Uniós támogatással segítik és ösztönzik munkahelyteremtésre a székelyhídi vállalkozókat

Megtartották a Határ menti inkubátorház és üzleti szolgáltatói központ létrehozása elnevezésű projekt nyitókonferenciáját Székelyhídon. Ennek a programnak célja az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében a határ menti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket közelebb hozni egymáshoz. A projektet a székelyhídi önkormányzat, a Bihar Megyei Tanács, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány valósítja meg az Európai Unió támogatásával a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretén belül.

Társfinanszírozók az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a két érintett ország.

 

A februárban induló előkészületek után a tulajdonképpeni kivitelezés szeptember 22-én, csütörtökön kezdődött el, amikor az építkezés helyszínén táblát avattak és időkapszulát helyeztek el. Beszédet mondott Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere, majd Kalapáti Magdolna, az együttműködési program igazgatója részletezte a határ menti pályázati programokat, az eddig elért eredményeket és az új kiírás gazdasági fejlesztési vonatkozásait. A városi múzeum aulájában zajló nyitókonferenciát és sajtótájékoztatót megnyitó Béres Csaba polgármester elmondta, hogy az önkormányzat által megvalósított projektek nem véletlenszerűek, nem esetlegesek. Hozzátette, 2009-ben sikerült megvalósítani Székelyhíd hosszú távú fejlesztési stratégiáját, ennek alapján tudatosan pályáznak, építkeznek a városban. A városvezető hangsúlyozta, hogy szervesen illeszkedik a város fejlesztési programjába az Inkubátorház és Vállalkozásfejlesztési Központ megvalósítása is, hiszen az egyik legégetőbb probléma napjainkban környékünkön a munkahelyteremtés, ami nem jön magától. „A munkahelyeket a vállalkozások teremtik, amelyek  csak és kizárólag akkor és oda »érkeznek«, ahol megfelelő körülményeket találnak. Ez épp olyan, mint mikor azt szeretnénk, hogy leszálljanak a repülők a településünkön. El is kezdünk tárgyalni a pilótával meg a légitársasággal, de nem fog összejönni, mert először leszállópályát, repülőteret kell építeni, és csak azután van esélyünk a sikerre” – fogalmazott Béres Csaba.

 

A Bihar Megyei Tanácsról mint támogatópartnerről és az intézmény projektben betöltött szerepéről Szabó Ödön tájékoztatott. Az RMDSZ-es megyei tanácsos kiemelte, hogyBiharmegyében Székelyhíd város önkormányzata kezdeményezte és nyerte meg a legtöbb projektet, viszont ebben a nehéz gazdasági és bonyolult politikai környezetben ezek a tervek elég döcögősen haladnak a megvalósulás felé. Őt követően Bistey Judit igazgatóhelyettese mutatta be az általa képviselt Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványt. Végül az inkubátorház működését Nagy Gábor a Romániai Vállalkozásokért Egyesület elnöke magyarázta el az érdeklődőknek.

Két helyi illetőségű fiatal vállalkozás képviselői már a rendezvényen jelezték, hogy igényt tartanak az inkubátorház által nyújtott lehetőségek kiaknázására. A konferencia kötetlen beszélgetésekkel egybekötött állófogadással zárult.

 

Pap Enikő