^ Vissza Fel
borverseny címke bejegyzései:

Színvonalas borviadal Székelyhídon

Kultúra  ,   2018. február 24. szombat 
 Megnézték: 35

Több volt a benevezett nedűk száma a tavalyinál, minőségi szórakozást biztosítottak a szervezők

A tavalyinál több gazda több nedűvel vett részt az idei borversenyen. A minőségi italok, a jó szervezőmunka, az esemény gördülékeny lebonyolítása kivívta a jelenlévők elismerését.

Fülcimpát csipkedő hideg szél cikázott a tar szőlőhegyen február 24-én, szombaton a székelyhídi borviadal délelőttjén. Szent Vincének, a nemes foglalkozás védőszentjének emléktáblájánál minden évben összegyűlnek a gazdák koszorúzásnyi pillanatra a városunkban tartott borversenyek alkalmából. Ezúttal sem volt ez másként….

Minőségi borok viadala

Kultúra  ,   2017. március 10. péntek 
 Megnézték: 855

Visszaállítanák az érmelléki nemes italok köré épülő kultúra régi hírnevét

Pincemélyben palackokba rejtett nyári napsugártitkokkal rukkoltak ki a környékbeli és távolabbi borosgazdák, de szép számban érkeztek az anyaországból is a megmérettetésre. Vidám hangulatban, cigányzenével, mulatozással és szakmaiismeret-gyarapodással zajlott a huszonharmadik székelyhídi borverseny.

Borviadal magas minőségben

Kultúra    2016. március 3. csütörtök 
 Megnézték: 392

Hazai és magyarországi szakemberek a zsűriztek az érmelléki nedűk vetélkedőjén

Az érmelléki nedűk minőségi és mennyiségi fejlődést mutatnak – vélik egybehangzóan a február 27-én huszonkettedik alkalommal megrendezett, 144 nemes italt felvonultató székelyhídi borversenyen megjelent szakemberek. Az egymást régi ismerősökként köszöntő borászok nótaszóval kísért napjába a vetélkedő és a finomságokkal telt asztalok mellett zajló szakmai jellegű beszélgetéseken kívül a Szent Vince-emléktábla koszorúzása és bál is helyet kapott.

Itt-ott még tócsatükörben nézelődtek a bárányfelhők, a szántások páraleheletbe burkolóztak az előző napok esőzései után. Rügyfakasztó reggeli napsütésben érkeztünk a székelyhídi Kovács Lajos borlovag szőlőstanyájához. 2014 óta, a borversenyek alkalmával a birtok egyfajta zarándokhellyé vált, amióta Szent Vincének, a borászok égi támogatójának emléktábláját felavatták. A márványlapon a bor örökkévalóságára utaló Hamvas Béla-idézet olvasható: „Végül is ketten maradnak: Isten és a bor”. A mártírhalált szenvedett szent Franciaországban a legnépszerűbb, de Rómában is három templom viseli a nevét. A borászattal való összefonódása nevének népies etimológiájával magyarázható: Vin-Cent (azaz százszoros bor).

A húszéves versenyeké a világ!

Kultúra  ,   2014. március 7. péntek 
 Megnézték: 638

Már két évtizede rendezik meg a borok vetélkedőjét Székelyhídon

Miután a nap folyamán minden jelentkező bortermelő leadta palackjait a munkásklubban, estére gyűltek vissza régi és új gazdák a verseny színterére, miközben a zsűri már értékelte a borokat. A teremben jól látható volt, kik húzzák már régóta együtt a szőlősgazdák szekerét a szakmában, így az Ér hangja nevében az egymással szemben ülő, de nem egymással szemben álló, Takács Jánost és Kincses Balázst kérdeztem a versennyel kapcsolatos véleményükről, motivációjukról, eddigi eredményekről és a jövőről.

Inkább hobbiként foglalkoznak szőlőtermesztéssel a győztes borászok

Kanapé  , ,   2010. február 28. vasárnap 
 Megnézték: 311

A XVI. Érmelléki borverseny legeredményesebb székelyhídi borásza Czapp Árpád lett, akinek idén sikerült elnyernie a Mihály Gábor  szobrászművész által készített Hamvas fürt vándor bordíjat.

– Mióta foglalkozik szőlőtermesztéssel?

– Komolyabban 1995-ben kezdtem szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozni.

– Hol található a szőlőse és mennyit szőlőt művel?

– Cservölgyön 1,27 hektár szőlőst művelek. Királyleánykát és muskát ottonelt termesztek.

– Milyen eredményeket ért el eddig?

– Nagyon változatos. Az aranytól a bronzig minden féle fokozatban részesítettek már.

Értékelték az érmelléki nedűket

Közélet  ,   2010. február 28. vasárnap 
 Megnézték: 442

Székelyhídon tizenhatodik alkalommal szervezték meg az Érmelléki borversenyt a székelyhídi polgármesteri hivatal, a helyi RMDSZ és a városi szőlősgazdák február 27-én, szombaton. E tizenhat év alatt a rendezvény nemzetközivé nőtte ki magát mind a zsűri, mind a benevezett borok tekintetében.A rendezvényt Sarkadi Zsolt alprefektus és Gavrucza Tibor református lelkész nyitották meg. A megnyitót követően a héttagú zsűri elkezdhette az aznap délelőtt benevezett borok kóstolgatását és a pontozást. Húsz település hatvanhét borászának 131 kiváló nedűje versengett a legjobb helyezésekért.

Borverseny Hegyközszentmiklóson másodjára

Kultúra  ,   2010. február 27. szombat 
 Megnézték: 262

A tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is megszervezte a helyi RMDSZ a helyi gazdák számára a borversenyt, melynek célja, hogy mindenki megmutathassa mit tudott kihozni a tavalyi szőlőtermésből az elmúlt néhány hónap alatt. Ez valójában egy kötetlen találkozó, mikor is mindenki borát egy háromtagú zsűri kóstolja végig és véleményezi. Addig az egybegyűltek a fehér abrosz mellett beszélték meg a mindennapi mezőgazdasági problémákat. Miután Mocsár László helyi tanácsos üdvözölte az egybegyűlteket, az Árus László református lelkész, Domahidi Sándor székelyhídi RMDSZ-elnök és Szabó Tibor borász által alkotott zsűri elé hordták a 25 féle  fehér- és vörösborokat.