Számos meghívott, érdeklődő jelenlétében hivatalosan felavatták november 22-én a székelyhídi irodaház és szolgáltató központ épületét. Az inkubátorház a határ menti térségben élő közösségek együttműködését, illetve térségünk gazdasági ágazatának fellendülését segíti elő. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében megvalósult beruházás értéke 526 ezer euró. Az avatási ünnepélyen megjelenteket elsőként Nagy Gábor, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) projektmenedzsere üdvözölte és röviden ismertette a projekt fázisait és munkálatait.

 
Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és a rendezvény házigazdája köszöntő beszédében elmondta, hogy 2011-ben az alapkő letételekor sokan kételkedtek a projekt sikerében és „nem remélték, hogy ez az épület valaha meg fog épülni […], hogy ilyen hamar már át is adhatjuk a rendeltetési céljának”. Városunk vezetője úgy véli, „településünk az inkubátorház megépítésével a mikrorégió gazdasági központjává válik, hiszen olyan külföldi és hazai beruházások előtt nyitja meg a lehetőségek kapuját, amelyek azért nem jöttek településünkre, mert nem volt olyan hely, ahol irodát vagy kisebb csarnokot, épületet bérelhettek volna”. Béres Csaba reményét fejezte ki, hogy Székelyhíd néhány éven belül egy erős gazdasággal rendelkező településsé növi ki magát, hiszen a folyamatban lévő beruházások összértéke eléri a harmincmillió eurót.
Szabó Ödön megyei tanácsos beszédében emlékeztetett arra, hogy az irodaház része Székelyhíd város fejlesztési stratégiájának. A stratégia elkészítésekor, 2009-ben felmérték a térségre vonatkozó vállalkozói elvárásokat, és megfogalmazódott egy olyan térigény, ami a kezdő vállalkozásoknak lendületet adhat. Az irodaház jelentőségét fokozza a hozzá tartozó műhelycsarnok, ami ipari tevékenységre, ezáltal pedig munkahelyteremtésre ad lehetőséget. Szabó Ödön ismertette a Bihar Megyei Tanács egyik környezetbarát, térségfejlesztő projektjét is, nevezetesen egy biomaszsza-erőmű létesítését, amely villanyáram előállítására fog szolgálni. A létesítményt két éven belül üzembe helyezik, ez pedig a mezőgazdasági szektor melléktermékeinek felhasználásával az ágazat fellendülését hozza magával.

 

 

 

A két tisztségviselő az ünnepélyes szalagátvágással hivatalosan is megnyitotta a kapukat a vállalkozások számára. A helyszínen két cég, a Becebe és a Suny Smart képviselõi máris jelezték bérleti szándékukat.
Az irodaház átadását követően szakmai konzultációt tartottak a múzeum épületében, ahol elsőként dr. Csata Zsombor szociológus, egyetemi oktató a helyi vállalkozók között végzett felmérés eredményeit ismertette. A szakember elmondta, hogy többnyire kisvállalkozókról van szó, akik között nagy az egymás iránti bizalmatlanság, gyenge az együttműködési készség. Az OTP Bank Románia képviselője, Szabó Simon a bank és a gazdasági szféra együttműködési feltételeiről beszélt, míg Csetnek Tímea Tünde igazgató az Európa-kapu EGTC területi társulást mutatta be. A 2012 májusában alakult EGTC célja az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, és magáncégekkel közösen olyan fejlesztési programok kidolgozása, amelyek a térség teljes gazdasági és szociális fellendülését biztosítják.

 
Szabó Ödön a vállalkozás mibenlétének tudatosítását szorgalmazza, hisz az emberek ismeretei hiányosak vagy éppenséggel rosszul informáltak e téren. A térségben évszázadokon át a mezőgazdaság volt a fő megélhetési forma, de a gépesítések egyre inkább kiszorítják a kézi munkaerőt. Az itt élőknek meg kell tanulni a termelés mellett a feldolgozást és az értékesítést is. Követendő példaként említette a közeljövőben Csokalyon létesülő nagy kapacitású kertészetet, ami mellé remélhetőleg egy konzervgyár is megépül. A megyei tanácsos a régió gazdaságának múltjáról és jelenéről elmondta: Székelyhíd és környékének a legnagyobb potenciálja a turizmusban és a mezőgazdaságban rejlik. A lehetőségek megvannak, csak össze kell fűzni azokat, kistérségi brandeket kell kialakítani.

 

 

Tudnivalók a székelyhídi inkubátorházról

 

Az irodaház tizenegy irodát, két konferenciatermet, járulékos helyiségeket tartalmaz. A létesítményben pluszszolgáltatásként tájékoztatási és tanácsadói irodát fog működtetni a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE). Az épületet biztonsági szolgálat felügyeli, ugyanakkor kiépített parkoló is áll az ügyfelek rendelkezésére. A havi bérleti díj hét euró/négyzetméterben lett meghatározva az irodahelyiségekre és három euró/négyzetméter a műhelyhelyiségek bérleti díja, ami magába foglalja az internethasználat mellett a villanyáram-fogyasztást és a fűtési költségeket is.

 

Bede Mária