^ Vissza Fel

Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă şi reformată!”

Közélet  2023. szeptember 15. péntek 

Primăria Comuna Curtulşenl, în calitate de Beneficiar, anunţă demara rea proiectului „ Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Şcolii Gimnaziale .Dr. Balasi Jozsef” Curtuişeni”, cod F-PNRR-Dotari-2023-1890, proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare ş Rezilienţă, Componenta C15 – Educaţie/ Reforma Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educaţiei\ Investiţia 9. Asigurarea echipamentelor şi a resurselor tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ precum şi Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcţie şi dotare în sistemul de învăţământ preuniversitar\ Investiţia 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare şi laboratoarele/atelierele şcolare..

A robotika világával ismerkedtek a diákok a programozási táborban

Diáksarok  , ,   2023. szeptember 7. csütörtök 

LEGO robotika és programozási táborban vett részt több mint tíz, zömében helyi diák a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban augusztus 28. és szeptember 1. között. A nyári egyetem oktatói, Márton Zoltán projektkoordinátor és játékfejlesztő, valamint kollégája, Kirchhof Sándor (a tábor megrendezésében közreműködő Óbudai Egyetem STEM irodájának munkatársai) nagy örömmel érkeztek városunkba, hogy megosszák szakértelmüket a fiatalokkal. A tevékenységek fő tematikája a robotika volt, a LEGO cég által kifejezetten oktatási célra kifejlesztett Mindstorms EV3 és a Spike Prime robotépítő készletek és programozásuk megismerése.

Tüskevár – musicallel indítja az évadot a Szigligeti Színház (Sajtóközlemény)

Ajánló  2023. augusztus 31. csütörtök 

Fekete István közkedvelt ifjúsági regényéből készült musicalt mutat be a Szigligeti Színház Lilliput Társulata és Nagyvárad Táncegyüttese szeptember 3-án, vasárnap. A Tüskevár bemutatója 20 órától kezdődik a nagyváradi vár Csonka bástyájában található nyári színházban. Az előadás a két társulat művészei mellett 14 gyerekszereplő részvételével kerül színpadra. Sokunk gyerekéveihez hozzátartoztak vidéken vagy a természetben töltött nyári vakációk feledhetetlen pillanatai. Maradandó élmények és találkozások helyszínéül szolgáltak ezek a tájak, igaz barátságok születtek, szerelmek szövődtek.

Először rendeztek roma konferenciát Székelyhídon

Mozaik    2023. augusztus 28. hétfő 

A roma közösség problémáit és lehetőségeit vitatták meg az I. Érmelléki Roma Konferencián, amelynek városunk adott otthont augusztus 25-én az Ady Endre Magyar Kulturális Központban. A köszöntőbeszédek sorát Mocsár László, a Partiumi Oktatásért Egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, nagy örömükre szolgált elvállalni az esemény megszervezését, és a helyi polgármesteri hivatallal közösen lebonyolítani azt, hiszen egyesületük az oktatásért jött létre, az érmelléki oktatásnak pedig egy nagyon fontos szegmensét képezi a helyi roma közösség. Kiemelte, hogy az érmelléki magyar oktatás romák nélkül elképzelhetetlen, és amennyire mi, kisebbségiként hátrányt szenvedünk, ők még nagyobb hátránnyal indulnak neki az iskolai életnek, ezért mindenképp foglalkoznunk kell a helyzetükkel.

A különbözőség pozitív megközelítése az iskolában

Kultúra  ,   2023. augusztus 25. péntek 

„Minden szentnek maga felé hajlik a keze!” mondja a közmondás és milyen igaz.  Szociális nevelést tanítok a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Liceumban, az V-VIII osztályos diákoknak, ez ihlette írásom témáját.

Pár szót szeretnék szólni a városról illetve az iskolánkról. Székelyhíd város Bihar megye északi részén terül el, a román-magyar határ mellett, 40 km-re Nagyváradtól. Lakosságának száma kb. 12600 fő, ami a város etnikai elosztását illeti, a lakosság 67% magyar-, 25% roma-, 8% román nemzetiségű. A Petőfi Sándor Elméleti Liceum, az Érmellék legnagyobb múltú középiskolája, jogelődje az 1954-ben alapított Székelyhídi Magyartannyelvű Vegyes Középiskola volt. A líceum 1990-ben vette fel Petőfi Sándor nevét, ahol jelen pillanatban közel 600, V-XII osztályos diákot oktatunk. Akárcsak a városunk, iskolánk is több nemzetiségű intézmény, ahol magyar, román és roma diákok tanulnak. Leginkább az V-VIII. osztályokban érzékelhető a kulturális sokszínűség.

Nemzetközi ifjúsági csere Székelyhídon – az internet tudatos használata volt a fő téma

Mozaik    2023. augusztus 6. vasárnap 

Négy ország 31 résztvevőjével és két romániai tréner közreműködésével zajlott ifjúsági csereprogram városunkban július 26. és augusztus 5. között. A magyar, olasz, spanyol és romániai résztvevők az Ér Hangja Egyesület nyertes pályázatának részeként vehettek részt a The Media-Maze: Know It, Use It! (A média útvesztői: ismerd meg, használd!) nevet viselő tíznapos projekten.

Az angol nyelvű tevékenységeket a szervezők minden nap két nagy tömbre osztották: egy intenzív délelőttire, ahol a projekt témájához szorosan kapcsolódó elméleti-gyakorlati előadások és foglalkozások zajlottak, és egy délutáni elmélyítő blokkra, ami szintén a délelőtti kérdéskörhöz kapcsolódott, de sokkal gyakorlatorientáltabb, játékosabb módon zajlott.

Családi nap Csokalyon

Közélet  ,   2023. augusztus 2. szerda 

Istentisztelettel, emlékezéssel, sportversenyekkel és sokszínű zenével ünnepelt a faluközösség

Hívogatóbban csendültek, ünnepre hívták kicsiket-nagyokat Csokalyon, a gondosan megtervezett Családi napon a református templom harangjai ezen a verőfényes júliusi vasárnap délelőttön. Az évente megszervezett rendezvény dátumát a falu híres szülöttének, Fényes Eleknek a születésnapjához igazítják, a tisztelet jeleként a csokalyi családi kúria kertjében koszorúzási ünneppel emlékeznek. (Mint ismert, a neves statisztikus, közgazdasági statisztikai és földrajzi író, a honismereti szemlélet és munkálkodás hazai megteremtője, a magyarországi közgazdasági statisztika első jelentős képviselője, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja 1807. július 7-én született a településen.)

Székelyhídra jöttek településkutató táborba a PKE szociológus hallgatói

Diáksarok,Mozaik    2023. július 22. szombat 

Székelyhíd volt a terepe és így a tárgya is a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) első- és másodéves szociológia szakos diákjai kötelező szakmai gyakorlatának. A lelkes csapat a székelyhídi termálstrandon rendezte be főhadiszállását, innen indultak útjukra párosával a hallgatók, feltérképezni városunkat, felkeresni egy-egy interjúalanyt, felvértezve azokkal a kutatási eszközökkel, amelyeket az oktatók irányításával közösen a csoport kitalált és felvázolt, a minőségi, kvalitatív kutatás eszközeivel. A hét folyamán a hallgatók tevékenysége magába foglalta a megfigyelést, szakértői interjút, fókuszcsoportos interjút munkavállalókkal, és felkeresték az egykori hallgatókat, akik helybéliek, vagyis a véndiákokkal is készítettek interjúkat.