^ Vissza Fel

Petőfi 200 – a költőóriás örök

Nemzetünk költőóriására emlékeztünk Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumban január 20-án, pénteken. A jeles ünnepi alkalommal az iskola közösségi termében a VI–VIII. osztályos tanulóink szereplésével elevenítettük fel Petőfi életútjának állomásait is jelölő egy-egy jellemző alkotását. A magyar kultúra napjára való tekintettel az ünnepség nyitányában a szintén 200. születésnapját ünneplő nemzeti imánk, a Himnusz hangzott el. Ezt követően Lóló-Pázmán Annamária, a tanintézmény magyar szakos tanárának köszöntő, bevezető szavai hangzottak el. Az elhangzó költemények, a szabadság és a szerelem jegyében, a Petőfi életútját jellemző két tematika köré szerveződtek.

COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND IMPLEMENTAREA PROIECTULUI Conect Curtuișeni – Documentație tehnică pentru modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere în comuna Curtuișeni, județul Bihor, cod PND066

Mozaik    2023. január 22. vasárnap 

Începând cu data de 01.09.2022 UAT Comuna Curtuișeni implementează un proiect de interes local, care este finanțat integral prin Schema de granturi mici „Acces la finanțare 2021”. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 23.509 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Obiectivul proiectului este de a realiza documentația tehnică (D.A.L.I.) necesară obținerii finanțărilor pentru lucrările de reabilitare/modernizare a infrastructurii rutiere, pentru îmbunătățirea accesului tuturor cetățenilor, incluzând grupurile vulnerabile, la serviciile publice oferite în centrul comunei.

A jó minőségű párlatokról legyen ismert vidékünk – érmelléki pálinkakedvelők baráti találkozója

Mozaik  ,   2023. január 15. vasárnap 

Szakmai és baráti beszélgetésre gyűltek össze az érmelléki pálinka kedvelői az új év első péntekjén Érmihályfalván. Nagy Botond pálinkabíráló előadása mellett a résztvevők „tüzes vizének” kóstolására is lehetőség volt a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselőjének, Nagy Lászlónak szervezésében megvalósult eseményen.

A székelyhídi Nagy Botond okleveles pálinkabíráló előadás keretében osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel a párlat divatjáról, és hogy miből lehet igazán jót főzni. Az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület elnöke szerint a trend szempontjából a pálinkát fogyasztó és a pálinkát értékelő véleménye nagyon ritkán van összhangban.

2022 a nyertes pályázatok éve volt

Közélet  ,   2023. január 13. péntek 

Béres Csaba polgármesterrel az elmúlt év sikereiről, nehézségeiről és az induló nyertes pályázatokról beszélgettünk. A tavalyi év a háború és az elszálló energiaárak árnyékában telt, ami érezhető volt nemcsak az átlagemberek pénztárcáján, hanem sajnos a városi költségvetésen és ezáltal a megvalósult munkálatokon is. Ennek ellenére tavaly is voltak sikerek, eredményes megvalósítások.

Bár az év első felében még érvényben lévő járványügyi korlátozások több program megszervezését is ellehetetlenítették, még így is számos kulturális és közösség építő rendezvényt szerveztek, amiknek a listáját felsorolni is hosszú lenne.

Az Érköbölkúti Korona Egyesület 2022 éves beszámolója

Közélet  ,   2023. január 10. kedd 

Bádon Levente Elnököt kérdeztük:

A 2022 es év a pandémiás korlátozásokkal indult, így az év első fele programszegényebbre sikerült, ennek ellenére januártól folytattuk és az év minden hónapjában következetesen szerveztük a helyi néptánc csoport táncoktatási próbáit, köszönhető ez a gyerekek kitartásának, az oktatóknak és a Csoóri Sándor Alap pénzügyi támogatásának. Köszönet nekik!

Szeretetcsomagokat készítettek időseknek a nagykágyai diákok

Összesen száz szeretetcsomagot készítettek három érmelléki idősotthon lakói számára a Nagykágyai 1-es Számú Technlógiai Líceum X–XI. osztályos szakács-pincér szakos diákjai decemberben. A diákok szaktanáraik, Bende Piroska és Lazar Gabriella segítségével az iskola konyháján készítették el az illatozó linzereket és mézeskalácsokat, amikből később a csomagokat állították össze. Az idősotthonok kiválasztásakor a fő szempont az volt, hogy ezek az iskola vonzáskörzetében legyenek, illetve hogy az adott településről járjanak diákok a nagykágyai iskolába. Így esett a választás a biharfélegyházi, az érmihályfalvi és a monospetri öregotthonokra – tudtuk meg Zsigmond Leventétől, a tanintézmény igazgatójától.

Számos helyen betlehemeztek a Hegyközi Csillagok

Felevenítették a betlehemezés régi szép népszokásának hagyományát a hegyközszentmiklósi Toldi Általános Iskola V–VIII. osztályos diákjai, a Hegyközi Csillagok csapata. A csapat csatlakozott a Székely Kapuk–Zöld Kapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok idei pályázatában, melyet az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány és a Kerek Világ Alapítvány támogat. A pályázat célja a közösségi kultúra, a népművészeti hagyományok, és a társadalmi tevékenységek elősegítése, támogatása. A lelkes kis társaság örvendező szívvel készült a betlehemezés hagyományának felelevenítésére. Arra, hogy közelebb vigyék az emberekhez az örömhírt, Jézus születését, a betlehemi történetet.

Csigapödrés, ahogy a nagyszüleink készítették

Mozaik  , ,   2022. december 30. péntek 

A csigatészta-készítő projekt a forró leves, a napraforgósárga tészta és a nagymama szavainak emlékét idézte fel a jelenlévőkben karácsony közeledtével a székelyhídi múzeumban. Kicsik s nagyok ismerkedhettek meg a térségünk igen népszerű, már-már régi mesterségének tekintett levestészta készítésével december közepén. A nagy asztal mellett egymásnak adogatták a fiatalok a helyet és a csigatészta-készítő eszközöket, hogy mindenki kipróbálhassa a csigapödrést, fiúk, lányok egyaránt. A csigatészta-készítés fortélyait Balog Edit nénitől leshették el az érdeklődők, aki nagy szeretettel mutatta be a munkafolyamat minden apró részletét, s elárulta nekünk, hogy a csigapödrést egészen kislány korában sajátította el nagymamájától és édesanyjától.