^ Vissza Fel
kiállítás címke bejegyzései:

Kiállítás Trifa Carol emlékének

Kultúra    2016. november 1. kedd 
 Megnézték: 297

Weisz Miklós pirografált munkáiból nyílt kiállítás a nagyváradi vármúzeumban szeptember végén. A rendezvény érdekessége, hogy a kiállítást a nagykágyai néhai Trifa Carol emlékére ajánlotta az alkotó.

Trifa Carol 2002-ben, mindössze 45 évesen távozott az élők sorából. Már zsenge gyerekkorában megmutatkozott rajzkéssége. Tusvázlatokat, ceruzával grafikákat, linómetszeteket használt az önkifejezés eszközeként, amelyekkel kiállításokon is megmutatkozott. Nagyváradon szobrásztanfolyamot végzett. A fényképészet is rabul ejtette, tudását tanfolyamon fejlesztette. Nánási Zoltán helytörténész Székelyhíd monográfiája című munkájában teret szentel Trifa munkásságának.

Útkeresők és úton járók kiállítása

Kultúra  ,   2016. június 20. hétfő 
 Megnézték: 304

Az önkifejezés kényszere, a térben való megmutatkozás vágya késztette, készteti évente a székelyhídi alkotókat, hogy közönség elé álljanak. A magamutogatás és a megmutatkozás között a tehetség vízválasztó, és ez utóbbi jellemzi leginkább a nyolc alkotó munkáit. Vannak közöttük útkeresők, kísérletezők éppúgy, mint kiforrt technikai érzékkel vértezett lélekecsettel formázók. A városi múzeum aulájában felvonultatott alkotásokat, illetve az azokat életre hívó művészeket Kerekes Terézia könyvtárvezető mutatta be, méltatta.

Angyal Olívia keze nyomán egy mesevilág tárul elénk. Védjegye a rendkívül fantáziadús, finom vonalakkal átszőtt grafika. Fotografikáit pókszerűen behálózzák érzékenységet hordozó vonalkavalkádjai.
Árus Tünde rajztanárnő „szakmabéli”. Két kiállított grafikája, lágy vonalvezetésű ceruzarajzok. Gondolatisága messze túllép a képi kötöttségeken.

Faragott csodavilág

Közélet    2016. június 3. péntek 
 Megnézték: 252

Fából készült használati eszközök tárlata

Faragott csodavilág címmel nyílt időszaki kiállítás a székelyhídi múzeum emeleti termében. A kiállításon dr. Rozsnyai István vértesi magángyűjtő faragással díszített háztartási és egyéb eszközökből álló gyűjteménye látható. A különleges tárlatot Szűcs György muzeológus, az ottományi kiállítóház vezetője nyitotta meg, aki mondandójában kiemelte, hogy a kiállított tárgyak azt az embert mutatják be, amely használati tárgyain keresztül üzenetet akart közvetíteni. Üzenetet készítőről, használóról, korról és a díszítések által még az emberi érzésekről is. Hiszen a kiállítási tárgyak között találunk olyan talpas guzsalyt, amely nem csak a szövés egyik kelléke volt, de mintája és színezése azt is elárulja nekünk, miként lett az egyszerű használati tárgyból érzésekkel felruházott szerelmi ajándék. De ilyenek a szépen faragott mosósulykok, mángorlók Kalotaszegről és a Dunántúlról, illetve az alföldi és a somogyi pásztorok maguk faragta ivócsanakjai, borotvatokjai, kanászkürtjei és a méltán híres debreceni mézeskalácsos mesterség emlékei, a különböző formájú és mintázatú ütőfák.

A szakszerű tárlatvezetést és az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat a Vértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény munkatársai végezték, akiknek nem titkolt célja az, hogy a fiatal generáció bepillantást nyerjen a nagyszülők, dédszülők egykori mindennapjaiba, megismerve az általuk használt eszközöket, a rajtuk található díszítményeket, motívumokat.

Eljött az ideje a közös emlékezetnek

Kultúra    2015. október 2. péntek 
 Megnézték: 212

„A sírban nincsenek győztesek és vesztesek, a halott katona, bármely nemzet fia is, nem ellenség, kijár neki a megemlékezés, a végtisztesség. Az eltemetett katonák öröksége arra int, hogy nem szabad teret engedni a különböző szélsőséges erőknek, mert a béke mindenek felett a legdrágább kincs.” (ismeretlen)

Székelyhídra érkezett a Bakasors című hadtörténeti kiállítás, mely első világháborús relikviákat és ehhez kapcsolódó festményeket mutat be. A Tanoda Egyesület, a Szacsvay Akadémia, a Bihari Napló és a Székesfehérvári Krajcáros Alapítvány közös kiállítássorozatát a városi múzumban tekinthettük meg.

A kiállítás bemutatóján Szabó Ödön történész, parlamenti képviselő beszélt a kiállított tárgyakról, s a mögöttük rejtőzködő emberi, és családsorsokról. Elmondta, hogy a cél az Érmellék felkutatása, azon emléktárgyak megkeresése, melyeket nagyapáink hoztak haza a frontról.

A gyarapodó városi könyvtár könyvkiállítása

Kultúra  ,   2013. március 2. szombat 
 Megnézték: 254

 

Újabb értékes könyvekkel, számszerint 348 kötettel gazdagodott a Székelyhídi Városi Könyvtár, amelyeket kiállítás keretében mutattak be a városi múzeumban.  A közművelődési intézmény munkatársai azért döntöttek a kiállítás mellett, mert mindenképp szerették volna, hogy olvasóik még így együtt láthassák az új könyveinket. A három nap alatt szép számban, közel háromszázan tekintették meg a kiállítást, diákok, pedagógusok, érdeklődők. Örömmel láttuk a nagy érdeklõdést és azt, hogy a kiállítást követően már alig várták a gyerekek, hogy hazavihessék és birtokba vegyék a szebbnél szebb, érdekesebbnél érdekesebb kiadványokat.

 

Kiállítás a múzeumban

Ajánló    2011. június 6. hétfő 
 Megnézték: 464

Kiállítás nyílik kedden 16 órai kezdettel a székelyhídi múzeumban. A nagyváradi képzőművészek képei Debrecen után most Székelyhídon is láthatók lesznek. A szerrvezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a megnyitóra és a kiállításra.