^ Vissza Fel

Ünnepi díszben a székelyhídi park fenyőfái

Diáksarok    2021. december 21. kedd 
 86

           Városunkban több éves hagyomány, hogy a Petőfi Sándor Elméleti Líceum elemi osztályos tanulói, Karácsony előtt, ünnepi díszbe öltöztetik Székelyhíd központi parkjának fenyőfáit.

Karácsonyt megelőző hetekben a képzőművészet órákon nagyon sok karácsonyfadísz készült ebben a tanévben is, mint már nagyon sokszor. Az adventi időszakban az osztálytermekben folyamatosan készültek a díszek és a  gyermekek tanítóikkal együtt tervezték az osztály karácsonyfáját. A díszek készítése közben igazi ünnepi hangulat volt a tantermekben. December 13 és 17 között ezek a díszek felkerültek a központi park fenyőfáira.

Ünnepi gondolatok

Közélet  2021. december 15. szerda 
 94

Köszöntő
Nehéz időket élünk! Járvány, bezártság és korlátozások között éljük mindennapjainkat. A korlátozások rányomják bélyegüket az ünnepekre is. Éppen ezért talán soha nem volt ennyire fontos, hogy a szeretet ünnepén jobban odafigyeljünk egymásra, mint valaha. Most sokkal nagyobb szükségünk van a nyugalomra, a meghittségre, a kedvességre, és mindezt a család és az igazi barátok közelsége biztosíthatja számunkra az ünnepen. Egy jó szó, mosoly, ölelés sokkal többet jelenthet most mindannyiunk számára, mint a drága ajándékok. Semmi nem tud annyi erőt adni a megfáradt embernek, mint a szeretet, a valahová tartozás érzése. Vigyázzunk rá, hogy Karácsony elmúltával is maradjon meg az egymás iránti tisztelet és a szeretet. Legyen ez az idei Karácsony üzenete. Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyt és boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Béres Csabapolgármester és Csuka József alpolgármester

Eredményes évet zár Vedresábrány

Mérföldjáró    2021. december 14. kedd 
 306

Nagyon sok mindent sikerült megvalósítania a vedresábrányi polgármesteri hivatalnak a 2021-es évben. Az alábbiakban felsorolunk néhány beruházást, amelyek hozzájárultak a község fejlesztéséhez.

Az Anghel Saligny-program keretében sikerült benyújtani az Érfancsika–Érköbölkút közötti községi út modernizálására vonatkozó pályázatot.

Barcui Barna polgármester kifejtette, hogy hosszú és időigényes folyamat után megkapták a megyei főépítésztől a Monospetri csatornázásra vonatkozó építkezési engedélyt. A napokban átadják a területet a kivitelezőnek, és kiadják a munkakezdési rendelkezést az illetékes cégnek. Az ivóvízellátás tekintetében is történt fontos változás, ugyanis községszinten szűrőket szereltek be az arzén kiszűrése érdekében. Az elöljáró elmondta: „Ennek folyamán történt egy kellemetlen incidens falvainkban, ugyanis a klóradagoló elállítódott, és a normál mennyiségnek a többszöröse került az ivóvízbe. A hibát kijavítottuk, és továbbra is az a célunk, hogy jó minőségű ivóvizet biztosítsunk a lakosság számára.”

„Egy polgármesternek nem az a feladata, hogy az irodájában üljön”

Mérföldjáró    2021. december 14. kedd 
 607

Zatykó Jácint a 2020-as önkormányzati választások óta tölti be a polgármesteri tisztséget Szentjobbon, az ezt megelőző mandátumban pedig alpolgármesterként tevékenykedett. Az elöljáróval a választások óta eltelt időszakról, fejlesztési terveiről, az önkormányzat által benyújtott pályázatokról és a legsürgetőbb tennivalókról beszélgettünk.

– Eltelt egy év a tavalyi helyhatósági választások óta. Ön az előző ciklusban alpolgármesterként szolgálta a közösségét, aktív, kezdeményező és felelősségvállaló emberként. Mennyire más a polgármesteri szerep?

– A polgármesterség hatalmas felelősség egy olyan embernek, aki becsületesen és lelkiismeretesen dolgozik. Mindenki tudja, hogy nem egy jól fejlődő, működő, sikeres önkormányzatot vettem át, hanem éppen ellenkezőleg: „egy rothadó almát”. A nagy feladat ott van, hogy a semmiből, virágzó és működni tudó hivatalt teremtsek. Ezt nem lehet egyik napról a másikra létrehozni. Az első feladatok között volt, hogy felmértük a hivatal munkaerő-állományát, és annak tevékenységét hatékonyabbá tettük.

Történelmi dátum Vedresábrány életében

Mérföldjáró    2021. december 13. hétfő 
 147

2021 elég körülményes év volt több szempontból is. A vedresábrányi polgármesteri hivatal az év első felében folytatta a tavalyról átkerült munkálatokat, mint például az utcák, utak aszfaltozását a cigány- és a pincesoron.

„Tudni kell, hogy a költségvetést elég későn kapta meg az önkormányzat, és az abban szereplő összeg nem volt olyan nagy ahhoz, hogy mindenre jusson, amit szerettünk volna megvalósítani” – nyilatkozta lapunknak Barcui Barna, a község polgármestere. Hozzátette: „A Bihar Megyei Tanácstól egy lejt sem kaptunk, kivételt képez négy-öt RMDSZ-es vezetésű polgármesteri hivatal, nekik csepegtettek egy keveset.”

„Nagy szerencsénk volt az érdekvédelmi szövetség Bihar megyei szervezetének vezetőivel, Cseke Attilával és Szabó Ödönnel, akik még Bukarestben kilobbizták, hogy a helyi akciócsoporton (GAL) keresztül jussunk pénzhez a költségvetéshez, másképp felkoppant volna az állunk.

Újabb korszerűsítések Érbogyoszló községben

Mérföldjáró    2021. december 11. szombat 
 125

Érbogyoszló továbbra is nagy iramban folytatja a fejlesztéseket és a korszerűsítési munkálatokat.

Kócza István polgár­mes­­ter elújságol­ta, nemrég elkészültek és elhelyezték a község településeinek nevét jelző, úgynevezett világító totemeket. A saját tervezésű, modern elemekből gyártott, LED-égőkkel felszerelt, energiatakarékos  tulaj­donságú jelzőoszlopok kétoldalú, román és magyar felirattal üdvözlik a településre ér­kező és távozó átutazókat. Kinézetük szebb látképet ad, mely azt tükrözi, hogy minden aprólékos dologra kiterjed a helyhatóság figyelme, amivel szebbé tehetnék községüket.

A kiemelkedő élénk színeivel már messziről észrevehetőek az éjszakában, míg nappal a közel négyméteres robusz­tus nagyságuk vonzza magára a figyelmet. A visszajelzések alapján nagy örömmel fogadták az ott lakók, amit az elöljárók kedvezően értékeltek.

Új sportcsarnok épül Biharon

Mérföldjáró  ,   2021. december 10. péntek 
 72

Száznyolcvan férőhelyes lelátóval ellátott, multifunkcionális sportlétesítményt építenek Bihar községben. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a fejlesztési minisztérium jóváhagyásával aláírták a Biharban felépítendő új sportcsarnok kivitelezési szerződését. A Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter és Szilágyi Zoltán bihari polgármester jelenlétében aláírt megállapodás értelmében, a szaktárca közel 9 millió lejt biztosít az új sportlétesítmény megvalósításához.

Új szakokkal és eszközökkel bővül a kágyai iskola

Közélet    2021. december 9. csütörtök 
 1 958

Zsigmond Levente új igazgató számos projekttel tenné minél több diáknak vonzóvá a tanintézményt

A Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum újonnan kinevezett igazgatójával, Zsigmond Leventével beszélgettünk pályája kezdetéről, az iskola jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveikről.

– Ön nem érmelléki születésű. Meséljen arról, hogyan került ide, mit csinált, mielőtt a pedagógusi pályára lépett?

– Nagyváradi születésű vagyok, édesanyám orvos, édesapám mérnök, húgom is orvos, így én a tanári végzettségemmel kicsit kilógok a sorból. Ezt később viccesen szólva próbáltam azzal kompenzálni, hogy elvégeztem az agrármérnökit. Gyerekkoromban nagyon sokat sportoltam, úsztam, vízilabdáztam. Ami számomra a legmeghatározóbb volt, a karate  kyokushin nevű ágazata, amit tizenkét évig elég magas szinten űztem, és amiben jelentős eredményeket sikerült elérnem: ötszörös országos bajnoki címet szereztem és európai ezüstérmes voltam. Időközben elvégeztem a testnevelési és sport egyetem alapképzését, majd magiszteri képzést szereztem belőle, és elkezdtem tornatanárként dolgozni. Ekkor választanom kellett a sportpályafutás vagy a pedagógusi karrier között, illetve a gyerekek között, akikkel tanárként dolgoztam. A kettő együtt sajnos nem működött. Mivel sokat foglalkoztam a gyerekekkel az iskolai programon túl is – edzéseket tartottam nekik, táborokat szerveztem és osztályfőnökként kisebb kirándulásokat is, részt vettünk együtt nyári táborokban és téli sítáborokban, cserkésztáborokban is –, láttam, hogy ezt nagyon szeretik és én is nagyon szerettem, ezért úgy döntöttem, hogy a sportkarrieremet feláldozom, hogy a gyerekekre koncentrálhassak.