Fémmegmunkáló gépekkel gyarapodott a nagykágyai szakoktatás

Különböző fémmegmunkáló gépek érkeztek az elmúlt héten a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceumba a németországi Lörrach település szakközépiskolájának adományaként. A kiváló minőségű eszközökhöz Székelyhíd németországi testvértelepülésének közreműködése révén jutottak hozzá.

A reggeli órákban fordult be a szakközépiskola hátsó udvarára a gépeket szállító nyerges vontató. Két targonca már készen állt a szállítmány kipakolására. Karancsi Béla iskolaigazgató mellett többen is izgalommal várták a tehergépjármű ponyvájának felemelését, de megnyugodhattak, a gépek épségben, sérülésmentesen értek célba.

Ez így is volt rendjén, hisz egy erre szakosodott céget bíztak meg a gépek kiszerelésével, csomagolásával, a szállításra való előkészítéssel. Az adományozók a gépeket áramtalanították, de onnantól minden teendő, azok kiszerelése, szállítása, a nagykágyaiak feladata volt. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere megígérte, hogy az önkormányzat kifizeti a tizenegy síkköszörű, marógép és fúrógép szállítási költségeit.

Az előzményekről szólva Karancsi Béla kérdésünkre elmondta, 2016-ban a felújított iskola átadásán részt vettek városunk németországi testvértelepülése Grenzach-Wyhlen küldöttsége is. Ezúttal is jelen volt a küldöttségben Heinz Intween nyugalmazott történelem szakos tanár, aki több ízben járt már Székelyhídon, lelkes segítője a városnak. Akkor vetődött fel, hogy milyen jó lenne, ha használt, de jó állapotban lévő gépeket tudnának juttatni a szaklíceumnak. A német vendégek fejében hazatértük után is ott motoszkált a segítő szándék. Az elmúlt év nyarán jött a jó hír, hogy találtak egy ottani tanintézetet, amelyik – miután fokozatosan lecseréli az oktatáshoz szükséges gépeket –, szívesen átadják azokat a nagykágyaiaknak.

Az első gép már a szalműhelybe került.

A tanintézet fejlődése nagy lendületet vett, hisz amellett, hogy nemrég teljes felújításon esett át, a következő tanévtől az úgynevezett duális képzést is beindítják. Ezzel kapcsolatosan már az elmúlt év folyamán találkozót szervezett iskolaigazgatók számára a Bihar Megyei Tanács, amelyre meghívást kapott Werner Braun iskolaigazgató is Brassóból. Náluk már sikeresen működik a duális képzés.
A jelenlegi fejlemények szerint a megyében elsőként Belényesben és Nagykágyán vezetik be ezt a képzési formát. Ez utóbbiban hegesztőket képeznek majd. Csak emlékeztetőül mondjuk el, hogy a Kronstadt-modell lényege abban áll, hogy az iskola partneri kapcsolatban áll a képzésben részt vevő cégekkel, amelyeknek az elvárásaihoz igazodik. A fő hangsúly a gyakorlati képzésen van, amely nemcsak a tanműhelyekben folyik, hanem az érintett vállalatoknál.

Karancsi Béla iskolaigazgató és Fodor Sándor oktató-mester elégedettek a gépek minőségével.

Ebben az irányba szakosodó nagykágyai iskolaközpontnak nagy segítséget jelent a lörrachi szakiskolával létrejött kapcsolat. Egy küldöttség két alkalommal is kiutazott Németországba. Szakembert is vittek magukkal, aki a gépek minőségét ellenőrizte. Legutóbb pedig Béres Csaba és Karancsi Béla utazott ki, a szállítmány elindítását felügyelték. Kihasználva a lehetőséget, a testvértelepülésre is ellátogattak, ahol Grenzach-Wyhlen újonnan választott polgármesterével találkoztak, ahol a két helység elöljárója a közös együttműködés további lehetőségeiről is tárgyalt.

Ezzel még nem ért véget a történet, júliusban újabb szállítmány fog érkezni a szakközépiskolába, tizenöt esztergagépet és egy síkköszörűt kapnak. Ezzel meg nyílt az esély arra, hogy a duális képzés keretében a hegesztő szak beindítását követő évtől fémmegmunkáló szakembereket is képezzenek.


Írta: D. Mészáros Elek