Aktuális problémákról, modern témákról mesél Arany János családjának leszármazottja

Meseköntösben a 21. század című meséskönyvét hozta el és dedikálta Balázs Anita elsőkötetes író a Szabó Ódzsa Városi Színház aulájában november 25-én tartott könyvbemutatón. A nagyszalontai születésű írónőt – aki Arany János költő családjának oldalági leszármazottja – Somogyi Tünde, a Petőfi-líceum tanítónője mutatta be a zömében gyermekek alkotta közönségnek.

A könyvről a szerző beszélt a jelen lévő csillogó szemű lurkóknak, akik kórusban vagy egyenként készségesen feleltek kérdéseire. A párbeszéd során végigjárták a mesekönyv témáit, eközben kiderült, hogy lehet az apróságokkal ezekről a néha még a felnőtt társadalmat is próbára tevő, nehezen megfogható kérdésekről számukra érthető, sőt érdekfeszítő módon beszélni.

A könyvbemutató végén a szerző meglepetésként ajándékot, saját készítésű naptárat kapott a jelenlévőktől, akiket arra buzdított, hogy bátran lapozzanak bele az asztalra kitett könyvekbe, gyönyörködjenek a Buzgó Sándor nagyszalontai grafikus által készített illusztrációkban.

Mindennapjaink nehezen átbeszélhető, ám égető, felnőtt társadalmunkat is próbára tevő problémái a globális felmelegedés vagy a koronavírus-járvány, viszonyulásunk korunk modern eszközeihez, függőségeink, de akár a szegénység vagy a felelős állattartás. A kötetben megjelent tíz mese, melynek mindegyike tanulsággal zárul, ezeket a témákat boncolgatja gyermekek számára is érthető módon megfogalmazva.

A mesék születésének célja nemcsak ezen nehéz témák megismertetése az apróságokkal, de kapaszkodó a tovább-beszélésre, a párbeszédre felnőtt és gyermek között, a mesékben rejlő üzenetek továbbgondolására.

Mindennapjaink világát, kérdéseit foglalta mesébe Balázs Anita, nem is akárhogyan, hiszen a Könyv Guru gondozásában megjelent Meseköntösben a 21. század című meséskönyv erős minősítő jelzője dr. Kádár Annamária pszichológus ajánlása.

Aki többet szeretne megtudni Balázs Anitáról, életéről, élményeiről, terveiről, keresse fel a facebook.com/balazs.anita.blog oldalt.


Írta: Ruparcsics J. Csilla