^ Vissza Fel

Lezárult a népszámlálás adatgyűjtési szakasza

Mozaik    2022. augusztus 8. hétfő 

Botházy Nándor, a Bihar megyei RMDSZ népszámlálással foglalkozó munkacsoport koordinátorának sajtóközleménye

Befejeződött Romániában a népszámlálás adagyűjtési fázisa a személyes lekérdezéses szakaszt is beleértve,  július 31-én a második meghosszabbítás után. A hivatalos adatok szerint Romániában 18,15 millió személy vett részt a cenzuson, ez 95,4%-a a 2021 december 1-i 19,02 millióra becsült romániai rezidens lakosságnak, amelyhez a viszonyítsás történt. Bihar megyében az országos statisztikai hivatal rövid közleményének értelmében ez a szám 97,4%. A 2021 december 1-én 553.409.-es becsült rezidens lakossághoz viszonyítotva ez 539.020 személyt jelent.

Pálinkakészítési képzéssorozat indult

Mozaik    2022. augusztus 8. hétfő 

A minőségi pálinkák készítésének fortélyairól szerveztek konferenciával egybekötött képzést Székelyhídon július 15–17. között. Az esemény első állomása volt az Érmelléki Pálinka Kultúra Egyesület képzéssorozatának, amely július 22–24. között Hargitafürdőn folytatódott.

A Pálinka, hungarikum határon innen és túl elnevezésű kezdeményezés első állomása során a Bihar, Szatmár, Szilágy megyéből, valamint Gyergyóból érkezett kezdő és már tapasztaltabb résztvevők betekinthettek a cefrézési, erjesztési, lepárlási technikákba. Ugyanakkor az érzékszervi bírálat alapismereteit is elsajátíthatták, továbbá pálinkafelismerési és -minősítési gyakorlatokon is részt vettek.

Református vakációs bibliahét a templom hűs árnyékában

Közélet  , ,   2022. augusztus 2. kedd 

Száz-százhúsz gyermek vett részt a református vakációs bibliahéten Székelyhídon, amelyet idén július 25–29. között szerveztek a templomkertben. A szervezőknek az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE) több mint negyven lelkes, fiatal tagja segített a rendezvény lebonyolításában. A túlnyomórészt helybéli gyerekek minden napot reggeli imádsággal és énekléssel kezdték, ezt követték a gyülekezet ifjúsági tagjainak segítségével bemutatott bibliai történetek, mindemellett aranymondásokat is tanultak. A kézműves foglalkozások és tánc sem maradtak el a kínálatból, az ebédszünetet követően pedig a gyerekek különböző játékokkal szórakoztak. A bibliahétnek minden évben van egy feldolgozott kerettörténete, témája, az idei az ószövetségi Dániel próféta történetére, egy korábbi anyagra épült.

Harmadik focitábor városunkban berettyóújfalusi vendégekkel

Ér-sport  ,   2022. augusztus 1. hétfő 

Három év kihagyás után ismét focitábort szerveztek július utolsó hetében Székelyhídon. A korábbi két alkalomhoz hasonlóan idén is csatlakoztak gyerekek a határon túlról. Jelen esetben Berettyóújfaluból érkezett egy nagyobb csoport edzőikkel együtt a közös idény előtti felkészülésre. A Hajdú-Bihar megyei városból Nagy Bence és Szitkó Róbert kísérte el a tizenhat utánpótlás-korosztályú gyereket. A Székelyhídi Sasok edzői, Juhász György, Oláh Márton és Oláh Róbert, a tábor szervezői foglalkoztak a Székelyhídról és a hozzá tartozó településekről érkezett szintén tizenhat fős csoporttal. A városi sportpályán tartott napi foglalkozások, tréningek rendkívül sokoldalúak voltak, hiszen az erőnléti, fizikai felkészítésen kívül a labdanélküli és labdás mozgásokat is gyakorolhatták a fiatalok, továbbá technikai, ügyességi edzéseket is végeztek az egy héten át tartó táborban.

Játék és alkotás – érmelléki kisdiákok élménygazdag kalandja a legóbirodalomban

Diáksarok  ,   2022. július 28. csütörtök 

Rengeteg játék, felfedezés, alkotás várt 29 érmelléki kisdiákra a Lego Steam tábor öt eseménydús napján a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum legótermében és más helyszíneken. A július 11–15. között megrendezett táborban harmonikus összhangban fejlődhetett a 8–11 éves gyermekek tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai készségeinek tárháza, amelyet művészeti oktatás egészített ki. A táborban hét csapat versengett öt napon át: versírásban, plakáttervezésben, robotépítésben, programozásban, mesealkotásban, drámajátékban, stafétában, úszásban, összetartó, segítő munkában. Ezek a csapatok a Rezgők, Manók, Kukafák, Legótornyok, Legorillák, Veszélyes 4-es, és a Legóépítők. Idén a Rezgők gyűjtötték a legtöbb legurót. (A leguró a legó és az euró szavakból képzett játékpénz neve – szerk. megj.)

Érmelléki táncházzal ünnepelt a tízéves Zajgó Néptáncegyüttes

Kultúra  ,   2022. július 28. csütörtök 

Megtelt a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház nézőtere a Zajgó Néptáncegyüttes idei néptánctáborát lezáró július 24-i gálán, a színpadot pedig birtokba vették az érmelléki néptáncosok, akik a helyiek meghívására érkeztek városunkba. A Venus Kölcsönös Segítségnyújtás Alapítvány eseménye méltó módját adta a tíz évvel ezelőtt Béres Csilla zenepedagógus által életre hívott csoport születésnapi ünnepének. A tábor a magyar kormány és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg. Fekete Katalin kultúrigazgató Béres Csaba polgármestert kérte fel a rendezvény megnyitására. A városvezető felidézte a kezdeti nehézségeket, amikor csak néhány székelyhídi gyerek volt kíváncsi arra, hogy mi fán is terem a néptánc, és hangot adott örömének, hogy mára három csoportban több mint ötven gyermek és fiatal tanulja a népi mondókákat, játékokat, népdalokat és tánclépéseket.

Ritmus a könyvről – hetvenéves a székelyhídi városi könyvtár

Kultúra    2022. július 27. szerda 

Óh ne mondjátok azt, hogy a Könyv ma nem kell,

hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember:

mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember –

így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

(Babits Mihály: Ritmus a könyvről)

Ünnepséget szerveztek az idén hetvenedik születésnapját ünnepelő székelyhídi városi könyvtár tiszteletére július 1-én. Az „ünnepelt” számára jó előre elkészültek az ajándékok is: Guba-Kerekes Zsuzsa könyvtáros versenyt hirdetett, mely keretében a lelkes olvasóknak kedvenc könyvük borítóját kellett megtervezniük.

Könyvtártörténeti útikalauz

Kultúra    2022. július 27. szerda 

A könyvtár megalakulása előtti időszakból, az 1940-es évekből számos kezdeményezést említhetünk, mely előrevetítette az olvasóközönség igényét egy hivatalos intézmény megalakulására. Ezek közül a legjelentősebbek a székelyhídi olvasók közkönyvtára, a munkásosztálynak szánt könyvgyűjtemény, az Úri Kaszinó értelmiségi rétegnek fenntartott könyvgyűjteménye, valamint  két jelentős magángyűjteményt is megemlíthetünk (az egyik a Stubenberg család, a másik dr. Garán János jogász tulajdonában volt). Ma már talán érdekességnek számít, hogy ebben az időszakban Székelyhídon két magánnyomda is működött.