Színes látnivalókkal kedveskedett a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola a Hajdú-Bihar megyei Fülöpön működő testvérintézményéből érkezett látogatóinak május végén. A felekezeti iskolává alakult, új nevet felvevő, Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola nevében Popovics Mária igazgató szívesen vette a meghívást, amellyel új lendületet kapott a két oktatási intézmény kapcsolata.


Izgatottan vártuk a határ innenső oldalán, hogy feltűnjenek a fülöpiek a láthatáron, ami hamarosan meg is történt. A zökkenőmentes határátlépés után gyors bemutatkozás és programegyeztetés következett, majd elindultunk első úti célunk, Gálospetri felé. Itt míg a tájház tulajdonosát, dr. Kéri Gáspárt vártuk betekintettünk a helyi „kastély” udvarára, ahol a Böjte Csaba nevével fémjelzett gyerekotthon működik. A gyerekek iskolában voltak, de a nevelőnő készségesen végigvezetett bennünket az intézményben, mesélt a gyerekek mindennapjairól. Látszott az arcokon, nem hagyott senkit hidegen az itteni kis bentlakók sorsa. Aztán következett a tájház, ahol Kéri doktor úr szakszerű bemutatót tartott a kétszáz évvel ezelőtti középparaszti családok életéről. A szobák kialakítása, berendezése, az udvar, a melléképületek, szerszámok, mind korabeli és működőképes darabok. Még a pince és a benne lévő bor is hagyományos szőlőfajtából, hagyományos módon lett készítve. Innen elkanyarodva egy másik tájházat, a XIX. századi szalacsi zsellérházat látogattuk meg, amely az Érmellékre egykor jellemző teraszos építkezési mód egyik utolsó emléke. A fáradt vándorok itt még hagyományos krumplis bélest is ehettek.
A Komáromi-kúria Ottományban az érmelléki nemesi élet mindennapjaiba engedett betekintést. A szakavatott idegenvezető estig tudta volna mesélni a tudnivalókat, de már mindenki a következő programot várta, a pihentető csobbanást a szentmiklósi termálfürdőben. Estig tarthatott a fürdőzés, akkor ugyanis közös vetélkedők következtek, ismerkedés a helyiek és a vendégek között, majd lámpaoltás.
Másnap Szentjobb, Székelyhíd és környéke következett. A közös programok igazi barátokká formálták a csapatot és észrevétlenül suhant el a közös nap. Mire észbe kaptunk, már a határnál búcsúzkodtunk, remélve a mihamarabbi viszontlátást.

Másfél évtizedes testvérkapcsolat

Hegyközszentmiklós és Fülöp iskoláinak kapcsolata igen hosszú múltra tekint vissza. 2004-ben, amikor is megnyílt a székelyhídi határátkelőhely, Boros Sára fülöpi pedagógus egy nyertes pályázatnak köszönhetően vendégül látott harminc szentmiklósi gyereket a Hajdú-Bihar megyei településen. A következő években sorra szerveztünk programokat a két intézmény tanulói és pedagógusai számára, melyek között a legnagyobb a 2006-ban Székelyföldre szervezett háromnapos körút volt. 2010-ben ritkulni kezdtek a programok egészen idén májusig, amikor is iskolánk pénzt nyert határon átnyúló, testvériskolai program megszervezésére az RMDSZ által létrehozott Communitas Alapítvány kiírásán.

Mocsár László,
a Toldy Általános Iskola igazgatója


Írta: Ér hangja