^ Vissza Fel
Nagykágya címke bejegyzései:

Diáktoborzó – hegesztőképzés indul Nagykágyán

Közélet  ,   2017. november 18. szombat 
 Megnézték: 3

Duális szakiskolai képzés beindítását tervezik a 2018–2019-es tanévtől a Nagykágyai 1-es számú Technológiai Líceumban. A német Kronstadt-modellt alkalmazva építik fel a rendszert, amely munkaadók igényeit figyelembe véve alakítja a szakok kiválasztását.

A Bihar Megyei Tanácsnál még a hónap elején tárgyaló asztal mellé ültek a megye szaklíceumainak vezetői, a munkaadók képviselői, Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke. Werner Braun iskolaigazgató pedig Brassóból érkezett az egyeztetésre, a tanintézetükben már meghonosított duális képzéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Első körben az a döntés született, hogy a következő tanévtől, a megyében elsőként a nagykágyai iskolaközpontban vezetik be a német képzési modellt. Prioritást jelentett, hogy a tanintézményt nemrég újították fel – a beruházás közel ötmillió euróba került –, így adottak az infrastrukturális feltételek. Sokat vetett a latba az is, hogy közlekedési főútvonal mellett fekszik a létesítmény, illetve a majdani autópálya is a közelben fog elhaladni, Székelyhídra pedig ipari park létrehozását tervezik. Abban is megegyeztek a felek, hogy az első beiskolázási évben hegesztő szakot indítanak, mivel érzékelhetően ez számít leginkább hiányszakmának.

Szoboravató, színjátszó kágyai reformátusok

Mozaik  ,   2017. november 14. kedd 
 Megnézték: 2

Egy már meglévő Kálvin János-büsztöt emelt talapzatra a nagykágyai közösség a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából. Decemberben színházi előadáson a gyülekezet tagjai Márk evangéliumát elevenítik meg.

Szakadt az eső azon az október végi vasárnapon, az aszfaltra felhordott sár csúszóssá tette a református templomhoz vezető kaptatót. A hívek a marcona időjárás ellenére, szép számban szaporáztak az imádat háza felé. A benti térben már halkan szólt a templomi hangszer, békességet árasztott az eső elleni menedékhely.

Az igét ezúttal a székelyföldi gyökerekkel rendelkező, jelenleg Budapesten élő Benedek Zalán baptista igehirdető, színházi rendező tolmácsolta. A vendéget különben nem a szoboravatás apropója, sem pedig a reformáció emlékünnepélye vetette tájainkra, hanem egy kis keresztyén színjátszásra hívta a helyi gyülekezet tagjait. Eddig 74 gyülekezetben járt a rendező, összesen 1100 szereplőt vont be Márk evangéliumának színrevitelébe. Hét évvel ezelőtt hagyta ott a Győri Nemzeti Színház társulatát, sokáig úgy gondolta, hogy lelkészként tudná legjobban szolgálni Istent. Végül megértette, hogy nem erre hívattatott el, azóta sorra járja a gyülekezeteket, elmondása szerint színdarabként nagyobb erővel tud megmutatkozni az evangélium. A dolog érdekessége, hogy a közösségekből önként jelentkezőket várnak a játékra, amelyben nyolc férfi és hét női szereplő vesz részt.

Tanévkezdet városon és falvakban

Diáksarok  ,   2017. szeptember 21. csütörtök 
 Megnézték: 168

Igazgatóváltás a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban

Elkezdődött az új tanév, az érmelléki tanintézmények nyitóünnepségeire az iskolák udvarai megteltek diákokkal, pedagógusokkal. A Székelyhídhoz tartozó falvak tanévnyitóinak időpontját nehéz volt egyeztetni, de legalább az időjárás kedvezett az eseménynek.

A csokalyi Fényes Elek Általános Iskola fáinak leveleit jócskán lobogtatta a szél, de az udvaron folyó eseményeket ez nem befolyásolta. Az egybegyűlt gyerekeket, oktatókat és szülőket a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum vezetői, Cservid Levente igazgató és Kozma Sándor aligazgató, illetve Béres Csaba, városunk polgármestere tisztelte meg jelenlétével. Utóbbi hasznos tanácsokkal látta el a csokalyi iskola növendékeit: „Míg ide járnak a csokalyiak iskolába, addig az iskola falai meg vannak szentelve a gyerekek által” – mondta az elöljáró.

Családi nap és fogathajtás Kágyán

Közélet  ,   2017. augusztus 29. kedd 
 Megnézték: 247

Tikkasztó hőség, ugyanakkor változatos programok és fergeteges hangulat fogadta mindazokat, akik július 23-án úgy döntöttek, ellátogatnak a nagykágyai sportpályára, ahol negyedik alkalommal rendezték meg a családi napot.

Az elmúlt évek sikereit látva a szervezők úgy döntöttek, hogy a hagyományt folytatni kell. Ezt igazolta az is, hogy a résztvevők már reggel mozgolódni kezdtek a helyszínen. A családok és baráti társaságok felállították az üstöket, a fiatalok készülődtek a focibajnokságra, a gyermekek pedig már alig várták, hogy kézbe vehessék a színes krétákat és megkezdődjön az aszfaltrajz. A nagyobbak biciklis akadályversenyben mérhették össze tudásukat. A hagyományokhoz híven nemcsak az első három helyen végzett versenyző vehette át jól megérdemelt jutalmát, hanem minden résztvevő apró meglepetésekkel gazdagodhatott ezen a napon.

A helyi szervezők – a nagyváradi Zabhegyező Gyermekanimátorok Egyesület tagjaival kiegészülve – mindent megtettek azért, hogy a legkisebbek egy percre se unatkozzanak. A fák árnyékában arcfestés, hajfonás és különböző kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket.

Elkészül az új út

Közélet  ,   2017. június 30. péntek 
 Megnézték: 1 165

Aszfaltozzák a Szentmiklós–Nagykágya-szakaszt

Javában zajlik a Hegyközszentmiklóst Nagykágyával összekötő út aszfaltozása. A közbeszerzési eljárás az elmúlt év augusztusában fejeződött be, és előreláthatólag egy év leforgása alatt a teljes munkálat a végéhez érkezik. A terített aszfaltréteg mentén vízelvezető árkokat is kialakítanak, valamint oldalparkolókkal segítik az akadálymentes közlekedést. A megközelítőleg 7,3 kilométer hosszúságú út kivitelezési költsége 1,5 millió euróra tehető.

A hitben egymásra találó nagykágyai generációk

Mozaik  ,   2017. március 16. csütörtök 
 Megnézték: 182

Nagykágyán az egyetemes imahét – március 5–12. – vasárnapi nyitó alkalmán Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese felhívta a figyelmet arra, nagy a különbség aközött, hogy csupán tudunk Krisztus szeretetéről, vagy valóban meg is tapasztaljuk és viszonozzuk azt.

Hétfőn és kedden egy fiatal Maros megyei lelkészházaspár hirdette az igét, Lukács-Lőrincz Csilla és férje, Lukács Vilmos-István. Jó volt hallani igehirdetésükben, hogy a sérült énünket, amelyik mindig a figyelem középpontjában szeretne lenni, csak Isten gyógyíthatja meg, aki minket és ezt az egész világmindenséget teremtette, fenntartja és kormányozza. Örültünk annak is, hogy rávilágítottak: ebben a földi életben korlátozott idő adatott számunkra, nem mindegy, hogy miképpen használjuk azt fel.

Van is földjük az építkezőknek, meg nincs is

Közélet  ,   2017. március 14. kedd 
 Megnézték: 246

Ingatlanügyek megoldása érdekében összehívott gyűlés zajlott február utolsó napján a nagykágyai református gyülekezeti teremben. Az érintett tulajdonosok segítségére megjelentek a székelyhídi önkormányzat jogi és topográfus szakértői is.

A szűk körű gyűlés célja az egykor a Pongrácz felmenők nevére bejegyzett telkeken épített javak helyzetének tisztázása volt, a találkozót Csuka József alpolgármester vezette. A Pongrácz családot képviselve Pongrácz Vilmos (portrénkon) vett részt a találkozón, és biztosította az ingatlanok gyakorlati tulajdonosait arról, hogy maga és családja részéről készségesen rendelkezésre áll a megoldás érdekében, és nagyon szeretne hamarosan pontot tenni a megoldatlan problémák végére.

Harmadik díjat nyertek a PADIF-on a NagySzakSzínTár diákszínjátszói

Diáksarok    2016. november 28. hétfő 
 Megnézték: 323

Országos elismertségre tettek szert a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum amatőr színjátszó diákjai, miután a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon (PADIF) harmadik díjat nyertek.

A NagySzakSzínTár elnevezésű csoportba tömörült diákok évek hosszú során eddig csak saját maguk szórakoztatására léptek a színpadra iskolai rendezvények keretében. A 2016–2017-es tanév változást hozott számukra. Nemcsak a felújított iskolára gondolunk ez esetben, hanem a színjátszó csoport tevékenységére is.
A csoportot vezető magyartanárnőjük értesült a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál országos szintű amatőr diákszínjátszó versenyről, melyre benevezte a maroknyi csapatot.