^ Vissza Fel

Bábelőadás a Toldyban

Diáksarok  2015. január 30. péntek 
 Megnézték: 411

Bábelőadást tekinthettek  meg a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola diákjai és óvodásai szerdán délelőtt a helyi kultúrotthonban.

Állásajánlat!

Közélet  2015. január 29. csütörtök 
 Megnézték: 712

A Székelyhíd központjában található, mindenki által ismert cukrászdába pincért keresnek! Várják olyanok jelentkezését, akiknek nem okoz gondot a román és magyar nyelv használata, illetve nem riadnak vissza a késő estébe nyúló munkaidőtől! Érdeklődni és jelentkezni Czentye Sáránál lehet személyesen, vagy a 0742/091-596 – os telefonszámon.

Meghívó gyermekfoglalkozásra

Ajánló    2015. január 28. szerda 
 Megnézték: 442

A szentjobbi református gyülekezetben havonta egyszer magyarországi vendégtanárok tartanak sokoldalú és színvonalas, ökumenikus jellegű gyermekfoglalkozást, játékos történelemoktatással egybekötve. Az idei első alkalom január 31-én szombat délelőtt 11-től kezdődik a gyülekezeti házban. Minden gyermeket és fiatalt szeretettel várnak.

,,Ha kihívás van, akkor kell vállalni”

Mozaik  2015. január 27. kedd 
 Megnézték: 361

Bán Alpár lelkész reményekkel néz szolgálata elé

Bán Alpár nagykágyai református lelkész volt Kanapé rovatunk interjúalanya, aki otthon fogadta az Ér hangja stábját, hogy bemutatkozzon Székelyhíd és a hozzá tartozó öt település lakosai előtt, és kifejezze ittléte felett érzett örömét, és legjobb reményeit a jövőre nézve, amelynek elébe október elsejétől ezentúl a nagykágyai egyházközösséggel együtt lép.

Mikrochipes azonosító a kutyáknak

Közélet  2015. január 27. kedd 
 Megnézték: 373

A székelyhídi állatorvosi hivatal értesíti a lakosságot, hogy Székelyhídon, Csokalyon és Nagykágyán elkezdték a kutyák chipezését, mára mintegy ötvennél tartanak. Ez egy európai uniós döntés, minden gazda minden kutyája számára kötelező, mert általa azonosíthatóvá válnak az állatok tulajdonosai. A beültetés fájdalommentes, a mikrochip a kutya bal fülének tövébe kerül. Ennek leolvasásakor azonosítják majd a gazda nevét és címét az országos adatbázisból. Hosszú távon így megoldás születhet a kóbor kutyák begyűjtésére, hisz az azonosíthatatlan állatokat elszállítják majd. A kutyák chipezése kötelező, hiánya pénzbüntetést von maga után! A chip beültetése 25 lejbe kerül a veszettség elleni védőoltással együtt, ha az állat már be volt oltva, akkor 20 lej. Ez más településekkel szemben nagyon jó és elfogadható ár, ezért is kérik a gazdákat, mihamarabb keressék fel az állatorvosi hivatalt, hisz jövő év tavaszára szeretnének végezni a beazonosítással. Kérdéssekel fordulhatnak dr. Béczy Miklós állatorvoshoz a 0744-602550-es vagy Erdei Viktor asszisztenshez a 0766-620402-es telefonszámon.

XXI. ÉRMELLÉKI BORVERSENY SZÉKELYHÍDON

Ajánló  2015. január 27. kedd 
 Megnézték: 604

A XXI. Érmelléki Borverseny 2015-ben február 28-án hívja baráti találkozóra és megmérettetésre az Érmellék és a szomszédos bortermő vidékek borászait, legbecsesebb nedűit.

A szervezőknél a borverseny napján a központi vendéglőben 9 és 13 óra között lehet benevezni a versenyre az Érmelléken hagyományos száraz fehér, aromás fehér, valamint vörös borokat.
Elkészült a borverseny szabályzata is, erről bővebben Kovács Lajos szervezőtől lehet érdeklődni (0744-769721).
A versenyre benevezett borokat 13 és 19 óra között neves hazai és magyarországi borászok értékelik. 20 órakor hirdetik ki a nyertes borokat, díjazzák a nyertes borászokat. Ugyanekkor adják át az év legjobb székelyhídi borát előállító borásznak a Mihály Gábor budapesti szobrászművész által készített és felajánlott vándordíjat, a Miskakancsót. A rendezvény 2015-ben is a borászok báljával ér majd véget.
A szervezők szeretettel várnak minden borászt, borkedvelőt és szórakozni vágyót.

Röviden a Valentin-napról

Mozaik  2015. január 27. kedd 
 Megnézték: 379

Közeledik február 14-e, Bálint-nap, vagy ahogy az angolszász országokban ismerik, Valentin-nap. Íme egy kis történeti visszatekintés, no meg néhány ötlet, hogyan töltsétek ezt a jeles alkalmat. A Valentin-nap története sűrű homályba burkolózik, alig akad olyan, aki pontosan ismeri az eredetét, de az biztos, hogy a keresztény és ókori római hagyományokhoz is köze van. A Valentin-nap előfutára az ókori rómaiak február 15-ei Lupercalia ünnepe. Ezen a napon a fiatal nők korsóba gyűjtötték össze a nevüket tartalmazó cédulákat, amelyek közül a férfiak húztak egyet, ily módon a választott hölgy a párjuk lett az ünnepség idejére – és gyakran végleg is.

Visszatekintés 1989 decemberére. Huszonöt éve bukott meg a kommunizmus

Közélet  2015. január 27. kedd 
 Megnézték: 361

Előzmények

Az 1980-as évek második felében Romániában egyre gorombább intézkedésekkel igyekeztek elfojtani a lakosság körében megnyilvánuló elégedetlenséget. A gazdasági-szociális nehézségek okozta belső feszültségek ellensúlyozására hihetetlen mértékben fokozták a magyarság elleni uszító, nacionalista propagandát s a romániai magyar nemzetiséggel szembeni drasztikus, megkülönböztető lépéseket.
A romániai „településrendezési” tervek elleni magyarországi tiltakozó megmozdulásokat ürügyül felhasználva 1988. június 28-án, 48 órás határidőt adva, bezáratták a kolozsvári magyar konzulátust, a bukaresti Magyar Kulturális Központot, és az ott szolgálatot teljesítő diplomatákat kiutasították Románia területéről. Egyre több magyar család hagyta el lakóhelyét.