A Petőfi Sándor Elméleti Líceum orvosi rendelőjében aktívan folyik a diákok egészségügyi ellátása, illetve felmérése. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a gyógyítás mellett dr. Csordás Csaba József háziorvos a szenvedélybetegségekről tartott előadás-sorozatot az iskola tizedikes diákjai számára Zlăgnean Edina pszichológus közreműködésével.

Először március 10-én szembesülhettek a diákok az alkohol és az alkoholfüggőség káros hatásaival. Az előadás alatt diabemutatót és kisfilmeket tekinthettek meg a tanulók, melyeket tátott szájjal kísértek figyelemmel. Egy kisebb kísérletnek is részesei lehettek, melynek elvégzésére a doktor úr egy ügyes kezű lányt kért fel segítőnek. A kísérlethez szükség volt egy tojás fehérjéjére, melyet egy fél deci pálinkával kevertek össze. Az alkohol hatására a tojás fehérje szinte teljesen kicsapódott, a hatás pedig valóban elrettentő példának bizonyult. A bemutató célja az volt, hogy a diákok szembesüljenek azzal a ténynyel, hogy milyen káros hatással van az alkohol a szervezetükre.

Az egy héttel későbbi, második előadás témája a nikotinfüggőség volt. Ismételten diabemutató segítségével próbálták felhívni a diákok figyelmét arra, hogy a cigaretta fogyasztása nem játék, mivel komoly függőséghez vezet, károsítja az egészséget, a bőr korai öregedéséhez vezet, rossz leheletet, tüdőrákot okoz, és ez csak néhány káros hatás azok közül, amelyeket felsorolhatunk. Március 24-én, a prevenciós előadások harmadik és egyben utolsó fordulójára összegyűlt diákok a kábítószerek káros hatásairól hallhattak. Az iskola dísztermében figyelő tanulók a felvezető kérdések után röviden megismerkedhettek a kábítószer-fogyasztás történetével, és azokkal a drogfajtákkal (gyorsítók, pl. kokain, speed; hallucinogének, pl. kannabisz, marihuána, hasis, LSD; szintetikus drogok, pl. ecstasy), amelyek a fizikai és pszichikai függőséget okozzák. Az előadás utolsó mozzanataként a drogos karrierről szóló, Szabadra zárva című rövidfilmet nézett meg a közönség, amely a drogfüggőség kialakulásának fázisait vázolta fel egy gimnazista szerelmespár kapcsolatán keresztül.

A szervezők az előadásokat újra meg fogják tartani, a felsőbb osztályokat is bevonva a programba, és további kutatásokat szeretnének végezni, melyek célja annak a feltérképezése lenne, hogy mennyire elérhetőek nálunk, Székelyhídon és a környező szórakozóhelyeken ezek az anyagok (alkohol, cigaretta természetesen korlátlanul, viszont a drogokkal kapcsolatos ismereteink jóval korlátozottabbak – talán rendőri közreműködéssel biztosabb információkat lehetne szerezni).

Reméljük, hogy az előadások elérik céljaikat. Fontos tudatosítani a diákokban, hogy mennyire fontos az egészségük, és a józan élet. Természetesen nem lehet őket meggátolni a kipróbálásban, hiszen ki ne gurítana le egy-két sört és szívna el egy-két cigarettát a buli és a társaság kedvéért, még az anyagi „befektetés” is kibírható egy-egy alkalommal. Ezzel még nincs is nagy baj, mindaddig, amíg nem válik kényszerűséggé az állandó fogyasztási vágy. A drogokkal kicsit másabb a helyzet, mint az előbb felsorolt függőséget okozó cikkekkel, mivel veszélyesebbek, valamint illegális forgalmazásuk és használatuk elrejti őket a hétköznapok embere elől, és hatásaik is fokozottabban károsítják az életet. A kipróbálás lehet vagány dolog, de a fizikai és szellemi leépülésben nincs semmi királyság. „Ne szúrd el a karri-ered! ” – így szól az előadások mottója.

Elekes Anita és Szamos Mariann