Anyajegy a testfelületünk bármely részén előfordulhat, különböző színben és méretben. Általában jóindulatúak, de akár komoly probléma is húzódhat a háttérben. Cikkünkben a legalapvetőbb információkat tudjuk meg dr. Varga Viktória bőrgyógyász szakorvostól.
– Mi az anyajegy tulajdonképpen?

– Az anyajegy úgynevezett anyajegysejtekből áll, amik igazából pigmenttermelő sejtek, melyek mindenkinek vannak a bőrében. Kivéve az albínó embereket, illetve a vitiligó nevű betegségben szenvedőket, ami foltos pigmenthiányt jelent. Ott is hiányzik a pigmenttermelés, de pigmenttermelő sejtek azért vannak. Tulajdonképpen ezek a pigmenttermelő sejtek csoportosulnak össze a bőr bizonyos rétegeiben. Többféle anyajegy van. Lehet egészen felületesen ez a csoportosulás, illetve fészkekbe rendeződnek. Lehet egészen a hám és az irha határán, vagy az irhába is beterjedhetnek. Ez mind jóindulatú. Kevés kivétellel úgy születünk, hogy nincs anyajegyünk. A lakosság körülbelül 1%-a születik anyajeggyel. Ahogy telik az idő, egyre több napfény éri a bőrünket, egyre több anyajegyünk keletkezik ezáltal.

– Melyik évszakban fordulnak többen anyajegyeikkel szakorvoshoz?
– Az anyajegyszűrés télen-nyáron folyamatosan zajlik, de a téli hónapokban gyakrabban fordulnak hozzám eltávolítás céljából. Ilyenkor kevésbé izzad a kliens, bár én azt mondom, az anyajegy egy kényes téma. Nem szabad vele várni, ha valaki azt érzi, hogy fáj, viszket, megváltozott vagy észre veszi, hogy keletkezett egy új anyajegye, ami nagyon gyorsan nő, akkor azonnal fel kell keresni a bőrgyógyászt.

Dr. Varga Viktória óva int a gyakori szolárium használatától.

– Abban az esetben, ha nem sürgősségi esetről van szó, csak egy esztétikai problémáról, akkor mi a teendő?
– Szintén az első a vizsgálat, ami egy speciális eszközzel történik, amit dermatoszkópnak hívunk. Ez tulajdonképpen egy saját fénnyel ellátott nagyító, ezzel vizsgáljuk meg az anyajegyet és aztán tudunk csak arról beszélni, hogy mit is lehet tenni. Elmondom a páciensnek, milyen lépésekből áll a műtét. Minden esetben lidokainos helyi érzéstelenítésben zajlik a műtét. Aztán egy babérlevél alakú metszésből eltávolítom az anyajegyet, hagyok egy úgynevezett biztonsági zónát az anyajegy mellett. Ez lehet 3–5 mm, attól függ, hogy valóban csak kozmetikai szempontból veszünk le egy anyajegyet, általában elég 3 mm is. Ezt a bőrdarabot – ami tartalmazza az anyajegyet és mellette az ép bőrfelületet – küldjük el szövettani vizsgálatra. Sem a szövettani vizsgálatot nem szabad elhagyni, sem egy anyajegyet lézerrel levetetni. Ahogyan a szakma szabályai előírják, mindig szikével, élesen metszük ki az anyajegyet, a biztonsági zónákat szem előtt tartva.

– Ha észrevesszük, hogy egyre több anyajegyünk van mit érdemes mindenképp elkerülni?
– A túlzásba vitt szoláriumozást és a napozást mindenképpen kerülni kell. Ez az anyajegyek esetében is nagy probléma, a bőr öregedését is felgyorsítja, de rákkeltő hatása is van. Az Európai Unióban be is van tiltva a 18 év alattiak szoláriumhasználata, már nem engedélyezett. Én a felnőtteket is óva inteném attól, hogy hetente akár többször is igénybe vegyék. Nemcsak az anyajegyek számának korlátozása miatt, hanem a bőrrák kialakulásának csökkentése okán is.


Írta: Kalló-Nagy Kamilla