Próbára tették a kilencedikeseket a székelyhídi Petőfi Sándor-líceum gólyabálján

 

„Gólyák” kelepelésétől volt hangos az október 29-i péntek, ugyanis az volt az a nap, amikor a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum végzősei próbára tették a kilencedikes gólyapárokat. Ebben a tanévben egygyel több IX. osztály indult a középiskolába iratkozók nagy száma miatt, így idén először hat helyett nyolc gólyapár vetekedhetett a gólyakirály címért. Máshol a gólyák önkéntesen jelentkeznek a megmérettetésre és általában a diáktanács szervezi a Gólyabált vagy Gólyatábort, azonban nálunk az a szép hagyománya alakult ki, hogy a végzősök szervezik az egészet, ők találják ki a próbákat és ők is választják ki a szerencsés jelölteket.

 

 

Általában ezt (irányított) sorsolással döntik el, azonban a C osztály most beújított, Buddha segítségét kérték, hogy rigmusok segítségével jelölje ki az idei áldozatokat.

 

A próbákról annyit, hogy kivételesen nem voltak azok a hű, de durva-dolgok, kifejezetten enyhék voltak. Az A osztály javaslatára volt tojásvezetés a fiú nadrágjában és zeneszám felismerése dúdolás alapján; a B-sek lehetőséget biztosítottak, hogy a lányok kipróbálhassák magukat kismamaként és a kisgyerekké vált fiúkat megszoptassák cumisüvegből, majd írhattak egy-egy szerelmes levelet a kijelölt tanárnak; míg a C-sek azt találták ki, hogy a fiúk bekötött szemmel rúzsozzák ki a lányokat, ők pedig puszikat nyomjanak egy papírlapra, második próbaként pedig beugratós kérdésekkel bombázták szegényeket.

 

De hogy ne csak a gólyák szerepeljenek, és legyen idejük pihenni egy-egy próba közt, a végzősök is készültek néhány rövid kis jelenettel. Érdekességképp menjünk visszafele: a C-sek bemutatták, hogyan udvarol egy székely legény a leánynak – hátha valaki hasznát veszi a bál utáni diszkóban –, természetesen magyar szinkronnal; a B-sek egy filmmentes reklámesttel kedveskedtek, amelyben bemutatták kedvenc reklámjaikat, többek között a Kistejest kedvelő kistehenet; míg az A-sok két humorban gazdag tánccal készültek, amelyben hogy, hogy nem, még a Mikulás is megjelent.

A próbatételek végén, míg a zsűri döntött, a iskola nemrégiben alakult gitárcsoportja szórakoztatta a közönséget két dallal, ezzel úgymond megvolt a lelkes kis csapat bemutatkozó előadása. Közben a zsűri döntött, hosszú évek óta először a IX. C-ből került ki a győztes gólyapár, amely Bihari Vivienből és Széles Istvánból állt – mint végzős, ez úton is szeretnék gratulálni nekik: Nagyon ügyik vagytok, gratula!

 

A végére muszáj egy kis kritikát belevigyek. Rettenetesen felháborít, hogy Székelyhídon a Dj (lemezlovas, hangosító) kifejezés azt jelenti, hogy: van hangcuccom, felnyomom a baszszust, feltekerem a hangerőt és adjad neki, had rezegjen az ablak és had hulljon a vakolat. Az már csöppet sem számít, hogy a mélyen tisztelt publikum érti-e a szöveget vagy hallja-e tisztán a zenét, vagy csak valami diszkós dübörgés jön át? Nem akarok senkit leszólni, pusztán jó szándéktól vezérelve írtam ezt ide, hátha elgondolkoznak rajta az illetékesek, hogy mit is akarunk?

Végezettel ismételten gratulálni szeretnék a gólyáknak – mind a száz valamennyinek –, továbbá emlékeztetni szeretném őket, hogy a gólyaság egész évre szól, tehát néhanapján még lehet megviccelünk benneteket!

 

 

ifj. Major Lajos