Irodalmi Kreativitási Versenyt szervezett a Székelyhídi Diáktanács

Irodalmi Kreativitási Versenyt (IKV) szervezett a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan január 21-én a Székelyhídi Diáktanács. Nem új keletű dolog ez nálunk, korábban is volt már IKV Székelyhídon, de ez mégis rendhagyónak számít. Ugyanis a Maros Megyei Magyar Középiskolások Diákszervezete anyagi gondok miatt nem szervezte meg a 16. Irodalmi Kreativitási Versenyt, így házilag eszkábáltunk egyet. Persze, mi sem vagyunk milliomosak, így csak egy helyi versenyt szerveztünk, azt is összekötve a kultúra napjával, spórolás végett.

 
A versenyt teljesen a rendes IKV mintájára szerveztük le, nyolc tételből álló feladatsort kaptak az alkotni vágyók, amelyből három óra alatt csupán kettőt kellett kidolgozzanak. Az érdeklődés igen szerény volt, kilenc IX–X., illetve XI–XII. osztályos diák tette próbára kreativitását. Tulajdonképpen nem meglepő a létszámcsökkenés, hisz továbbjutás nélkül nincs mindenki számára akkora vonzóereje; igaz tavaly is mindössze tizenöt ember volt jelen. Valamilyen szinten az is probléma, hogy félnek az emberkék belevágni, ugyanis indulásból senki nem hisz a benne rejlő kreativitásban, pedig mindenkiben ott van elveszve az író, költő.
Igyekeztünk tartani a verseny stílusát, így a feladatsorban többek között szerepelt: naplóbejegyzés-írás az agresszív kismalac naplójába, dalszövegírás, filmjelenetírás, interjúkészítés, dicshimnusz írása a cipőkeféhez vagy a matekórához. Ez utóbbinak igen nagy sikere volt, négy versenyző is alkalmasnak találta a kidolgozásra (lásd a keretes írást!).
A zsűrizést magyartanárok és egyetemisták végzik, a cikk írásának pillanatáig eredmény még nem született. Annyi viszont bizonyos, hogy a legjobb alkotásokat kellőképpen díjazzuk, és a Diáklapuban publikáljuk őket. Addig is kívánom mindenkinek, hogy legyen kreatív, írjon, alkosson, és vegyen részt a következő vetélkedőn.

 

 

ifj. Major Lajos

 

 


Filep Richárd: Dicshimnusz a matekórához (részlet)

 

 

Matekóra, te gyönyörű,
Limes, te oly egyszerű.
Minden vonásotok oly csoda,
Mint a májusi orgona.

 

 

Minden szirmotok csodálatos pompa,
Mint az egyszerű trigonometria.
Értetek élek-halok Cramer-rendszerek,
Fiaid, a mátrixok, olyanok mint a kisdedek.