Élményteli programmal fogadta Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész rendhagyó történelemóráján a tavaszi szünidőről visszatérő diáksereget május elején a Szabó Ódzsa Városi Színház és több érmelléki település tanintézménye.

Zenés irodalom- és történelemóra bontakozott ki az interaktív előadásokban, melyek során Nagy Csaba Liszt- és Bartók-díjas tárogatóművész, a Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke a kuruc hősök világába kalauzolta a nézősereget, végigkísérve II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútját, s ezzel párhuzamosan bemutatva az 1703–1711 között zajlott szabadságharc történetét.

„Hazánk szentje, szabadság vezére, / Sötét éjben fényes csillagunk, / Oh Rákóczi, kinek emlékére / Lángolunk és sírva fakadunk!” – hangzott el az idézet Petőfi Sándor Rákóczi című költeményéből.

A gyerekek több mint háromszáz évet repülhettek vissza az időben, s miközben újra és újra fölcsendült a tárogató hangja, végigkísérték a kuruc szabadságharc legjelentősebb momentumait, megtekinthették a hajdani kuruc várak képeit, ahol II. Rákóczi Ferenc élt, láthatták a törökországi Rodostót, ahol a vezérlő fejedelem száműzetésének hosszú éveit töltötte bujdosó társaival.

Az előadásból kiderült, hogy a szabadságharc hatása megjelent a népzenében is, eredményeként számos kuruc nóta született, melyből ízelítőt kaptak a kisdiákok. Megismerhették ugyanakkor a történelmi tárogatót, amely éles hangjával parancsokat közvetített a csatatéren a katonák számára. A művész úr „elővarázsolta” Csínom Palkó, Csínom Jankó csontos karabélyát, a gyerekek megtanulhatták szabadságharcban használatos lőfegyver működési elvét, megfigyelhették a korabeli udvari viseletet, amelynek alapanyaga a bársony és a selyem volt.

A Rákóczi-szabadságharc emléke előtt tisztelegve, a kuruc hősökre és II. Rákóczi Ferenc fejedelemre emlékezve a magyar nemzeti hangszer, a tárogató lágy hangjai mellett életre kelt a történelem a Petőfi Sándor Elméleti Líceum kisiskolásai és az V–VIII. B osztályosok aktív részvételével. Ugyanakkor a székelyhídi Hajnalcsillag református óvoda kicsinyei, illetve Nagykágya, Csokaly, Érolaszi, Hegyközszentmiklós, Szentjobb és Bihardiószeg iskoláinak tanulói is részesei lehettek az emlékezetes zenei előadásnak. Köszönjük, hogy tanulóink zenei, irodalmi és történelmi ismeretei gazdagodhattak ezen sokrétű előadás által a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ megyei területi elnöke, valamint a Rákóczi Szövetség közreműködésével.


Írta: Oláh Katalin Melinda tanítónő