A közismertebb nevén országok versenyének nevezett vetélkedőt november 18-án rendezték meg a Petőfi-hét rendezvénysorozat programjaként. A székelyhídi diákságot megmozgató verseny abból állt, hogy minden osztály húzott egy témát, az alapján feldíszítette az osztálytermét az adott téma környezetének megfelelően, és jelenetek, prezentációk, felolvasások, képek, hanganyagok, különféle kellékek segítségével mindezt egy kis műsorban be kellett mutatni. Ezt a versenyt tavaly már két ízben is megszervezték, tehát igen népszerű programról van szó. Ez nem is csoda, hisz nemcsak néhány ember, hanem az egész iskola részt vehet benne, az osztályok összemérhetik tudásukat, kreativitásukat.Ezenkívül összehangolja, vagy épp széthúzza az osztályt, de az biztos, hogy rengeteg tudást szedhet fel magára az ember közben.
Ez alkalommal országok vagy városok helyett elsősorban történelmi korokat, eseményeket kellett megjeleníteni, mint például a nagy földrajzi felfedezések, a divat fejlődéstörténete, a nagy feltalálások, Mátyás király udvara, Élet a középkorban és hasonlók. Aki ezen a napon az iskolába tévedt, az nagy valószínűséggel találkozhatott indiánokkal, görögökkel, olimpikonokkal, vámpírral, középkori leprással, hóhérral, román juhásszal, búvárral, fáraóval, hercegekkel, királykisasszonyokkal, úrhölgyekkel, koldussal, Leonardo da Vincivel, Mátyás királlyal, Buddhával, udvari bolonddal és efféle különös emberekkel. Így meg lehetett csodálni az athéni Parthenont, az egyiptomi piramisokat, a Naprendszert, jurtát, íjakat, bárdokat, kardokat, pajzsokat, festményeket, technikai vívmányokat, sőt a különleges, korra jellemző ételekből is akadt némi kóstoló.
Persze most is voltak osztályok, amelyekre a lustaság ártó szelleme rátelepedett és nem készültek semmivel – természetesen a végzősöket most békén hagyjuk, hisz ők „szorgalmasan tanulnak” – de azért voltak olyanok is, akik semmit sem hagytak a véletlenre, és beleadtak apait-anyait.
A tanárokból álló zsűri dolga elég nehéz is volt, mivel olyan sok jó előadás készült, hogy nehéz volt közülük kiválasztani a legjobbakat. Meg is kell mondani a diákoknak, hogyha még egyszer sor kerül egy ilyen vetélkedőre, ne készüljenek rá ennyire, mert még a végén elkényeztetik a tanárokat, és ki tudja, mi lesz abból?
Az V–VIII. osztályosok közül a VII. B. vitte el a pálmát, a középiskolások közül pedig a IX. A. lett az első helyezett. Akinek viszont ez most nem sikerült, és nem nyertek, csak azt tudom mondani, amit én is utálok hallani: ne csüggedjetek, azért nyertetek ti is valamit, tapasztalatot.

 

Szilágyi Szilvia