Értékteremtő és tájékoztató jellegű önkéntes kezdeményezés partnere lett az Ér Tv

Bihar megye kulturális életének kedvező hírrel szolgáló sajtótájékoztatónak adott helyet május 5-én a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem egyik előadóterme. A 2010-ben „született” Várad Videó internetes videomegosztó portál újbóli aktív működéséről, elvekről és tervekről a portál egyik főmunkatársa, Villányi Zoltán beszélt a sajtó képviselőinek.

A négy éve létrejött internetes felület, mint megtudtuk, videótv-ként működve, a több mint tíz éve megszűnt magyar adásokat volt hivatott pótolni, amelyek a kábel tv TVS csatornáiról tünedeztek el lassanként. Amint az már akkor is körvonalazódott, volt igény egy ilyen jellegű, magyar nyelvű sajtótermékre, Nagyvárad 25–27% között ingadozó magyarsága figyelemmel követte a feltöltött mozgóképanyagokat, ám 2012-ben támogatottság hiányában a működés megszakadt. Most azonban a régi munkatársak újult erővel, új partnerekkel láttak munkához, hogy május első hetében ismét kattintgathasson az érdeklődő a friss, áttekinthető portálon. Akár csak a kezdetekben, az oldalt most is az önkéntesség működteti, de a kitalálók már keresik a portálmenedzsert, aki anyagi fedezetet tudna idővel szerezni a honlapnak.

Villányi Zoltán újdonságként említette, hogy a Várad Videó portál interaktív, azaz bárki, akinek van egy aktuális (!), jelentős eseményről, jelenségről, akár okostelefonnal, akár más eszközzel készített videóanyaga, az bátran feltöltheti az oldalra. Természetesen a videók átmennek egy szűrőn, elkerülendő az obszcén vagy más szempontból minősíthetetlen felvételek közzétételét. Ezzel a cél az értékek bemutatása, megörökítése és főként az, hogy a megbújt videós tehetségeknek is helyet biztosítsanak olyan videók megosztására, amik egyébként talán sosem látnának napvilágot. Szintén az interaktív jelleget támogatja az a lehetőség, hogy a szörfözők érődeklődési köreik szerint alakíthatják az oldal tartalmát.

Változások történtek a háttérmunkában is, ugyanis a Várad Videó munkatársai már nincsenek egyedül. Partnerként kapcsolatba lépett a csapattal Micaci Krisztián, a nagyváradi római katolikus püspökség pasztorális referense, aki a püspök úr videoüzeneteit közvetíti a híveknek ebben a rendhagyó, a térségben eddig nem gyakorolt formában. Micaci bemutatkozásakor kihangsúlyozta, az egyház nem teheti meg, hogy ne legyen jelen az emberek mindennapjaiban, és ha kell, hajlandó tartani ezért a lépést a kommunikációs trendekkel. A megújult portál munkatársai között sorakozik most már a székelyhídi Ér Tv is, ahonnan a heti 30–40 perces adásokból is kerülnek be részletek az oldalra, így garantálva, hogy az Érmellék történései is helyet kapnak az egész Bihar megyét lefedni igyekvő Várad Videó portálon – mondta el Aszalós Tímea az Ér Tv tevékenységének bemutatásakor.


Írta: Bíró Orsolya