Beszélgetés Csák János londoni magyar nagykövettel, az Érmelléki Farsangi Bál fővédnökével

 

Csák János 2011 óta Magyarország londoni nagykövete. Évtizedes barátságot ápol Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel és a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal. Az idei évben ötödik alkalommal megrendezett Érmelléki Farsangi Bál fővédnökeként tette tiszteletét Székelyhídon.

 

 

– Hogyan lesz valakiből Magyarország londoni nagykövete?

 

– Minden ország legfőbb célja, az hogy kiterjedt kapcsolatrendszert alakítson ki külfölddel, hogy megismerjék értékeit, potenciáljait. Egy nagykövet olyan ember kell legyen, aki hűen tudja képviselni, megismertetni, érvényesíteni ezeket az értékeket, érdekeket. Olyan emberre van szükség, aki kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, hisz a kapcsolatépítés a siker legelső záloga. A választás talán azért esett rám, hisz az üzleti életben nekem már jelentős kapcsolathálót sikerült kiépítenem, többek közt Európa- és világszinten (Amerika) is.

 

 

– Miben áll a nagyköveti munka lényege?

– A nagykövet legfőbb feladata, hogy megteremtse országa számára a kedvező politikai, gazdasági, kulturális feltételeket külföldön. Kapcsolatokat épít, megismerteti és képviseli országa, régiója értékeit. Az első és legfontosabb lépés az, hogy megteremtsen egy úgynevezett beágyazottságot országával kapcsolatban, hogy külföldön jobban megismerhessék az adott területet, régiót. Ebben áll a munka körülbelül 50 százaléka. A másik ötvenet a kapcsolatépítés, érdekérvényesítés teszi ki.

 

 

– Mit tekint eddigi nagyköveti pályafutása legszebb pillanatának?

– Én igazán nagyon szép és gazdag két évet tudhatok a magaménak: 2011-ben részt vettem a brit hercegi pár, Vilmos és Katalin esküvőjén, tavaly a királynő uralkodásának 60. évfordulójára rendezett ünnepségsorozaton és a nyári olimpián is, melyet Londonban rendeztek. Így mondhatom, hogy a bőség zavarával küzdök. Ha mégis ki kellene egyet emelnem, akkor talán ez az esküvő lenne, azon belül is az esküvői szertartás. Az anglikán püspök gyönyörű beszédet mondott az összetartozásról, a családi értékek továbbviteléről, amely összefoglalja mindazt a tudást, amelyre mindannyiunknak szüksége van egy boldog és teljes élethez.

 

 

– Hogyan került kapcsolatba a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal?

– A mi kapcsolatunk Csaba testvérrel hosszú időre nyúlik vissza. Körülbelül húsz éve ismertem meg egy táborban, melynek fő témája a család, fő célja a családi értékek megőrzése, elmélyítése volt. Azóta számos rendezvényen vettünk részt közösen, számos közös munkánk van. Bármikor szükségük van rám, szívesen segítek.

 

 

– Mit mondana el Csák Jánosról, a magánemberről?

– Jelenleg londoni magyar nagykövet. Emellett üzletember, hisz az ezt megelőző időszakban az üzleti világban tevékenykedtem, főként az olaj- és telekommunikációs iparban. A fő célom mindig a fiatal tehetségek felkarolása volt, akiknek megpróbálok kellő teret és lehetőséget nyújtani, hogy kamatoztathassák a bennük rejlő tehetséget. Nem utolsó sorban pedig családapa.

 

 

– Van-e olyan szó, kifejezés, mely a leghűebben jellemzi önt, az ön életét?

– Kiválóság, ez az én szavam. És persze a jóság, meg a szeretet és a jó társaság is. De talán a legfontosabb számomra mégis a kiválóság, az, hogy ha valamit csinál az ember, azt ne félig-meddig, hanem teljes energiával, tudással tegye. Úgy szeretném, ha ez az én életemre is teljesen igaz lenne, eszerint élek és cselekszem.

 

 

Ványa Blanka