^ Vissza Fel

Embernek maradni mindenkor

Kanapé  2022. június 22. szerda 

Beszélgetés Sorbán Juliánna esztétikai pedikűrössel, aki egész életében keményen küzdött álmaiért

Sorbán Julianna pedikűrös mindig csupa mosollyal fogad mindenkit, akár az utcán, akár az otthonában találkozunk vele. Valami olyat tud, amit manapság sajnos nagyon sokan elfelejtettek: értékelni az életet és meglátni másokban is az értéket. Múltról, jelenről, munkáról, tapasztalatokról és hitről beszélgettünk.

– Hogyan emlékszel vissza a gyerekkorodra?

– Hároméves voltam, amikor elváltak a szüleim, ezután az anyai nagyszüleim neveltek tovább engem és az öcsémet. Az apukám nem tartotta velünk a kapcsolatot, anyukám pedig új családot alapított, és a mellettünk lévő házba költözött. Soha nem éreztem a hiányukat, az édesanyámra mindig egy nagy testvérként gondoltam. Később, amikor ő is igazán felnőtt az anyasághoz, sokat változtatott a viselkedésén, jó anya vált belőle, aki nagyon szereti a családját, és erre a szeretetre nevelt bennünket is.

Nagyon eleven, fiús gyermek voltam, mindenre felmásztam, a fiúkkal fociztam. „Pajkos gyerek”, így hívott a nagytatám, aki egy igazi ezermester volt. Mindent meg tudott javítani, és mindig megengedte, hogy segítség gyanánt körülötte lábatlankodjunk. Nagyon sokat játszott velünk, elvitt minket a mezőre vadvirágot gyűjteni, felhőtlen gyerekkorunk volt mellette.

Felavatták a gyógyfürdőt Hegyközszentmiklóson

Közélet  ,   2022. június 22. szerda 

Ünnepélyes keretek között avatták fel és adták át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által építtetett gyógyfürdőt Hegyközszentmiklóson június 10-én, pénteken. A strand és gyógyfürdő megépítése forrásteremtő beruházásként szolgál, hiszen a későbbiekben az ebből származó jövedelmet egyrészt a kerületben folyó diakóniai és missziói munkára szeretnék fordítani, másrészt azt a célt is szolgálja, hogy munkahelyeket teremtsenek a szülőföldön való maradáshoz.

Alsóházi rájátszás: győztek a Sasok

Ér-sport    2022. június 20. hétfő 

Megnyerte az alsóházi rájátszást (playout) a Székelyhídi Sasok csapata a Bihar megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság 2021–2022-es kiírásában, miután az alapszakaszban az ötödik helyen végzett.

A november végén pihenőre térő bajnokság ötödik helyéről várhatta a Székelyhídi Sasok csapata a Bihar megyei első osztályú labdarúgó bajnokság északi csoportjának tavaszi összecsapásait. Az ősszel hét mérkőzéséből hármat megnyerő és hármat elveszítő, valamint egy döntetlennel álló székelyhídiak a tavaszi folytatásban mindössze az  alapszakaszt megnyerő Mezőtelegdi Foresta csapatától kaptak ki. Kiss Sándor vezetőedző csapata, bár szűkös kerettel, de annál nagyobb akarattal vágott neki a tavasznak. Márciusban előbb hazai pályán ütötték ki az élesdi Crișult 5-0-ra, majd idegenben is gólgazdag meccsen 7-1-re verték meg a cserpataki Slovan csapatát. Áprilisban 1-1-es döntetlennel térhettek haza a Sasok Borsról, a tabella második helyén végző Viitorul ellen, majd szintén 1-1 lett a vége a hazai pályán játszott Bihardiószegi CS elleni összecsapásnak is. A tizenkettedik játéknapon idegenben tudott nyerni a székelyhídi csapat, a szenvedő fél ezúttal a Fugyivásárhelyi CS volt.

Sakkemlékverseny Székelyhídon

Ér-sport  ,   2022. június 17. péntek 

Néhai sporttársaikról emlékeztek meg a sakkozók a Székelyhídon tartott sakkemlékversenyen június 11-én, szombaton. A városközponti vendéglőben megrendezett megmérettetésre a határ mindkét oldaláról érkeztek versenyzők.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szabályainak megfelelő versenyt hatodszorra szervezte meg Gardó Ferenc, célja a sportbarátság ápolása, és hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági és amatőr sakkozóknak egyaránt.

Alakulóban a székelyhídi Sasok új utánpótláscsapata

Ér-sport    2022. június 16. csütörtök 

A Székelyhídi Sasok Sportklub legkisebb korosztályú utánpótláscsapatát erősíti majd az a több mint húsz székelyhídi és környező falvakbeli óvódás és kisiskolás gyerek, akik számára az egyesület Sport a fejlődésért, sport az egységért elnevezésű programja nyújt lehetőséget tehetségük fejlesztésére a labdarúgás területén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzeti Tehetség Programja égisze alatt megvalósuló edzéssorozat alatt a résztvevőknek lehetőségük nyílik mozgásigényük kielégítésére, az utánzó képesség és a a labdaérzékelés fejlesztésére, a sikerélmény megélésére, a játék megszeretésére, a sportághoz való kötődés erősítésére, az önbizalom kiépítésére, a technikai alapok elsajátítására játékokon keresztül, az alapvető mozgáskultúra kialakítására.

Iskolatáskát kaptak az óvodából ballagók

Diáksarok    2022. június 15. szerda 

Közel 90 iskolatáska várta, hogy kiválassza őt egy előkészítő osztályba induló kisdiák  június 7-én a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban.

Az iskolába induló székelyhídi, csokalyi és érolaszi gyerekek nagy örömmel, izgalommal és hálás szívvel vették át táskájukat, amellyel a Rákóczi Szövetség ajándékozta meg őket. A táskák átadásában Béres Csaba, városunk polgármestere, Barta Imre, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatója és Püsök Julianna, a középiskola aligazgatója is részt vett.

Az iskolatáskák nem üresen kerültek új otthonukba, ugyanis füzetekkel is megajándékozta a szövetség a gyerekeket. Ezeket Szabó Izabella, Erdei Gabriella és Erdei Irén tanítónők adtak át.

Mosollyal teli Gyermek Jézus-búcsú

Közélet  ,   2022. június 14. kedd 

A hagyománnyá vált Gyermek Jézus-búcsú megünneplése alkalmából vendégekkel és pezsgő élettel telt meg a székelyhídi Stubenberg-kastély kertje június 11-én, szombaton. Az egész napos eseményen a jó idő kedvezett a kültéri színes programkavalkádnak, ahol kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak elfoglaltságot.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon 2011 óta minden évben megszervezi a búcsút. Eme ünnepnap köszönetnyilvánítás a barátok és támogatók számára egyaránt.

Átadták a fiataloknak az ANL-lakásokat

Közélet  ,   2022. június 13. hétfő 

Tizennyolc bérlakást adott át fiatalok számára Székelyhídon az Országos Lakásügynökség (ANL) májusban. A hat garzonlakás és tizenkét, egyenként kétszobás lakást magában foglaló tömbház a régi futballpálya helyén, az Eroilor utca 56. szám alatti telken épült fel, pince + földszint + két emelet szintmagassági besorolással, a beruházás értéke 5 674 609,12 lej áfával együtt. Az átadón jelen levő Cseke Attila, a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca vezetője – aki alá tartozik az ANL is – elmondta, hogy ugyan a beruházást a minisztériuma finanszírozta, de az ötlet, illetve a kezdeményezés a székelyhídi helyhatóságot, a polgármestert és csapatát dicséri, akik hittek ebben a beruházásban és annak sikeres kivitelezésében. Remélhetőleg idővel gyerekek kacaja is betölti majd az épületet, hiszen a fiataloknak építendő lakások programja arról is szól, hogy a fiatal családoknak olyan lakhatási lehetőséget biztosítson, hogy  itthon maradjanak szülőföldünkön.