Hangszertanulás és jótékonysági koncert az első Egyházmegyei Zenetáborban

Először rendeztek Egyházmegyei Zenetábort az Érmelléken. A rendezvénynek a hegyközszentmiklósi strand adott otthont, ahol a fiatalok egy héten keresztül dobolni, zongorázni, furulyálni és gitározni tanultak. Az alapötlet Fehér Renáta egyházmegyei zenei előadó lelkében született meg. Nem is ült tétlenül, hanem egyéni forrásokból és a szentmiklósi egyházközség támogatásával meg is valósította terveit, így július 4-én Szentmiklóson megnyithatta kapuit az elsõ Egyházmegyei Zenetábor.

 


Negyvenhat mindenre elszánt, lelkes fiatal érkezett több egyházmegyéből, hogy birtokába vegye a szentmiklósi strandudvart és miután sátrat vertek, egy héten keresztül napestig csak zenéltek.

 

„Zene nélkül nincs élet, engem is az éltet,
Nem számít, hogy mosolyra vagy sírásra késztet.”
(Majki Andrea)

A tábor programja két fő részre oszlott: délelőtt hangszeroktatás zajlott, majd délután mindenki gyakorolhatta, amit a nap folyamán elsajátított. A fiatalok négyféle hangszeren tanultak játszani: dob, zongora, gitár és furulya. Mindegyik hangszert egy-egy szakképzett oktató segített jobban megérteni. Dobolni Tarcsa Tamás budapesti dzsesszdobossal lehetett, gitározni Szabó Nagy Attila nagyváradi zenetanár segédletével, furulyálni Simon Szabó István éradonyi lelkipásztor oktatta a fiatalokat, zongorázni pedig Bálint Johanna zongoraművésznő. A résztvevõk két fõ csoportban tanultak zenélni, mivel az oktatás kezdő és haladó szinten zajlott.

 

A rendezvényt július 11-én egy ünnepi istentisztelettel zárták le, mely keretén belül a tehetséges fiatalok egy jótékonysági koncertet tartottak. Bár a támogatások nem érkeztek meg a kellõ idõben (a rendezvény egy pályázatot nyert az egyházmegyei tanácsnál), de a főszervező bizakodóan csak annyit mondott, hogy reményei szerint ez az első, de nem utolsó zenetábor és ha minden jól alakul, akkor jövőre is várják majd a jövő zenészeit.

 

Ványa Blanka