Megszólalt a csengő a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban

 

 

Egyaránt átérezték a kicsik és nagyok a régi dal igazságát, mikor szeptember 12-én 9 órakor megszólalt az idei tanév első csengőszava. S bár együtt dúdolgatta mindenki, hogy ugyan bizony elég nehéz is az az iskolatáska, de legalább az ezt követő „ilyen szép napos délelőtt” kezdetű sor is bevált, és kivételesen most nem mosta el az eső a tanévnyitót.

 

Idén kicsit mindenki egyszerűbben fogalmazott, így a beszédek is rövidek és velősek voltak, ezzel igen diákbarátra sikeredve. Szó esett régi gyerekkorok emlékeiről, intelmekről és a  papi áldás sem maradhatott el, amit  Gavrucza Tibor nyugalmazott református lelkész tett be mindannyiunk tarisznyájába útravalóul az új tanévre. Szót kapott az igazgatóság, Béres Csaba polgármester, Lakatos Péter parlamenti képviselő és a helyi rendőrfőnök is jelen volt, hogy az idei évben is elővigyázatosságra intsen mindenkit.

A kezdődő tanév mondanivalóját talán a legjobban Olimpia Gherman aligazgatónő fogalmazta meg, aki Arisztotelész szavait idézte a diákoknak:  bár „a tudomány gyökerei  keserűek, de a gyümölcsei édesek”. Tehát fel a fejjel, idén is sok munka vár mindenkire, de ha a gyümölcsök beérnek, meghozzák majd a várva-várt eredményeket és örömöt.

Ez az évnyitó egy kicsit a búcsú és az új kezdetek éve is a székelyhídi tanügyben: több évtizedes pegagógusi pálya után Hegyesi Viktor iskolaigazgató az idei tanévben – szavaival élve – „elballag majd a végzősökkel”.

 

 

Új tanév, új igazgatóság a székelyhídi óvodában

 

 

 

Új igazgatónőt hozott a székelyhídi óvódába az új tanév Elekes Anna Gyöngyi óvónő személyében. Első hivatalos beszéde elején talán ő is ugyanúgy izgult, mint a szüleik kezét szorongató kisovisok, akik először érkeztek az óvodába, és bátortalanul, kicsit gyanakodva pislogtak körbe az anyukájuk szoknyája mellől. De az izgulás nem tartott soká, így az új igazgatónő egyszerű és őszinte szavai pár pillanat múlva már bátran csengtek az óvoda udvarán. Elekes Anna Gyöngyi elmondta, hogy egy közösséget nem a hatalmas anyagi támogatások, hanem az egyszerű szoros emberi kapcsolatok visznek előre. Jó példaként említette a szülői összefogást, mely a Malom utcai napköziben is két lebetonozott, leparkettezett és kifestett termet eredményezett. Reményei szerint mindez csak egy jó kezdet, mely felé megtették az első lépéseket és ezen az úton sikerül majd tovább is haladniuk. Sok sikert és kitartást kívánunk a tervek megvalósulásához!

 

 

Ványa Blanka

 

 

Iskolakezdés

 

Érköbölkút

Az eddig megszokottól kicsit eltérően zajlott a hétfői évnyitó Érköbölkúton. Az első meglepetés mind a szülőknek, mind pedig a diákoknak az volt, hogy Oláh Éva tanító néni helyett, aki 2005 óta volt megbízott igazgató, most Zsigmond Levente tornatanártól, újonnan kinevezett megbízott igazgatótól hallhattuk a nyitóbeszédet. Az összegyűltek akkor kapták fel másodjára is a fejüket, mikor az iskola új vezetője a tanügyminiszter utasítását tolmácsolta, mely szerint el kell énekelni a román himnusz első szakaszát. A félénk, gyenge hangocskák és a himnusz szövegét tankönyvből kileső szemek arról árulkodtak, hogy bizony nem tegnap volt az, amikor diákjaink utoljára énekelték államunk himnuszát.

 

Ezt követően hallhattuk Zsigmond Levente tulajdonképpeni beszédét, melyben köszöntötte a szülőket, diákokat, osztályfőnököket, tanárokat és az iskola többi alkalmazottját, akiknek megköszönte, hogy rendezett, tiszta iskola várta vissza a tanulni vágyókat. Elmondta azt is, hogy a két óvodai csoport az új épületből a régibe költözött, s helyükre a másodikosok és a negyedikesek költözhettek, így minden iskolás ugyanabban az épületben kezdheti meg a tanévet. Ez után megkérte Oláh Évát, hogy szóljon néhány szót. Mindenki Éva tanárnője elmondta, egyáltalán nem sajnálja, hogy helyét át kellett adnia egy fiatalabb munkaerőnek, s hogy így legalább többet foglalkozhat majd újonnan kapott elsőseivel. Végül egy saját versével búcsúzott, melyet tapssal jutalmaztak a jelenlevő szülők, diákok, munkatársak. Végül Czondi István, a falu lelkésze kérte áldását az új tanévre, minekutána minden diák elfoglalhatta régi, avagy új osztálytermét.

 

Pap Enikő 

 

Csokaly, Érolaszi, Hegyközszentmiklós, Nagykágya

 

Az iskolakezdés ezekben a falvakban sem maradt el. A lelkes nebulók iskolatáskákkal a hátukon hallgatták végig az intézményvezetők tanévnyitó beszédeit, melyben sikeres tanévet kívántak minden diáknak. A falvak lelkészei is megtisztelték jelenlétükkel a megnyitót és Isten áldását kérték az új tanévre.

 

Ér hangja