Interjú Kóka János-Csabával, a Székelyhídi Közbirtokosság elnökével
A tavalyi év júniusa óta foglalkozom  a székelyhídi közbirtokosság ügyeinek intezésével annak elnökeként. Szüleim meghaltak, így nem tudtam, hogy nekem van legelőjogom vagy sem, a volt vezetőség elnöke megkeresett, és felvilágosított arról, hogy vannak közbirtokossági jogaink. Én lényegében tőle tudtam meg, nagyon örültem, gondoltam is, hogy milyen rendes ember, segített Margittán is ügyet intézni. De mint kiderült, ez arról szólt, hogy azt akarta, hogy adjam el másnak. Később problémám volt a volt elnökkel az adókifizetéssel kapcsolatban, de nem mondhatom el, mert nem volt tanúm, aki bizonyítaná az igazamat.

 

 

Az elnökséget senki nem akarta elvállalni, volt benne egyfajta lázadás, változást akartam, azt szerettem volna, hogy jobb irányba változzanak a dolgok. El mertem vállalni, mivel megvan a megfelelő képzettségem (közgazdasági líceum, és nemsokára autómérnöki diplomát szerzek), aligazgató voltam egy brókercégnél, ahol nem kevés pénzzel bántam.

 

 

 

– Hány hektár területtel rendelkezik a közbirtokosság?

 

 

– A Székelyhídi Közbirtokosság 442 hektárral rendelkezik, amin gazdálkodunk, már van jövedelmünk. Még nagyon sokan nem fizették ki a legeltetesi adót, de meg nem járt le a kifizetési határidő. Az idén sikerült kifizetni időben az adót, ősszel fogjuk a tagoknak a jutalékot kiosztani, kifizetni. Ezúton is kérem mindazokat, akiknek van legeltetesi joguk, gyűjtsék össze a papírokat, és hozzák el hozzánk, keressenek fel bennünket székhelyünkön, ami jövő hónap elejétől rendszeres nyitvatartással fog működni a Malom utca 42. szám alatt.

 

 

– Hogyan értékeli a lassan egyéves elnökségi munkáját, milyen eredményeket értek el?

 

 

– Elértük az, hogy 20 árat kiadtunk bérbe egy vállalkozónak, aki be is táblázta a területet, ez számunkra nagy segítség volt. Azt szeretnénk, hogy a közbirtokosság összes területe legyen betáblázva, el kell készítetni a telekkönyvet (carte funciară). Ezeknek a papíroknak az elkészítése nagyon sok pénzbe kerül. Még 30 hektár területet szintén kiadtunk bérbe egy energetikai befektetőnek (Energie Verde), zöldenergiát fognak termelni ezen a területen. Sikerült egy elég  jó szerződést megkötni, szintén vállalta 57 hektár terület betáblázását, ez egy nagyon nagy segítség nekünk. A mi érdekünk is, hogy minél több terület legyen betáblázva, mivel saját pénzünkből annyival kevesebb földet kell majd betábláztatni és a szerződésbe az is bele volt foglalva, hogy a 30 hektár bérlése mellett ad bérleti díjat is, ami már több mint az APIA-s támogatás. Mivel gondolunk a jövőre is, mi úgy tudjuk, hogy 2013-tól nem lesz támogatás, a közbirtokosságnak pedig 2013 után is kell működnie, ha elapad a pénz az APIA-tól, akkor tudjunk valamiből megélni, mert az, amit a legeltetésekből kapunk, az nem elég, nem fedezi a közbirtokosság  költségeit, most meg szerencsénk van a támogatással. Mi a támogatási pénzt ráköltjük a legelőkre, nem tesszük el, visszaforgatjuk a területekre.

 

 

– Sikerült megoldani a legelő tisztítását az elmúlt egy évben?

 

 

– Jól sikerült, de még van dolgunk, az időjárás is közbeszólt, közel 200 hektárt letakarítottunk, meg műtrágyáztunk, szemetet szedtünk, 12 hektár területet a polgármesteri hivatallal összefogva 1 nap alatt letakarítottuk, megtakarítottuk a szeméttől és a bozóttól. Reméljük a jövőben is olyan szép marad. Ezúton is szeretném megköszöni a polgármesteri hivatal segítségét.

 

 

– Milyen terveik vannak még a meglévő területekkel, amelyek nincsenek kiadva?

 

 

– A meglévő területeken, amelyek nincsenek kiadva, használva, elsőbbséget élveznek az állattartók, az állatartást fent szeretnénk tartani, segíteni a gazdákat. Viszont vannak olyan területek, mint például bozótos, amelyet nem használ senki, nem kell senkinek. Ezeket más módon próbáljuk értékesíteni, kiadni. Vannak olyan területek, amelyek az út mentén vannak, lehetne rá építeni egy benzinkutat, egy panziót, bármit, mert nagyon jó helyen találhatóak. Más területek inkább eldugottabb helyen vannak, nincs 1 hektár sem, azt erdősíteni szeretnénk. Várunk minden olyan vállalkozót, aki mezőgazdasággal foglalkozik, hogy vegye bérbe tőlünk. Még vannak a nádasok, azok környezetvédelmi szempontből is értékesek, reméljük, hogy eljutunk később oda is, hogy az erdészettel vagy a vadászokkal közösen ezeket a területeket is fogjuk tudni hasznosítani. Hajtóvadászatokat lehetne ott szervezni például,  külföldieket is vonzanánk ezekre az eseményekre. Mi több fronton működünk, elég nehéz. Ezért nem kapunk pénzt, elvállaltuk, egy lej nélkül mostanra elértük azt, hogy van nyereségünk, jól működik a közbirtokosság és a tagoknak nem csak egy része fog pénzt kapni, hanem mindenki. Az adót az emberektől még nem kértük, amíg nincs letisztázva a végleges  lista, hogy kiknek van joguk, miután le van tisztázva, csak azután lehet az adókat kérni. Az emberek megértőek, engem nagyon meglepett, például a Vecseren egy személy, aki jószágtartó, amikor takarítottuk, lelundereztük és beműtrágyáztuk a területet, komolyan el volt csodálkozva, hogy itt 10 évvel ezelőtt volt valami csinálva a legelőn, de azóta semmi, addig amíg mi nem kerültünk a vezetőségbe. Az emberek látják, hogy történik valami, ezért sokkal  megértőbbek, nem huzakodnak a pénzkiadástól, vagy olyan emberek, akik nem tagok, de kell fizessenek a legeltetésért, az volt a kellemes meglepetés, nem húzódoztak, amikor kértük tőlük a pénzt. Bár 1 hektár terület karbantartása sokkal többe kerül, mint amennyit kérünk az emberektől, viszont egy reális árat kértünk, látták, hogy milyen színvonalú lett a legelő, hogy sokkal jobb lett. Így az emberek látják, hogy kapnak is a pénzükért valamit.

 

 

– A régi vezetőséggel gondok voltak, ez most milyen fázisban van?

 

 

– Hát igen, a régi vezetőség nagyon nehezen viseli el, hogy ők már nem vezetői tagok. Gardó Francisc úrral van problémánk, a bíróságon elsőfokon megnyertük a leváltását, a bíróság kimondta, hogy ő már nem elnök, másodfokon is megnyertük, ami jogerős, a határozatba bele van írva, hogy visszavonhatatlan. Ezek a jogerős bírósági határozatok, bennünket már felhatalmaznak mindenre, mi jelenleg teljes legalitásban vagyunk, a bank is elismert minket mint elnökséget, aláírási joggal rendelkezünk. Még azt elmonndhatom, hogy Gardó úr készítettett pecsétet magának, ugyanis szeretett volna létrehozni egy másik közbitokosságot, de a pecsétre a mi CUI számunkat tette rá, más elnevezéssel. A mienk úgy hangzik hivatalosan, hogy Asociaţia Composesoratul Săcueni, az ő pecsétjén pedig olyan elnevezés szerepelt, hogy Asociaţia Composesoratul de Păşune Săcueni, csak az volt a gond, hogy ugyanazt a CUI számot tette rá. Ugyanazon a bejegyzési számon két szervezet nem működhet. Ezzel megsértette a törvényt, most a rendőrség vizsgálja az ügyet. Ezt a pecsétet több helyen is használta, többek között a bíróságon is. Továbbá nem adta át nekünk a közbitokosság papírjait, ezeket a papírokat jogtalanul tarja magánál. A bíróságon készítettünk egy papírt, miszerint Gardó úr kötelezi magát, hogy a papírokat átadja még áprilisban. Fontos lenne, hogy megkapjuk a papírokat, mert leadási határidők vannak, az évi mérleg – bilanţ – leadási határideje. Ha nem adjuk le időben, akkor megbüntetnek bennünket, ezt természetesen mi nem szeretnénk. Felszeretnem hívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy ne adjon Gardó Franciscnak egy lejt sem, mert ő már nem elnök, nincs jogában pénzt elvenni senkitől, és nincs semmilyen más közbirtokossága hivatalosan, esetleg csak képzeletben.

 

 

– Ettől eltekintve milyenek a közbirtokossági munka hétköznapjai?

 

 

– Ez nem egy egyszerű munka, van olyan hét, hogy öt napból hármat a bíróságon töltünk. A kollégáknak is el van osztva a feladata, mindenki jól végzi a dolgát. Az elején szinte egy hétbe került, amíg az összes területet, legelőket bejártuk együtt, felmértük, milyen munkálatokra lesz szükség, terveket készítettünk, nagy szerencsénk van Kulcsár Sándor mérnök úrral, ő jól ért a megzőgazdasághoz, Bokor Zoltánnal, aki a jogi részét ismeri jól ezeknek a dolgoknak, és felhívja a figyelmünket minden egyes törvényre, ami a közbirtokossággal kapcsolatos, Víg Erika (Hajdú Erzsebet felhatalmazottja), aki a legelőfelelős, ő is nagyon jól végzi a dolgát, járja a legelőket, felügyeli a legeltetést, hogy minden rendben menjen. De az emberek hozzállása is nagy jó. Nagyon jól együtt tudunk működni a polgármesterrel, alpolgármesterrel, polgármesteri hivatallal, szeretném megköszöni mindenkinek a támogatást, a tagoknak és mindenkinek.

 

 

Aszalós Tímea