^ Vissza Fel

Felavatták Székelyhídon a tanuszodát

Közélet  ,   2021. szeptember 21. kedd 
 277

Hivatalosan is megnyitotta kapuit Székelyhídon az első olyan tanuszoda, amelyet a Bihar Megyei Tanács finanszírozott az alárendeltségében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül. A tanuszodák építési ötlete még 2017-ben vetődött fel.  Az RMDSZ javaslatára a következő évben az országos költségvetésből sikerült 35,7 millió lejt elkülöníteni, hogy hét Bihar megyei településen: Székelyhídon, Diófáson, Belényesben, Vaskószikláson, Nagyszalontán, Margittán és Érmihályfalván is, hasonló létesítmény épülhessen.

A székelyhidi létesítményben egy úgynevezett fél olimpiai, 25 méter hosszú és 12és fél méter széles, valamint egy kisebb, 6-szor 12 és fél méteres gyermekek úszásoktatására alkalmas medence kapott helyett.  A beruházás végül 5,4 millió lejbe került. A székelyhidi úszásoktatás beindításának hármas célja van. Egyrészt olyan gyerekeket szeretnének kinevelni, akik magabiztosan mozognak a vízben.

Új igazgató a nagykágyai szakközépiskolában

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 
 1 141

Járványügyi korlátozásokkal zajlott a tanévnyitó a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban is. Az iskolavezetőség, a polgármester, a rendőrség és az egyházi képviselők beszéde után a diákok az osztályfőnökökkel elfoglalták osztálytermeiket. Ettől a tanévtől kezdve Zsigmond Levente tölti be a nagykágyai szakközépiskola igazgatói tisztségét, aki hegyközszentmiklósi iskola címzetes testnevelő tanára. Tizennégy éves pedagógusi pályafutása alatt hat évig az érköbölkúti, négy évig pedig a kiskereki általános iskolát vezette. Az újonnan kinevezett igazgató közölte, hogy szeretné folytatni az elődjei által megkezdett munkát, és az iskolát akarja fejleszteni, minél versenyképesebbé tenni, mivel az Érmelléken is elég nagy versengés van a diákokért.

Mindemellett szeretné elérni azt is, hogy egyre több szakon versenyvizsgát szervezzenek azért, hogy a diákokat arra ösztönözzék, hogy felkészültebbek legyenek.

Becsengettek a Petőfiben

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 
 286

Csak az előkészítő osztályos, az ötödikes, kilencedikes és tizenkettedikes osztályok tanulói, továbbá az előkészítő osztályosok szülei és az iskola pedagógusai vehettek részt a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum udvarán megtartott tanévnyitón a járványügyi korlátozások miatt. A tanévnyitón megjelentek számára az udvaron is kötelező volt a maszkviselet és a fizikai távolságtartás.

A Himnusz eléneklése után a Bergendy együttes Iskolatáska című dalára bevonultak az iskola udvarára a legfiatalabb kisdiákok is. Ezután a megnyitó beszédek következtek, az iskola vezetősége, városunk polgármestere, valamint a rendőrség és az egyházak képviselői részéről.

Szentjobbon tartották meg a Bihar megyei magyar iskolák tanévnyitó ünnepségét

Diáksarok  ,   2021. szeptember 17. péntek 
 120

Ünnepélyes keretek között tartották meg a Bihar megyei magyar iskolák tanévnyitóját szeptember 10-én a szentjobbi Kisboldogasszony római katolikus plébániatemplomban. Májernyik Mihály helyi plébános Jézus hegyi beszédét példázva, anyanyelvünk megőrzésének felelősségét nyomatékosította. A pedagógus feladata, hogy ne csak tudást, hanem az általános derűt, világosságot is vigyen az iskolákba. Ezt követően Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke köszöntötte az egybegyűlteket.

A szentmise után Vajda Zita Bonifácia nővér, a helyi Szent István Általános Iskola igazgatója, majd Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes köszöntőbeszédét hallhattuk, majd Zatykó Jácint, Szentjobb polgármestere és Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője osztották meg ünnepi gondolataikat. Az eseményen tizenhat nyugdíjba vonult Bihar megyei pedagógus vette át a Pedagógus Szolgálat Emlékérmet Kéry Hajnaltól munkája elismeréseként.

A tanévet Bihar megye minden egyes tanintézménye az úgynevezett zöld forgatókönyv szerint kezdte, de felkészültek az online oktatásra is, ha esetleg a járványügyi helyzet ezt indokolná  – közölte a főtanfelügyelő-helyettes.

Vándorbérletet hirdettek a székelyhídi színházban

Kultúra  , ,   2021. szeptember 17. péntek 
 156

Öt színházi előadást (János vitéz, Napnyugat expressz, Valahol Európában, Csongor és Tünde és a Játék a kastélyban) láthatunk a Szabó Ódzsa Városi Színházban az október elejétől induló évadban. Az előadásokhoz kötődő színházbérletet szeptember 15-i sajtótájékoztatóján ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, a nagyváradi társulat három, érmelléki születésű színművészével – Hajdu Géza, Hunyadi István, Tasnádi-Sáhy Noémi –, valamint Fekete Katalin székelyhídi színházi kultúrigazgatóval és Béres Csaba polgármesterrel közösen.

Városvezetőnk kifejtette, hogy régen több évtizeden keresztül zajlott a kultúra átadása a színház épületében, és örömteli, hogy ennyi idő után elérkeztünk ide, ahol most tartunk, és lehetőség van az első bérlet megvásárlására. A fiatal generációk is megtapasztalhatják, milyen is színházba járni, milyen egy előadás, hogyan illik ott viselkedni. Ha már adott, éljünk vele, és minél több előadást szeretnénk.

Újra beülhetünk a színházba

Kultúra  ,   2021. szeptember 6. hétfő 
 241

Szabó Ódzsa-vándorbérletet hirdetett a nagyváradi társulat

Névadó ünnepséggel avatták fel a teljesen felújított és kibővített művelődési házat Székelyhídon augusztus 28-án. Az intézmény homlokzatára Szabó József színházi rendező, dramaturg, szakíró, városunk jeles szülöttjének neve került a januári szűk körű átadást követő hosszas előkészítés után.

A megújult, 346 férőhelyes színház tökéletes helyszínként szolgál majd Székelyhíd hagyományosnak mondható rendezvényeinek, mint például a kórustalálkozónak, a néptánc- és moderntáncbemutatónak, konferenciáknak.

Elsődleges cél az, hogy az érmelléki közönséget visszaszoktassák a minőségi színházi előadásokhoz.

A névadó ünnepségen Béres Csaba polgármester, Szabó Ödön és Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselők köszöntötték az egybegyűlteket. „Székelyhídnak ezen a területen ekkora személyisége még nem volt. Ha elolvassuk Szabó József életútját, akkor látjuk, egy csomó mindent megújított, mint ahogyan most megújult a színház is…. Remélem, hogy fent az égi magaslatokban ennek ő is nagyon örül, biztos vagyok benne, hogy látja” – mondta a városvezető.

Százéves a Törekvés

Ér-sport  ,   2021. szeptember 2. csütörtök 
 248

Centenáriumot ünnepelt a székelyhídi labdarúgás

Nem volt egyszerű dolog megszervezni a székelyhídi labdarúgás centenáriumi ünnepségét, de végül is minden zökkenőmentesre és emlékezetesre sikeredett augusztus 14-én. Nekem valahogy az egész napra rányomta bélyegét Thomas Mann német Nobel-díjas író egyik gondolata, miszerint:  „A múltat ünnepelni szép dolog, ha az embernek a jelent és a jövőt illetően rendben van a szénája… Kellemes az ősökre emlékezni, ha az ember egynek tudja magát velük, és tudja magáról, hogy mindenkor az ő szellemükben cselekedett.” Ha ezt egy picit elemezzük ó, akkor a múltról nem nagyon van mit ecsetelni, a száz év önmagáért beszél. Generációk öregbítették városunk hírnevét, képtelenség lenne felsorolni azon labdarúgók nevét, akik az utóbbi évszázadban kergették a bőrt, több-kevesebb sikerrel településünk zöld gyepén. Ami a jelent illeti, azzal is rendben van a szénánk, ha néha a szerencsének is köszönhetően, de még mindig a megyei első osztályban van a Töri, mikor e sorokat olvassák a kedves olvasók, akkor is gőzerővel készülnek labdarúgóink a következő szezonra, a hamarosan újrainduló megyei pontvadászatra.

Testvértelepüléseket látott vendégül az Ér Hangja

Kultúra  ,   2021. augusztus 31. kedd 
 200

Tapasztalat- és tudásszerzés információcsere révén

Testvértelepülési találkozót szerveztek Székelyhídon augusztus 26-29. között. Az Egy összetartóbb EU kialakítása mezőgazdasági információcsere révén elnevezésű rendezvénysorozaton edelényi, héhalmi, mucsonyi (Magyarország), kamocsai és kürti (Szlovákia), valamint természetesen a házigazda Székelyhíd város képviselői vettek részt.

A harmadik alkalommal megszervezett eseményt az Ér Hangja Egyesület, Székelyhíd Város Polgármesteri Hivatalával közösen, illetve az Európa a polgárokért program támogatásával bonyolította le.

A testvértelepülési találkozó négynapos programja több előadás, kerekasztal beszélgetés és bemutató segítségével ismertette meg a résztvevő képviseletekkel és az érdeklődőkkel azokat a problémákat, témákat, valamint kihívásokat, melyek az Európai Unió jelenlegi és jövőbeli agrárpolitikai, és egyéb gazdasági tényezőit érintik. A rendezvénysorozatot továbbá számos egyéb esemény tette még vonzóbbá és érdekesebbé a résztvevők számára, hiszen kistermelői kiállítás, főzőverseny, néptánc- illetve népzenei bemutató, és számos más szabadidős tevékenység is szerepelt a kínálatban.