^ Vissza Fel
Érköbölkút címke bejegyzései:

„Mindnyájunknak el kell menni…”

Kultúra  ,   2018. március 19. hétfő 
 Megnézték: 25

Az érköbölkúti iskola udvarán lévő emlékhelyen ünnepeltek a nemzeti ünnepen

Méltóképpen emlékeztek a ’48-as forradalom kitörésének 170. évfordulójára Érköbölkúton. Az események fő szervezője, akárcsak az előző negyven évben Rákóczi Lajos tanár volt. Szerencsés helynek is nevezhető az emlékezés szempontjából a település, hiszen nemcsak a 170 évvel ezelőtti toborzás helyszíne volt, de az emlékezet hálásan őrzi az örökséget. Az évek során a tanár úr jórészt saját költségén négy emlékművet állított az Érköbölkúthoz köthető forradalmi eseményeknek és személyiségeknek. A megemlékezés az ünnepet megelőző héten az emlékművek ápolásával kezdődtek, így a diákok és önkéntesek újból megismerkedhettek a forradalom helyi történéseivel és ráhangolódhattak az ünnepre.

Vendég lelkipásztorok szolgáltak Érköbölkúton

Mozaik    2018. február 16. péntek 
 Megnézték: 273

Valóban az ökumené szellemében zajlott idén az érköbölkúti reformátusok imahete. A református lelkészek mellett unitárius, római katolikus és evangélikus lelkészt is vártunk február 5–11. között vendégszolgálatra. Nap mint nap 80–100 gyülekezeti tagunk hallgatta a Karib-térség keresztényei által öszszeállított imaheti program soron következő igéinek aktuális üzenetét.

Népszerű a köbölkúti lovastábor

Ér-sport  ,   2017. augusztus 29. kedd 
 Megnézték: 1 137

Festői táj, barátságos környezet, szép és okos lovak, valamint jól képzett oktató várta azokat a fiatalokat, akik augusztus első hetében ellátogattak az érköbölkúti lovastáborba.

A ló és az ember már évezredek óta kötődik egymáshoz. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az idők során elválaszthatatlan kapocs alakult ki közöttük. A ló teherbírása, sokoldalú munkavégzése, szeretete, hűsége miatt válhatott az ember egyik leghűségesebb társává a történelem folyamán.

Vállalkozni és megmenteni

Kultúra  , ,   2017. május 2. kedd 
 Megnézték: 3 235

Felújítják az egykori bútorgyár épületeit – több ötlet is van az ingatlan jövőjéről

A Székelyhídon több évtizeden keresztül működő, mára teljesen elhagyatott bútorgyár épületét tavaly októberben vásárolta meg Kaszonyi Elek hegyközszentmiklósi születésű mezőgazdász, állattenyésztő, vállalkozó. Ezzel kapcsolatos terveiről kérdeztük őt.

Érköbölkúti istenkeresés az együttlét gyönyörűségében

Mozaik  ,   2017. március 16. csütörtök 
 Megnézték: 850

Első ízben volt lehetőségük részt venni az egyetemes imahéten az érköbölkúti reformátusoknak. A február végi esős, szeles idő sem tántorította el híveinket, hetven-nyolcvan egyháztagunk hallgatta esténként az igét, a hét második felében pedig, mihelyt kiderült az idő, az istentiszteletek látogatottsága is megnőtt, hét végére már több mint kilencvenen gyűltünk össze kevéssé fűthető templomunkban az ige világosságánál melegedni.

Hétfőn dr. Geréb Miklós érkezett hozzánk Irinyből, aki bár (ha nem is éjfélig, mint Pál apostol) megnyújtotta a tanítást, örömmel hallgattuk bizonyságtételét a Mt 16,21–28 alapján. Geréb tiszteletest gondnoka is elkísérte, akivel a helyi gondnok, Gődér Imre társaságában az istentiszteletet követő vacsorán gyülekezeteink életét, mindennapjait illető kérdésekről is eszmét cserélhettünk.

„Angyaljárás” Érköbölkúton

Diáksarok    2017. január 30. hétfő 
 Megnézték: 560

Az egyedül élő időseket a kisdiákok otthonukban köszöntötték

Az Érköbölkúti Általános Iskola kisdiákjai (előkészítő csoport és I. osztály) és azok tanítónői rövid időre kicsi „angyalokká” változtak. Csengőszóval indult az „angyaljárás”, melynek célja az volt, hogy az angyalok örömteli perceket szerezzenek olyan néniknek és bácsiknak, akik egyedül élik életüket. A nénik, bácsik kíváncsi tekintettel várták a kisdiákok műsorát, akik csupa szívvel-lélekkel énekeltek és szavaltak nekik, majd egy-egy angyalkát nyújtottak át ajándékul. Az ajándékangyalkák kézimunkaóra során születtek. Az ügyes kezek lázasan dolgoztak, hisz tudták, az elkészített angyaloknak fontos szerepük lesz. A vendéglátók arcára nemcsak mosolyt csalt az angyalsereg, hanem örömkönnyeket is, hiszen számukra sokat jelentett, hogy tele a kis konyha vagy gyerekzajtól hangos a ház. A nénik, bácsik is meglepték az „angyalokat”, mindenki egy kicsi aprósággal távozhatott a szeretetteljes vendéglátás mellett.

A békével „ismerkedtek” az érmelléki iskolások

Mozaik  ,   2016. december 15. csütörtök 
 Megnézték: 460

„A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is.” (Bagdy Emőke)

A Biblia tanítása szerint a békesség Isten ajándéka, amely minden értelmet felülhalad. Minden ember számára fontos a belső béke, mert azáltal építjük a családunkat és közösségünket. A békét a szívünkben kell megtapasztalni, és szeretetben tovább adni másoknak. Néha egy szó is elég, hogy felkorbácsolja az indulatokat és elindítsa a vitát, de sokszor egy szó elég a béke útjának elindítására a közösségben. Jézus mondja tanítványainak: „Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek s ne csüggedjen.” (János evangéliuma 14,27)

Luther Márton-szobrot avattak Érköbölkúton

Mozaik    2016. november 24. csütörtök 
 Megnézték: 332

A reformáció elindítójának Szabó István által kifaragott emlékjelét a református és az evangélikus egyház közreműködésével Rákóczi Lajos tanár, helytörténész ötlete alapján és támogatása révén avatták fel a falu templomkertjében.

Havazást sejtető csípős hideg reggelre ébredtek az érköbölkútiak. Évszázados gesztenyefák levélszőnyeget terítettek a templomkert köré. Vörösesbarna mintázat alól zöld fűszálak „kardoskodtak”, miközben libbenésnyi szellőcskék kergetőztek a torony körül bim-bam párnázta csendben. Aztán a ködpajzs magasra szökkent, élesebben csengett a harangszó, szíveket érintve hangzott a „gyertek-gyertek” rejtjeles mennyei üzenet.