^ Vissza Fel

Egyetemes imahét Csokalyon és Hegyközszentmiklóson

Mozaik  , ,   2016. február 28. vasárnap 
 Megnézték: 714

Csokalyon az egyetemes imahét február 15–22. között zajlott. Hála Istennek az esős és szeles idő nem tántorította el a helyi gyülekezet tagjait, és minden este 80–100 között volt azok száma, akik meghallották a harangok hívó szavát. Azok, akik sóvárogtak az ige után, naponta 6 órakor gyűltek össze a falu református templomában.

Az idei évben Lettország különböző egyházainak a tagjai állították össze az egyetemes imahét témáját. Fő gondolata a péteri kijelentés: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1Pét 2,9) A legrégebbi lett keresztelőkút Szent Meinhard, a nagy lett evangelizátor idejéből származik. Napjainkban az ország fővárosában, Rigában az evangélikus székesegyház közepén áll. A keresztelőkút elhelyezése a székesegyház díszes szószékéhez ennyire közel, ékesszólóan hirdeti a keresztség és az igehirdetés közötti kapcsolatot, és a minden megkeresztelthez szóló hívást, hogy hirdessék az Úr hatalmas tetteit. Nem csupán a lelkészek és egyházi elöljárók feladata az, hogy Isten igéjét hirdessék, hanem nekünk, keresztény embereknek is.

Reményelixír a maradéknak

Kultúra  2016. február 27. szombat 
 Megnézték: 265

Az ötödik X után az emberfia óhatatlanul azon kapja magát, hogy szándéka ellenére az ismeretlen múltról beszél csemetéinek. Nyelve hegyén már ízlelgeti zamatát a bölcsesség látszatát hordozó szónak, csak még ódzkodik a „bezzeg az én időmben!”-nel kezdeni a fejtágítással egybekötött emlékezést.

Mert a belül lüktető én még fűti az ifjonti hév, izeg-mozog a lélek és május tájékán a szívverések száma szintúgy fokozódik, mint évtizedekkel ezelőtt. E vén gúnyával, az őszülő üstökkel, komorodó ránccsermelyekkel nehezen tud megbarátkozni a rakoncátlankodó jellem.

Miközben megidézzük a nagymamák simogatásának melegét, a bársonyos tenyér puha érintését, a szeretet sütötte friss kalács illatát, az aszalt szilvák ízét vagy a nagytaták bütykös barackjait a fejtetőn, ami a kislegény unokának kijár, a kesernyés emlékezés mágikus angyalai eltörlik az időt, a régiek és az életbe még alig lubickolók egymásra találnak. Néha eljátszadozunk családunk kicsinyeivel, képzeletben feltámasztjuk a már nem élő nagyszülőket, a dédit és elképzeljük csetlő-botló tanácstalanságukat a mai kor zűrzavarral teli világában. A fiatalos fantázia elszabadul ilyenkor, hahotázásba tör ki kis csapatunk, murisnak tűnik, ahogyan elképzeljük a századelői őseinket, amint térdre rogyva istenként tisztelnék a televíziót, vagy máglyára dobnák, így teremtve meg a modern kori boszorkányégetést. Képtelenség lenne számukra elmagyarázni az internet működését, miközben lázasan matatnának a maroktelefonokat egymással összekötő huzalok után.

Tovább rúgják a gólokat a teremfoci-bajnokságon

Ér-sport    2016. február 27. szombat 
 Megnézték: 306

Még négy fordulót játszottak le a csapatok a Székelyhídi Mini Bajnokok Ligája teremlabdarúgó-bajnokságban azóta, amióta múlt havi lapszámunkban beszámoltunk az első három játéknap eseményeiről. Több mint féltávnál sem derült még ki semmi, lehetetlen megtippelni a végső győztes nevét. Nagyon kellemes meglepetést okoztak a szervezőknek a tarcsaiak és az érsemjéniek is, előzőleg senki nem beszélt róluk az esélyesek között, épp az eddigi utolsó fordulóban szereztek mindketten meglepetésszerű győzelmet. A dobogóért való versenyfutásban jelenleg a Wild Hawk-játékosokra épülő Értarcsa van kisebb lépéselőnyben, igaz ők egy meccsel többet játszottak, a második helyen álló Kiskereki Victoriával szemben. A meglepetéscsapatnak számító Tarcsa jelenleg dobogós, a már kétszer botló Ércsanálos és szintén öt pontot vesztő Aladinok előtt.

Még talán elérhető esélye Semjénnek is van a bajnoki címre, az őket követő Kan-Ászok és Tűzoltók a minél jobb helyezésekért harcolnak. Kissé leszakadt Adony „második számú” csapata, Érolaszi-Keresztúr közös együttese, valamint Érkeserű is. Nem szerzett még pontot a Nemzetek Világossága és értelemszerűen a bajnokságból kizárt Nagyváradi Ifiak sem (ők minden meccsüket zöld asztalnál, 6-0-ra veszítik el).

Ami pedig a folytatást illeti, jó néhány rangadó van még hátra, igazi „tippmixgyilkos” meccsek is szerepelnek a programban, érdemes lesz kilátogatni szombatonként a székelyhídi sportcsarnokba.

Nemzetközi vásárszövetséget alapítottak

Közélet  2016. február 24. szerda 
 Megnézték: 535

Vásárszövetség létrehozását célzó együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá február elején Derecskén öt Bihar megyei (Bihardiószeg, Érmihályfalva, Margitta, Nagyszalonta, Székelyhíd) és tíz Hajdú-Bihar megyei (Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi, Nyíradony) település polgármestere és Hajdú-Bihar megye közgyűlésének elnöke, dr. Pajna Zoltán.

Az eseményt dr. Fazekas Sándor magyarországi földművelésügyi miniszter is megtisztelte jelenlétével. A szintén jelen levő Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő – a decemberben Székelyhídon megrendezett gazdanap ötletgazdája – már e tavalyi rendezvényen megfogalmazta és Jantyik Zsolt derecskei alpolgármester meghívásával jelezte is a határokon átívelő gazdasági fejlesztési szándékot. A VIII. Derecskei disznótor és egyben az I. Hajdú-Bihar megyei téli vásár teremtette az alkalmat az egyezmény aláírására, mely lehetőséget nyújt a Bihar–Hajdú-Bihar-térség gazdálkodóinak, hogy minőségi termékeikkel piacokon jelenhessenek meg, s arra is, hogy a résztvevő települések uniós pályázatokon vehessenek részt, célozva a gazdaság e területét.

Viccesen űzték el a telet a petőfisek

Diáksarok    2016. február 23. kedd 
 Megnézték: 379

Jól összeállított műsoraikkal, vicces jelmezeikkel a Petőfi-líceum diákjainak sikerült végleg elűzni a telet. Több éve már, hogy az iskolai farsangi előadásokba befurakodott a digitalizálódás világa. A Petőfiben működő médiakör tehetséges tagjai ilyenkor oroszlánrészt vállalnak a körülbelül másfél órás műsor összeállításában.

Így volt ez most is. „Vicc Elek” és „Csecs Emőke” híradósok különböző interjúkon és felvételeken keresztül mutatták be a farsang egykori és mai lényegét. „Para Zita” időjárás-jelentése is viccesre sikerült. Csak eztán következett a legnagyobb hahotát kiváltó, tanárokat felsorakoztató Mónika-show, melyben a szókimondó vendégek kifejtették véleményüket a X. C osztályközösségének egy-egy csintalanabb diákjáról. Nagy sikert aratott a felvételek készítésekor felgyülemlett bakik összessége is, melyből tükröződött a farsangi előkészületek vidám, vicces hangulata.

Ötletes volt a X. A osztály rövid jelenete, melyben a szereplők „fele apă-fele” víz beszéltek. Egy másik rövidfilmből megtudhattuk, hogyan készültek a tizedikes lányok, és miképpen gyúrtak, hol izmokat, hol tésztát a fiúk Toldó edzőtermében. A tizedikes diákok busó- és hiphoptánc-koreográfiával is készültek, melyeket természetesen nagy tapssal jutalmazott a múzeumba sereglett tanárokból, diáktársakból és néhány szülőből álló közönség.

Mindenki győzött a kézilabdapályán

Ér-sport    2016. február 22. hétfő 
 Megnézték: 680

A székelyhídi lányok csapata is részt vett a január végi első Szivacskézilabda Farsang Kupán Dunai Melinda és Kozma Sándor testnevelő tanárok és néhány szülő kíséretében. A 18 csapatot magába foglaló nemzetközi torna települései (a Partiumból a társszervező Kaplony és Kálmánd, Nagykároly, Szatmárnémeti, Mezőfény. Magyarországról pedig Csenger és Mátészalka) valamennyien részt vesznek a Szatmár–Ferencváros elnevezésű együttműködési projektben. A mérkőzéseken nem a gólszerzés volt a fő cél, hanem a JATÉK. Ezért nem is számoltak eredményt, mindenki győztesen hagyta el a játékteret, minden csapat oklevéllel és kupával, a csapattagok pedig éremmel a nyakukban térhettek haza.

A következő közös szivacs-kézilabdázás Húsvét Kupa néven április 2-án lesz Mezőfényen.

Projektek és kampánytervek

Közélet    2016. február 21. vasárnap 
 Megnézték: 530

Küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete

Zsúfolásig megtelt a megye minden részéből az RMDSZ küldöttgyűlésére érkezőkkel a váradvelencei kultúrház február 12-én. Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök nyitotta meg a gyűlést, majd ülésvezető elnökséget választottak. A napirendi pontok megszavazását a megyei elnök politikai beszámolója követte. Elhangzott, hogy a szövetség kormányból való távozását követően a megyei RMDSZ-frakció mozgástere jelentősen beszűkült. Ennek ellenére sikerült jelentős eredményeket elérniük, de nem minden alakult a várakozásnak megfelelően. Biró Rozália szenátor elmondta, hogy bár a jelentés egyéves időszakról szól, valójában négyévi munka eredményét kell mérlegre tenni, és elgondolkozni arról, hogy a jövőben hogyan tevékenykedhetnek még többen a szövetségben.

Elfogadták a költségvetést

Közélet    2016. február 10. szerda 
 Megnézték: 329

Először az éves költségvetés, a város és az önkormányzat számára legfontosabb határozattervezet került asztalra a székelyhídi tanács február 2-i ülésén a tervezett öt napirendi pont és négy határozati javaslat közül.

A költségvetést Bocor Andrea főkönyvelő ismertette. Nagy István kérte, hogy a nagykágyai kultúrotthon javítására különítsenek el ötvenezer lejt. Karancsi Béla a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceumban működő szakok akkreditációjának megújítására kért huszonöt ezer lejt. Rövid tanácskozás után mindkét kérést egyhangúan elfogadták. Városunk végleges költségvetés-tervezetét 13 tanácsos szavazta meg, 3 tartózkodás mellett.

A következő napirendi pontokat, a szociális gondozói állások keretszámának növelését, a súlyos fogyatékkal élők gondozóinak 2015. év második félévi tevékenységéről szóló jelentést és egy sofőri állás létrehozását az új iskolabuszra vita nélkül, egyhangúan támogatta a tanács.