Az álmosdi rendhagyó táborban résztvevő érmelléki diákok Bocskai István erdélyi fejedelem és Kölcsey Ferenc költő, politikus munkásságával ismerkedhettek, hiszen mindketten történelmünk és irodalmunk szempontjából is kiemelkednek, jelentős szerepük van a magyarság összetartásában. A Biharért Kulturális Alapítvány június végén zajlott táborába többek között a székelyhídi Petőfi Sándor Líceum és a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola diákjait, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gálospetriben, és Székelyhídon működő gyermekotthonának lakóit hívták meg. A tábor végén nyílt napot szerveztek, ahova az érdeklődőkön túl meghívták a támogatókat, valamint a sajtó munkatársait is.

A diákok megtekintették azt a monumentális emlékművet, mely Bocskai Álmosd–Bihardiószeg között 1604-ben lezajlott történelmi jelentőségű győzelmére emlékeztet. A csata mozzanatait dr. Papp Gyula nyugalmazott ezredes, a szervező alapítvány munkatársa idézte fel.

A helyi falumúzeum és Joseph Kádár Álmosdról elszármazott festőművész modern művészeti anyagát Nagy Gergő régésztechnikus mutatta be a fiataloknak. Ezután Kölcsey Ferenc szüleinek a házával ismerkedtek a diákok. A Himnusz költője gyerekkorát Álmosdon, szülei házában töltötte, bár az akkori szokásoknak megfelelően édesanyja szüleinek a házában, Sződemeteren született; gyakorlatilag majdnem fél életét álmosdi lakosként élte le. Még Magyarországon is ritkaság, hogy egy ilyen kis falu ilyen sok igényesen berendezett és értékes kiállítási darabbal rendelkező múzeummal bírjon, nem véletlen a településre aggatott múzeumok faluja jelző.

A tábor utolsó napján, a Kölcsey-emlékház előtt megtartott, a programot lezáró sajtótájékoztatón Böjte Csaba ferences szerzetes is részt vett, aki Jaczkó Dániel helyi görög katolikus parókussal való egyeztetés után felvetette a Székelyhíd és Álmosd közötti kapcsolat szorosabbá tételét. Ezt egyébként a Gyermek Jézus-búcsún hivatalosan is bejelentette Böjte atya, amely a két település közötti gyalogos zarándoklatból állna az ősz folyamán. Ennek kapcsán abbéli reményét is kifejezte, hogy amikor majd Románia is belép a schengeni övezetbe, akkor a határok ellégiesednek Magyarország és Erdély között. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Tóth Sándor Álmosd polgármestere és a szervezők nevében dr. Papp Gyula. A tájékoztató az alapítvány által megvásárolt és rendbehozott házban folytatódott. A diákok a nap élményeit rajzokon örökítették meg. Így ért véget számukra az élvezetes nyári, Álmosdra kihelyezett irodalom- és történelemóra.

A tábort megszervezését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.


Írta: Cservid Levente