Kéttucatnyi gyerek érkezett a székelyhídi általános iskola legótermébe a második legótáborba július 12. és 16. között. A személyiségformáló eseményre Magyarországról, Érmihályfalváról, Érszalacsról és persze városunkból is akadt részt vevő kisdiák. Két korcsoportra oszlottak: hét-nyolc, valamint a kilenc-tízévesekre. Mindannyian reggel kilenctől délután ötig élvezhették a legóeszközökkel történő oktatást. Oláh Katalin tanítónő elmondta, hogy a székelyhídi polgármesteri hivatal pályázatok által vásárolja meg ezeket a kellékeket, és már úton van a legújabb készlet is. Mint ismeretes, Székelyhídon már három éve folyik a legóoktatás, amely hasznos, szórakoztató és interaktív tanulási módszernek bizonyul a gyerekek számára. Tavaly viszont a világjárvány miatt elmaradt a kisdiákok nyári legóélménye.

A táborban változatos programokkal várták az odaérkező gyerekeket, mely nemcsak izgalmas volt, de oktató jelleggel is bírt. Játékosan fejleszthették a tudásukat a tudományok, technológia, mérnöki készségek, művészetek és matematika terén is. Érdekes elfoglaltságnak bizonyult a robotépítés, amely nemcsak arról szólt, hogy robotokat építettek és tabletről programozták, hanem a tanítónő megpróbálta mindegyiket beilleszteni tudományos témakörbe, mint például a biológia vagy a természettudományok.

Ebben segítségére volt Lakatos Tibor, a nagyváradi Ady Endre Gimnázium informatikai szakos diákja, aki segítő kezet nyújtott a technikai részekben. A legómatematika keretében elemek segítségével szöveges feladatokat oldottak meg. Felépítették az adott feladatot, majd az okostáblához kimenve megmutatták a többieknek is, hogyan is jutottak el a megoldásig. A legóeszközökkel történő történetmesélés is nagy szerepet kapott a táborozók napjaiban, mivel sokat segített a kommunikációban és a román nyelv tanulásában is egyaránt. „Sokat segít a gyerekeknek a nyelvtanulásban, ha látja és meg is foghatja azt, amit tanul” – jelentette ki Oláh Katalin. Az irodalmi és történelmi témákban Rigda-Erdei Csenge debreceni magyar–történelem szakos tanárnő volt a kisdiákok segítségére.


Írta: Ákos Adrienn