^ Vissza Fel

Húsvéti hagyományőrző foglalkozásokon ügyeskedtek a székelyhídi gyerekek

Diáksarok,Mozaik    2024. március 31. vasárnap 

Húsvéti kézműves foglalkozásokkal várták idén is a gyermekeket a székelyhídi múzeum épületébe március 28-án, nagycsütörtökön. A hagyományteremtő szándékkal tavaly létrehívott esemény fő célja az érmelléki húsvéti ünnepekhez kapcsolódó szokások, hagyományok felelevenítése és életben tartása, illetve a különböző tojásfestési technikák megismertetése a gyerekekkel. A gyerekek számára korosztályuknak megfelelő, húsvéthoz köthető foglalkozásokat tartottak. Tojásfestési technikákkal ismerkedtek, húsvéti díszeket, kiegészítőket és egyéb  tárgyakat készítettek. Ezeket rövid idő alatt, jókedvvel és mosollyal készítették el a gyerekek.

Könyvelhagyó napon lehetett olvasnivalót találni Székelyhíd különböző pontjain

Mozaik    2024. március 28. csütörtök 

Higiénikusan csomagolva várták a könyvek, hogy új tulajdonosra találjanak városunk különböző pontjain március 25-én, a könyvelhagyó nap keretében. Ha valakinek nem tetszett a talált kötet, ott lehetett hagyni, hogy a könyv valaki másnak szerezzen örömet. Az idei volt a legsikeresebb a Guba-Kerekes Zsuzsa könyvtáros által kezdeményezett könyvelhagyó napok közül, több volt az érdeklődő és több visszajelzés érkezett a könyvek megtalálóitól egyaránt. A Veszíts el egy könyvet! akció Amerikából indult még 2001-ben, mely azóta nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Hamarosan Magyarországon is ismert lett, ám az ottani változat nem a nemzetközi mozgalomba csatlakozott be, hanem annak mintájára született meg, és először 2008-ban indította útjára az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár.

Sziasztok Pajtikák!

Diáksarok    2024. március 28. csütörtök 

Végre beköszöntött a várva várt tavasz, virágoznak a fák és a kiskertek is egyre színesebbek a nyiladozó jácintok, nárciszok és tulipánok jóvoltából.

A természet lassan ébredezik, és képzeljétek, az én városomba már az első gólya is megérkezett, a réten pedig minap egy nyuszikát láttam szaladgálni.

A nyulacskák a ti rajzaitokon is szép számban megjelentek, úgyhogy gondolom hozzám hasonlóan ti is várjátok már a Húsvétot. A lányoknak kívánok sok locsolót, a fiúknak pedig sok szép hímes tojást!

Üdvözlettel, Kópé

Megújult a székelyhídi strand étterme és rendezvényterme!

Új külsővel, megújult a’la carte étlappal és minden vasárnap svédasztalos ebéddel várja vendégeit! A rendezvényterem jelenleg 200 személy befogadására alkalmas, esküvő, születésnap, ballagás, házassági évforduló, keresztelő, céges összejövetelek ideális helyszíne!

Elérhetőségek:

Telefon: +40 771 031 915

e-mail: campyngbaranto@gmail.com

Facebook: Strand66

Cím: Székelyhíd, Duna utca, 62 szám

„Vallom, hogy a kés nem jó, csak élesen…”

Kanapé  2024. március 23. szombat 

Beszélgetés Német Andrea költővel, tanítónővel, aki második kötete megjelentetésére készül

Hosszú évek óta kollégák vagyunk, néha közelebb, máskor távolabb sodor minket az élet egymástól, de egyvalamit biztosan kijelenthetek: én nagyon szeretem Német Andreát. Szeretem és tisztelem azért, mert végtelenül őszinte, önazonos, egyedi, szókimondó és nyíltszívű embernek ismertem meg. Mindezek mellett kiváló tanítónőnek, aki a szívében hordozza a tanítványait. A költészete pedig az a híd, ahol a lelkünk igazán összeér.

Március 15. – Több százan ünnepeltek együtt Székelyhídon

Kultúra    2024. március 15. péntek 

Idén is összegyűlt Székelyhíd közössége, hogy kultúrcsoportjaink és helyi iskolásaink ünnepi előadásaival színesítve méltóképpen emlékezzünk meg az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről. A rendhagyó módon március 14-én megszervezett eseménynek a Szabó Ódzsa Városi Színház adott otthont, ahol több száz székelyhídi és környékbeli gyűlt össze, hogy közös főhajtással tisztelegjenek a szabadságharc hősei előtt. Elsőként Béres Csaba, városunk polgármestere köszöntötte az jelenlévőket. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy bár a ’48-as hősök sem voltak egyformák, nem voltak tökéletesek, mégis a szabadság szeretete, az elnyomás elutasítása, a nemzet szabadságáért vívott nemes harc, a magyar közösség jóléte, szebb jövője és fennmaradása iránti elkötelezettség összehozta, egységessé kovácsolta őket.

Comunicat de presă – „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Közélet  2024. március 15. péntek 

LICEUL TEHNOLOGIC NR. 1 CADEA, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,SMART Cadea”, cod   F-PNRR-SmartLabs-2023-0040,  proiect finanțat prin Planul Național de Redresare ș Reziliență, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în cadrul apelului ”Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, prin PNRR/Pilonul VI. Politici pentru noua generație\ Componenta C15: Educație \Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\ Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.

Proiectul  se  desfășoară  în  perioada  10.01.2024– 31.01.2025, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 350.734,65 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.

Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Közélet  2024. március 14. csütörtök 


LICEUL TEORETIC “PETOFI SANDOR”, ORAŞ SĂCUENI, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului „SMART Petofi”, cod   F-PNRR-SmartLabs-2023-0072,  proiect finanțat prin Planul Național de Redresare ș Reziliență, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în cadrul apelului ”Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, prin PNRR/Pilonul VI. Politici pentru noua generație\ Componenta C15: Educație \Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\ Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ.

Proiectul  se  desfășoară  în  perioada  09.01.2024– 31.01.2025, valoarea totală a contractului de finanțare fiind de 350.124,52 lei, fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.