^ Vissza Fel

„A dal a lélek gyógyítóereje” – kórustalálkozónak adott otthont Székelyhíd

Kultúra    2023. november 30. csütörtök 

Tíz hazai és magyarországi kórus, illetve egy citerazenekar mutatkozott be a 17. Érmelléki Kórustalálkozón november 25-én a Szabó Ódzsa Városi Színház színpadán. Városunk egyik legrégebbre visszanyúló kulturális eseményének vendégeit elsőként Béres Csaba, a település polgármestere, majd Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő köszöntötte, aki beszédében kihangsúlyozta az éneklés, a csapatban éneklés fontosságát. Mint mondta, azok, akik kórusban énekelnek, megtanulnak figyelni. Figyelni egymásra, társaikra, a karmesterre, és arra, hogy az ének jól hangozzék. De ami még ennél is fontosabb, és amit a találkozó résztvevői mind tudnak, az az, hogy a zene egy terápia. „A dal a lélek gyógyítóereje” – mutatott rá.

Aquapark épül Székelyhídon – aláírták a kivitelezési szerződést

Közélet  , ,   2023. november 28. kedd 

Aláírta a Székelyhídon megépülő aquapark kivitelezéséről szóló szerződést Béres Csaba polgármester és Aurora Năftănăilă, az AXE Proiect Kft. ügyvezetője november közepén. A megállapodás értelmében városunk biztosítja a szükséges területet, a cég pedig vállalja az aquapark belátható időn belül történő megépítését és üzemeltetését. A helyiek számára nem ismeretlen az aquapark ötlete, hiszen évek óta hallani egy ilyen jellegű létesítmény terveiről, ám a legtöbben valószínűleg már csak legyintettek ennek hallatán. Béres Csaba polgármester azonban mindvégig hitt az ötlet sikerében és kitartott amellett, hogy a településen fellelhető termálvíz olyan potenciál, amit meg kell próbálni a lehető legjobban kiaknázni.

Románia nemzeti ünnepét, december 1-jét ünnepelték a székelyhídi ortodox egyházközségben

Közélet  2023. november 28. kedd 

Számos hívő vett részt azon a vallási, kulturális és művészeti rendezvényen, amelyet Románia nemzeti ünnepének előestéjén, november 26-án, vasárnap szervezett a székelyhídi Szent Mihály és Gábriel arkangyalok és Szent Miklós román ortodox egyházközség. Az események két helyszínen zajlottak, a helyi ortodox templomban és a Szabó Ódzsa Városi Színházban. Az ünnepi program a szentmise celebrálásával kezdődött a templomban, amelynek védőszentjei Mihály és Gábriel arkangyalok, valamint Szent Miklós püspök. A hívek örömmel vettek részt a szertartáson, amelyet közösen celebráltak a helyi ortodox lelkész, Vlad Sergiu Șuteu és a vaskohszohodoli (Izbuc) kolostorból  – Bihar megye legrégebbi ortodox szerzetesi közösségéből – érkezett Silvestru Vid szerzetespap.

Ziua Națională a României sărbătorită în avans la Parohia Săcueni

Mozaik  2023. november 28. kedd 

În preajma Zilei Naționale a României, nenumărați credincioși au participat la un eveniment religios, cultural și artistic, organizat duminică, 26 noiembrie 2023, de către Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Ierarh Nicolae” Săcueni. Manifestările dedicate Zilei Naționale s-au desfășurat în două locații, în Biserica Parohială cât și la Teatrul Orășenesc din Săcueni. Programul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Biserica care îi are ca și ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și pe Sfântul Ierarh Nicolae. Credincioșii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie savârșită de părintele paroh alături de preacuviosul părinte Silvestru Vid, slujitor și viețuitor la Sfânta Mănastire Izbuc, cea mai veche vatră de sihăstrie monahală a județului Bihor.

Az időseket ünnepelték Érolasziban

Mozaik  ,   2023. október 22. vasárnap 

Az időseket köszöntötték Érolasziban október harmadik vasárnapján az immár hagyományosnak mondható rendezvényen. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és Komsa Cecília helyi RMDSZ tanácsos ünnepi beszéddel köszöntötték a szépkorúakat. Ezt követően Béres Csilla zenepedagógus és Bede Anna székelyhídi diák citerajátékkal, a helyi és további székelyhídi diákok pedig ünnepi, zenés-verses előadással kedveskedtek a település idősebb generációjának, kifejezve mindazt a hálát, amit a fiatalok éreznek a támogató szülők és nagyszülők iránt.  Az esemény a székelyhídi önkormányzat és a Communitas Alapítvány támogatásával, továbbá a helyiek közreműködésével valósult meg.

Sportbemutatón mutatták meg úszótudásukat a fiatalok

Ér-sport  , ,   2023. október 20. péntek 

🇭🇺 Többszáz gyerek kapott lehetőséget az úszástanulásra

Versenyszerű sportbemutatón mutatta meg tudását október 14-én negyven olyan diák, akik Székelyhíd város nyertes pályázatának köszönhetően több hónapon keresztül úszásoktatásban részesültek. A diákokat a nagyváradi Xterra Sporklub szakemberei tanították úszni, akik az úszóverseny szakmai lebonyolítását és megszervezését is magukra vállalták. Az úgynevezett swimathon vetélkedőt kettős céllal rendezték meg. Egyrészt, akik kiemelkedően jól teljesítettek a tanfolyam során, azok bemutathatták eddig megszerzett tudásukat, másrészt, hogy a legtehetségesebbek, akik a későbbiekben akár versenyszerűen is űzhetik ezt a sportot, szponzorokat találjanak.

Az úszás és a nemformális oktatás fontosságáról értekeztek Székelyhídon

Ér-sport  , ,   2023. október 20. péntek 

🇭🇺 Szakmai megbeszélésen értékelték ki A Sport mindenkié – nemformális oktatás az úszáson keresztül nevet viselő projekt eddigi tevékenységeit a pályázatban érintett intézmények képviselői október 14-én. Székelyhíd város nyertes pályázata, amely több száz gyerek számára teszi lehetővé, hogy megtanuljon úszni, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (POCU) támogatásával valósul meg. A szakmai workshopon jelen volt Aurel Oprea, a projekt menedzsere, a három partneriskola – a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum és a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola – képviselői, valamint városunk polgármesteri hivatala és az úszásoktatást lebonyolító nagyváradi Xterra Sportklub szakemberei, illetve az Ér Hangja médiacsoport munkatársai.

Továbbra is jól szerepelnek a nemzetközi versenyeken az érmelléki natúr erős emberek

Ér-sport    2023. október 17. kedd 

Idén négy natúr erős emberek nemzetközi versenyről tértek haza dobogós helyezéssel és számos díjjal a székelyhídi Todoszi Öcsi Toldó által edzett fiúk: Bátori Szabolcs (Székelyhíd), Halász Ádám (Csokaly), Kiss Attila (Csokaly) – aki már világbajnoki harmadik helyezést is elért –, valamint Molnár Dénes (Hegyközszentmiklós). Edzőjük, Todoszi Öcsi alelnöke annak a Magyarországon megalapított Natúr Erős Emberek Világszövetségének (World’s Natural Strongman Federation), melynek elnöke Fekete László (erősportoló, többszörös bajnok a magyar erős emberek versenyén, világversenyek résztvevője,1988 és 2012 között Magyarország legerősebb embere – szerk. megj.).