A Petőfi Sándor Elméleti Líceumban széles programkavalkád az alternatív héten

Jellemző a romániai oktatási rendszerre, hogy ha nálunk kitalálnak valamit, annak rögtön utána meg is változtatják a nevét. Az Iskola másként-féle program egyetlen évadot élt meg ezen a néven, tavalytól Tudj többet, légy jobb! névre hallgat (némi mozgalmista utánérzéssel…) Persze a berögződés itt is működött az érintett felekben, a legtöbb iskolában még mindig Iskola másként névre hallgat ez a hét.
Mi a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban rögtön 2012-ben kitaláltuk az Alternatív hét megnevezést (is), mert hát ez az öt nap végülis valamiféle alternatívát kínál a másik 35 hét során érvényesülő, gyakran még mindig nagyon vaskalapos oktatási rendszer mellé. Mitől más nálunk az Iskola másként? Például abban, hogy minden gyerek maga állítja össze a heti programmenüjét. Az egyes foglalkozásokat hetekkel korábban meghirdetjük, majd egy internetes felületen mindenki bejelöli, hogy melyik nap milyen programokon szeretne résztvenni. Ez a módszer kicsit arra is rászoktatja őket, hogy érdemes élelmesnek lenni, hiszen a legnépszerűbb foglalkozások hamar elfogynak, és akkor maradnak az úgynevezett „lekvárprogramok” (bocsánat, csak idézem a diáknyelv ide vonatkozó fordulatát, és nem is feltétlenül értek egyet vele). Tavaly ez a jelentkezés még papíron történt, idén már elektronikus formában. Nyilván a zökkenőmentességet most sem tudtuk elkerülni, de hát mire nem jó egy ilyen hét, ha nem arra, hogy a szervezési készségeinket mi magunk is fejlesszük?

(Nem állom meg, hogy ne jegyezzem meg némi büszkeséggel, hogy amikor tavalyelőtt bevezették az Iskola máskéntet, bennünket ez már egyáltalán nem ért felkészületlenül: mi akkor már túl voltunk öt Sulimaratonon és három Petőfi-heteken, amelyek hasonló rendszerben működnek. A székelyhídi iskola évek óta igyekszik a térségben élen járni a hagyományos és alternatív pedagógiai módszerek ötvözésében, ezt soha nem is tagadtuk – reklámízű megjegyzés vége.)
Ami pedig az idei Iskola máskéntet illeti, idén is igen széles volt a programkínálat: voltak félnapos és egész hetes foglalkozások, aki akart, festhetett, batikolhatott, faraghatott, mások, akik fölös mozgási energiáikat szerették volna levezetni, zumbáztak vagy pingpongoztak. Lehetett találkozni egy igazi hegyimentővel, és meg lehetett tanulni az elsősegélynyújtás alapjait, de voltak érdekes előadások, vetítések, csapatépítő játékok is, amelyekbe bevontuk a csütörtökön hozzánk látogató cseh, német és angol vendégeinket is. Drámaimprovizációtól sütés-főzésig, tojásfestéstől az önismereti játékokig széles a skála, meg sem próbálom fölsorolni az összes programot (ugyanis messze félszáz fölötti számról van szó). A mellékelt néhány kép talán visszaad valamit ebből a sokszínűségből. Külön köszönet a Médiakör tagjainak, akik egész héten fotóztak, videóztak és újságot szerkesztettek, hogy valamilyen lenyomata maradjon az utókornak arról, milyenek voltunk és milyenek szeretnénk lenni 2014-ben. Kicsit másként, kicsit alternatívak.
(És ne csak így, áprilisban.)


Írta: Hevesi Zoltán