^ Vissza Fel
Székelyhíd címke bejegyzései:

Felújítások, ingatlanügyek a városi tanács napirendjén

Közélet  ,   2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 547

Kiemelten foglalkoztak a város költségvetésével Székelyhíd helyi tanácsának május végi rendes gyűlésén, amelyen tizenöt napirendi pontot vitattak meg. Ahogyan az minden más háztartásban is lenni szokott, a pénzügyek megvitatásának itt is több időt szenteltek a tanácskozók. Az önkormányzat főkönyvelője részletes leírással szolgált arról, hogy mennyi fedezet áll rendelkezésre az egyházak támogatására, a városháza számítógépeinek korszerűsítésére, a város és a falvak templomainak, más épületeinek felújítási beruházásaira, a zöldövezetek ápolására, a közutak és járdák javítására és számos egyéb kiadásra, amiről a helyi hatóságoknak kell gondoskodniuk.

Újul a római katolikus templom

Mozaik  , ,   2017. május 27. szombat 
 Megnézték: 466

Turisztikai jelleget is kap az ingatlan, a toronyban kilátó épül

Lelkesen számolt be a székelyhídi római katolikus templom felújítási terveiről Béres Csaba polgármester, aki egy kis templomtörténeti adalékkal is szolgált olvasóinknak.

– Mindig öröm, ha egy ingatlant sikerül megmenteni az enyészettől, illetve szépíteni, alakítani tudjuk a már meglévőket.

– Erről a templomról tudni kell, hogy az építtetője ugyanaz a Dietrichstein János volt, aki a kastélyt is emeltette itt Székelyhídon, és ami gyakorlatilag öröklés útján került a Stubenberg család tulajdonába, amit a világháború utáni államosításkor a román állam bekebelezett. Innentől kezdve a székelyhídi római katolikus templom a román állam tulajdona lett, majd a székelyhídi önkormányzat, ha jól emlékszem, 2009-ben városi tulajdonba helyezte át, és egyúttal a katolikus egyháznak adta használatba. Amikor megjelent a tavalyi év folyamán az a pályázati kiírás, amelyik a műemlékvédelem alá eső ingatlanok felújítását célozza meg, arra gondoltunk, hogy a templom felújítását ennek segítségével megoldhatnánk.

Elfogadott városi költségvetés, elősegítenék a munkahelyteremtést

Közélet  , ,   2017. május 2. kedd 
 Megnézték: 1 407

Igen fontos kérdésről, Székelyhíd 2017-es költségvetéséről kellett döntenie a március utolsó napjára összehívott rendkívüli ülésen megjelent 16 tanácsosnak. Ezért nem meglepő, hogy a szavazást hosszabb vita előzte meg. A költségvetés tételes elemzéséből kiderült, hogy ebben az évben kevesebb pénzből kell boldogulnia az önkormányzatnak.

Vállalkozni és megmenteni

Kultúra  , ,   2017. május 2. kedd 
 Megnézték: 2 974

Felújítják az egykori bútorgyár épületeit – több ötlet is van az ingatlan jövőjéről

A Székelyhídon több évtizeden keresztül működő, mára teljesen elhagyatott bútorgyár épületét tavaly októberben vásárolta meg Kaszonyi Elek hegyközszentmiklósi születésű mezőgazdász, állattenyésztő, vállalkozó. Ezzel kapcsolatos terveiről kérdeztük őt.

Nyáron indul a színház felújítása

Kultúra  ,   2017. március 22. szerda 
 Megnézték: 1 537

Tágas belső tér, nagyobb kényelem fogadja majd a közönséget a rendbetétel után

Székelyhíd kincse volt egykor a színház, amely előtt legutóbb a március 15-i megemlékezés alkalmából gyűlt össze nagyobb tömeg, de az épületen belül évek óta nem járt szinte senki. Szomorú a jelenlegi állapot és emiatt számos székelyhídi lakos is, akik valaha felemelő előadásokat láttak a színpadon. Ezt a közhangulatot próbálja Béres Csaba polgármester és a város önkormányzata évek óta jóra fordítani: idén nyáron elkezdik felújítani a színházat.

Egy szívvel, egy akarattal ünnepelték március 15-ét Székelyhídon

Kultúra  ,   2017. március 20. hétfő 
 Megnézték: 290

„Szolgaságunk idejében
Minden ember csak beszélt,
Mi valánk a legelsők, kik
Tenni mertünk a honért!”

(Petőfi Sándor: A márciusi ifjak)

Kora délután, tavaszi napsütésben, ünnepelni és megemlékezni gyűlt össze március 15-én a kisebb, főként diákokból álló tömeg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum előtti téren az 1848–49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezésen. A Búzavirág Népdalkörnek köszönhetően mindenki felhelyezhette a kokárdát, aki anélkül érkezett. A rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik már visszatérő vendégeknek számítanak az Érmelléken, korabeli ruhákban adták elő ünnepi műsorukat, mellyel a 169 éve zajlott események szellemiségét, hangulatát idézték a megjelenteknek.

Új eszközök a könnyebb tanulásért

Diáksarok    2016. december 12. hétfő 
 Megnézték: 185

Székelyhídon szaktantermek kialakítását tervezik a LEGO módszer alkalmazására

Közel ötven tanár „tanulta” a LEGO educationt, egy nagyon új keletű pedagógiai módszert november 25-én a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum padjaiban.

A Bihar megyéből idesereglett pedagógusoknak e tanítási módszerről Az edelényi (Magyarország) Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Barta József és lelkes csapata – Tóthné Gál Judit, Hauzmanné Czipa Márta, Flaskó Tamás és Kállai Balázs – hozta el és osztotta meg tudását. A miskolci görög katolikus egyházmegye fenntartásában működő intézményt az igazgató szavai nyomán „járhatták” be a jelenlévők.

Tulajdonosváltás a strandon

Közélet  ,   2016. augusztus 1. hétfő 
 Megnézték: 1 649

A Böjte Csaba szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány megvásárolta a székelyhídi termálstrandot. A létesítmény július közepe óta várja a fürdővendégeket, így például visszatértek a székelyföldi turisták is városunk gondos kezekbe került termálfürdőjébe.

„Ha Isten nem építi a házat, hiába szorgoskodnak annak építői” – idézhetjük szabadon a szentírást, hisz mindez ráillik Böjte Csaba munkálkodására, székelyhídi ténykedésére. A helyi Stubenberg-kastély lassan az enyészet áldozatává lett volna, a beázott tetőzet, a málló vakolat az idő vasfogának lenyomataként bomlasztotta a grófi fészket. Hiába volt az akkori városvezetés, a megyei tanács segítő szándéka, mégsem tudták előteremteni a felújításhoz szükséges pénzt. És ekkor jött ez az egyszerű szerzetes, aki rászoruló gyermekeknek otthont varázsolt a patinás épületből, hitből építette újjá a házat.

Modern eszközök a meteorológián

Közélet  ,   2016. április 20. szerda 
 Megnézték: 233

Hat évtizede esőt kutatnak, napfényt keresnek szélfuvallatban az időjárási szakemberek

Amikor még a csúz, a reuma és a fejfájás volt faluhelyen az időjóslás legmegbízhatóbb eszköze, Székelyhídon már működött meteorológiai állomás. Pontosabban 1956 április elsejétől továbbítják folyamatosan a kisvárosban mért adatokat a feldolgozó központokba.

A nagy magyar pusztáról nekiveselkedett szelek az Érmellék peremén, a Hegyköz lábánál domboknak csapódva torpannak meg, majd kavarognak nagy összevisszaságban a nem várt akadály láttán. Legalábbis ekként gondolkodik, észlel az átlagember, de a szelek ismerői, a fellegeket nevükön nevezők, az égi jelek tudorai legfeljebb megmosolyogják az efféle vélekedéseket. Egy hasonló magaslaton „székel” helyi megfigyelő állomás, műszerek kutatják és mutatják a természet minden apró rezdülését.

Eredményes lomtalanítás Székelyhíd városában

Közélet  ,   2015. november 12. csütörtök 
 Megnézték: 243

Őszi lomtalanítási akciót szervezett Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken a városi önkormányzat az AVE Bihor hulladékszállító céggel közösen. Az akció keretében lehetőség volt megválni a háztartásokban keletkezett nagy darabos hulladékoktól, lomoktól, építési törmeléktől, leselejtezett autógumiktól, illetve zöldhulladéktól. Minden településen a megadott napon 8–10 óra között kellett kitenni az elszállítandó lomokat.

A lomtalanítási akcióval együtt az önkormányzat szelektív hulladékgyűjtést is szervezett. A szelektíven gyűjtött fehér és színes üveget, papírt, műanyagot, fém dobozt, italos kartondobozt is begyűjtötte és elszállította az AVE Bihor cég.