minden igényt nem lehetett kielégíteni, de több ezer nyomtatványt juttattak el a lakosokhoz, illetve a székelyhídi és a hozzá tartozó falvak élelmiszerüzleteibe, de lehetett formanyomtatványt igényelni a helyhatóság portáján is.

Szintén a polgármesteri hivatal vette át és osztotta ki a helyi háziorvosoknak azokat a segélycsomagokat, melyek az anyaországból érkeztek az egészségügyi dolgozók számára. Ezek a csomagok védőfelszerelést, tisztító- és fertőtlenítőszereket tartalmaztak, amelyek bizony sokkal nagyobb mennyiségben fogynak a járvány kezdete óta és egy részük bizony folyamatosan hiánycikknek számít a kereskedelemben.

Béres Csaba polgármester Facebook-oldalán, illetve a falvak közösségi médiás oldalain folyamatosan jelennek meg a helyzettel kapcsolatos tájékoztatások, figyelmeztetések, információk, melyek érintik vagy érinthetik Székelyhíd és a hozzá tartozó települések lakosságát.


Mi mindennel foglalkozik a szociális osztály?

A polgármesteri hivatal szociális osztályának munkája járványmentes időben is felelősségteljes, összetett és fárasztó. Éves szinten körülbelül ezer családnak (a környékbeli lakosság több mint hatoda) állítanak össze szociális dossziét, nyújtanak támogatást, segítséget. Foglalkoznak a segélyek, illetve támogatások kérelmezésével, a fogyatékkal, illetve a mélyszegénységben élők számára. Intézik az árva és elhagyott gyermekek elhelyezését. Közbelépnek a veszélyeztetett kiskorúak biztonsága és biztonságos elhelyezése érdekében. Intézkednek a nem anyakönyvezett gyermekek utólagos bejegyzése érdekében. Elkészítik az ügyintézéshez szükséges különböző szociális ankétokat. Összeállítják a fűtési támogatáshoz és a temetkezési gyorssegélyekhez szükséges dokumentációkat. Intézik az önmagukat ellátni nem tudó családtagokat gondozók járulékát. Koordinálják és ellenőrzik a szociális gondozók tevékenységét, elkészítik a fizetési dokumentációt. Begyűjtik és ellenőrzik a fogyatékossággal élő személyeket ellátó asszisztensek tevékenységi jelentéseit. Intézik a szociális ügyekkel kapcsolatos hivatalos levelezéseket, illetve összeállítják és továbbítják a megyei hatóság által igényelt statisztikai adatokat. Egyszóval, munkájuk nélkülözhetetlen. Köszönjük!


Írta: Tiponuţ Tibor